Jump to content

Kocioł Klarstein - wysładzanie


Recommended Posts

Mam kocioł Klarstein Maischfest 35l. Kocioł skonstruowany jest tak, że do wysładzania wyjmuje się wewnętrzny pojemnik z dnem perforowanym i kładzie na pierścieniu na kotle do ocieknięcia i w takim położeniu wysładza się młóto - coś takiego jak na tym zdjęciu:

 post-10710-0-54700300-1485804014.jpg

Mam za  sobą dwa zacierania przy użyciu tego sprzętu (i w ogóle dwa zacierania w mojej karierze piwowarskiej). Przy pierwszym, kadź filtracyjna mi się prawie zatkała (przy zacieraniu miałem dużą różnice poziomów w głównym garze i kadzi filtracyjnej), więc wysładzanie trwało dość długo. Robiłem zacier tylko na słodzie pilzneńskim (6kg) i uzyskałem planowaną wydajność. 

Przy drugim zacieraniu (Grodziskie) użyłem 3 kg słodu pszenicznego i ok. 200 g łuski ryżowej. Zacieranie poszło gładko, nie było różnic poziomów przy cyrkulacji przy zacieraniu, a woda do wysładzania przeciekała dość szybko. Uzyskałem wydajność o ok. 30% niższą od zakładanej (16 litrów brzeczki zamiast 24). 

Zakładając, że scukrzenie słodu poszło prawidłowo, wina za bardzo słaba wydajność jest po stronie wysładzania. Czy zrobiłem coś źle?  Może powinienem wysładzać nie wyciągając kadzi filtracyjnej tylko np zlać brzeczkę przednią i zamknąć kranik i wlać wodę do wysładzania i dopiero po chwili lekko otworzyć kranik?

Czy tak słaba wydajność faktycznie leży po stronie wysładzania - wodę wlewałem niedbale - kocioł z wyjętą kadzią filtracyjną stojący na taborecie jest wyższy ode mnie. Wodę do wysładzania wlewam stojąc na drabince...

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.

Link to post
Share on other sites

Im szybciej leci, tym mniej wypłukuje, cudów nie ma. Musisz się nauczyć na zasadzie prób i błędów jak rozluźnić młóto, by efekty były zadowalające. Nie może być sytuacji, że podczas zacierania nie będzie przepływu, bo albo się nie zatrze (temperatura), albo przypali dno (jeśli nie dostosujesz przelewu).

Sposób wysładzania jest prawidłowy.

Zacieraj w większej ilości wody - 4:1 da bardziej przewidywalne efekty.

Link to post
Share on other sites
37 minut temu, x1d napisał:

Im szybciej leci, tym mniej wypłukuje, cudów nie ma. Musisz się nauczyć na zasadzie prób i błędów jak rozluźnić młóto, by efekty były zadowalające. Nie może być sytuacji, że podczas zacierania nie będzie przepływu, bo albo się nie zatrze (temperatura), albo przypali dno (jeśli nie dostosujesz przelewu).

Sposób wysładzania jest prawidłowy.

Zacieraj w większej ilości wody - 4:1 da bardziej przewidywalne efekty.

 

Czyli według Ciebie dałem za dużo łuski, co spowodowało zbyt szybki przepływ przy wysładzaniu?

Zacierałem 3 kg słodu w 17 litrach wody.

A mam jeszcze takie pytanie, czy zbyt duże rozcieńczenie przy zacieraniu może spowodować małą wydajność?

Jeszcze zapomniałem dodać, że brzeczka przednia miała ok 10-11 BLG, co na 17 litrów wody do zacierania dałoby ok 22 litry brzeczki o BLG=8 (tak jak planowałem), zakładając, że wysłodzę wszystko. Czy to w takim razie wina złego wysładzania, czy zacieranie było mało wydajne?

Link to post
Share on other sites

Tak, rozcieńczenie wpływa negatywnie na wydajność, ale trzeba znaleźć złoty środek. Tutaj stosunek wody do ziarna był jeszcze większy, mogło mieć to wpływ na wydajność, a łuską jeszcze ją zmniejszyłeś. Zresztą 200g to wielka torba, dodawałbym raczej po garstce w przypadku ryzyka zatkania.

Ale też nie przejmowałbym się specjalnie bezwzględną wartością wydajności w domowym browarze, ważne żeby była powtarzalna aby móc zaplanować warkę. Kilo słodu w jedną czy w drugą to w końcu tylko kilka zł.

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.