Jump to content

Odbiór drożdży i chmielenie na zimno przy fermentacji ciśnieniowej


ChmielowyAli
 Share

Recommended Posts

Zachęcony zamkniętym transferem z fermentora do kega chciałbym się przymierzyć do fermentacji zamkniętej.

Nie wiem jednak jak rozwiązać kwestię odbioru drożdży i ew. chmielenia na zimno.

Mam stalowe, stożkowe zbiorniki z wyjściami 1,5'' tri clamp.

Przeszukiwania internetu dały mi tylko to

Jednak w Polsce a nawet w Europie nie jest to dostępne, poza tym średnio chcę iść w rozwiązanie które pasuje tylko do hamerykańskich słoików 🙂

Może ktoś rozwiązał już podobny problem?

Link to comment
Share on other sites

Jak nie chcesz iść w rozwiązanie z filmu to nie ma innego wyjścia jak "spuścić" ciśnienie ze zbiornika o dodać chmiel od góry. Robi się tak od dziesięcioleci...

Piwo w tanku trzymasz aż przefermentuje + kilka dni i wtedy transportujesz do kega albo spijasz z tanka.... Mając stożek i zawór na dole możesz przecież otworzyć na sekundę zawór podstawiając coś i zebrać drożdże. 

Link to comment
Share on other sites

@skybert To nie nie jest tak że nie chcę rozwiązania z filmu, tylko nie jestem w stanie kupić konkretnie to urządzenie. Nawet kwestię amerykańskich słoików bym przebolał, są dostępne na allegro. Zastanawiam się czy są jakieś odpowiedniki tego rozwiązania dostępne na europejskim rynku.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.