ChmielowyAli Posted March 31, 2021 Share Posted March 31, 2021 Zachęcony zamkniętym transferem z fermentora do kega chciałbym się przymierzyć do fermentacji zamkniętej. Nie wiem jednak jak rozwiązać kwestię odbioru drożdży i ew. chmielenia na zimno. Mam stalowe, stożkowe zbiorniki z wyjściami 1,5'' tri clamp. Przeszukiwania internetu dały mi tylko to Jednak w Polsce a nawet w Europie nie jest to dostępne, poza tym średnio chcę iść w rozwiązanie które pasuje tylko do hamerykańskich słoików 🙂 Może ktoś rozwiązał już podobny problem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted March 31, 2021 Share Posted March 31, 2021 Jak nie chcesz iść w rozwiązanie z filmu to nie ma innego wyjścia jak "spuścić" ciśnienie ze zbiornika o dodać chmiel od góry. Robi się tak od dziesięcioleci... Piwo w tanku trzymasz aż przefermentuje + kilka dni i wtedy transportujesz do kega albo spijasz z tanka.... Mając stożek i zawór na dole możesz przecież otworzyć na sekundę zawór podstawiając coś i zebrać drożdże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ChmielowyAli Posted April 1, 2021 Author Share Posted April 1, 2021 @skybert To nie nie jest tak że nie chcę rozwiązania z filmu, tylko nie jestem w stanie kupić konkretnie to urządzenie. Nawet kwestię amerykańskich słoików bym przebolał, są dostępne na allegro. Zastanawiam się czy są jakieś odpowiedniki tego rozwiązania dostępne na europejskim rynku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts