Jump to content

Bitter brewkit czas fermentacji


Recommended Posts

6 minut temu, Jumpi napisał:

Czekać jeszcze

Ja bym jeszcze poczekał, ale ja jestem leniwy.

Jakie drożdże zadałeś, w jakich temperaturach pracowały?

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

mierzę pływakowym, drożdże US-05 w temperaturze 19-20 stopni.

Co do pomiaru to mam jeszcze refraktometr wyskalowany do wody morskiej, można to jakoś przeliczyć? pomiar będzie dokładniejszy?

Edited by Jumpi
Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Jumpi napisał:

drożdże US-05 w temperaturze 19-20 stopni.

Doczekałbym do pełnych 2 tygodni, zmierzył jeszcze raz i butelkował jeśli się nie zmieni.

Albo zapomniał na jeszcze jeden tydzień, ale ja leniwy jestem.

Link to post
Share on other sites

Jedna uwaga, bo osoby zaczynające przygodę z piwowarstwem domowym niekoniecznie sobie z tego zdają sprawę. Zdecydowanie lepiej potrzymać piwo tydzień dłużej w fermentorze niż tydzień za krótko. Dofermentowane piwo nie jest podatne na infekcje, jeżeli fermentor jest szczelny to nic mu nie będzie. Dlatego nie spiesz się, nie zaglądaj zbyt często do środka, odczekaj te trzy tygodnie i dopiero butelkuj. I będzie fajny bitter na lato.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Rozbawiłeś mnie tym komentarzem, zwłaszcza że świetnie Cię rozumiem. Kiedy robiłem swoje pierwsze piwo, od razu po napełnieniu pierwszego fermentora zrobiłem szacunki "mocy przerobowych", kalendarza i liczby znajomych - i od razu poleciałem kupiłem dwa kolejne fermentory. Teraz mam cztery i rzadko jest taka sytuacja aby wszystkie były puste

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka



Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Muchor napisał:

Rozbawiłeś mnie tym komentarzem, zwłaszcza że świetnie Cię rozumiem. Kiedy robiłem swoje pierwsze piwo, od razu po napełnieniu pierwszego fermentora zrobiłem szacunki "mocy przerobowych", kalendarza i liczby znajomych - i od razu poleciałem kupiłem dwa kolejne fermentory. Teraz mam cztery i rzadko jest taka sytuacja aby wszystkie były puste emoji3.png

Ja mam taką zajarkę że bym najchętniej co tydzień warzył:) ale żona mnie hamuje:) ja w zeszłym tygodniu rozlałem 1 warkę a najchętniej już bym pił:d

Link to post
Share on other sites

A jak robicie z fermentacja, trzymacie w jednym pojemniku czy zlewacie po pierwszej fermentacji?

Tak się zastanawiam co daje zlewanie na fermentacje cichą. A drugie jeżeli już zlewam to kiedy, jak przestanie gazować?

Link to post
Share on other sites
14 minut temu, Jumpi napisał:

A jak robicie z fermentacja, trzymacie w jednym pojemniku czy zlewacie po pierwszej fermentacji?

Tak się zastanawiam co daje zlewanie na fermentacje cichą. A drugie jeżeli już zlewam to kiedy, jak przestanie gazować?

Cicha jest zalecana, gdy chcesz chmielić na zimno i odebrać gęstwe. W większości przypadku nie trzeba. Jeśli piwo było dobrze napowietrzone i zapewnione zostały dobre warunki drożdzom podczas fermentacji. 

 

Na cichą przelewamy gdy jesteśmy pewni, że piwo już zostało przefermentowane i drożdże miały czas by posprzątać. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.