markus383 Posted March 30, 2021 Share Posted March 30, 2021 Witajcie. Możecie napisać, czy i gdzie zaopatrujecie się w fermentory mniejsze niż 33 litry (zwykle dostępne w sklepie)? Mam lodówkę, do której wchodzi fermentor z Leroy lub Castoramy (15 L) i mam jeszcze miejsce. Wszedłby też ten 33 litrowy, ale musiałbym wyciąć lodówkę, a tego nie chcę robić. Robię raczej małe warki, więc interesowałby mnie fermentor ok. 20 -25 litrowy. Najlepiej jakby był transparentny, bo jestem bardzo ciekawski Proszę o pomoc i pozdrawiam, Mateusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rob7320 Posted March 30, 2021 Share Posted March 30, 2021 Masa tego jak wpiszesz w przegladarkę internetową . Ja ostatnio kupowałem w sklepie malinowy nos . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 30, 2021 Share Posted March 30, 2021 https://www.castorama.pl/pojemnik-xago-przezroczysty-35l-id-1090728.html Mam, używam. Solidne, sztywne tworzywo, atest dla spożywki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted March 30, 2021 Share Posted March 30, 2021 https://www.castorama.pl/pojemnik-xago-przezroczysty-35l-id-1090728.html Mam, używam. Solidne, sztywne tworzywo, atest dla spożywki.I mówisz, że fermentujesz w takim pojemniku? Ja tam takich używam do przechowywania słodu.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 30, 2021 Share Posted March 30, 2021 9 minut temu, Wuuu napisał: I mówisz, że fermentujesz w takim pojemniku? Ja tam takich używam do przechowywania słodu. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Oczywiście, a dlaczego nie ? Idealnie mieści się w zamrażarce - kostce Wuuu 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted March 30, 2021 Author Share Posted March 30, 2021 Biję się w pierś Przejrzałem jednie ofertę części sklepów piwowarskich i nie spotkałem mniejszych niż 30 -33 litry. Teraz widzę mnogość takich pojemników. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted March 30, 2021 Share Posted March 30, 2021 Są jeszcze słoje, 25l i mniejsze. https://allegro.pl/oferta/sloj-uniwersalny-25-l-do-domowego-wina-i-kiszenia-10490923419 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buk0 Posted March 31, 2021 Share Posted March 31, 2021 Twój Browar wczoraj wrzucał na fb info że wprowadzaja nową szatę graficzną fermentowrów i będą mieć dostępne 15L. Ale na stronie jeszcze nie widziałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hopek Posted March 31, 2021 Share Posted March 31, 2021 @fotohobby dobry pomysł. A jak ze szczelnością pokrywy? Idzie pewnie wszystko bokiem? Wypłukać się je da środkiem dezynfekcyjnym czy leci po łapach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 31, 2021 Share Posted March 31, 2021 3 minuty temu, hopek napisał: @fotohobby dobry pomysł. A jak ze szczelnością pokrywy? Idzie pewnie wszystko bokiem? Wypłukać się je da środkiem dezynfekcyjnym czy leci po łapach? Pokrywa nie jest szczelna. Dezynfekuję nadwęglanem sodu poprzez potrząsanie pod prysznicem. Raz na kilka warek NaOH, ale tu już trzeba uważać (rękawiczki, okulary), bo spod pokrywy wycieka. hopek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts