Skocz do zawartości

"Drożdżowa Biblia" dla piwowarów


rafiosso

Rekomendowane odpowiedzi

Z niekłamaną radością uprzejmie donoszę, że za miesiąc będziemy mogli się cieszyć nową pozycją w biblioteczce piwowara:

" Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation" napisaną przez Chrisa White'a i Jamila Zainasheffa. Już mnie łapy świerzbią :)

Info: http://www.brewersassociation.org/pages/media/press-releases/show?title=yeast-book-provides-comprehensive-guide-to-beer-fermentation

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Właśnie kolega podrzucił mi linka do ciekawej propozycji, będę musiał sobie sprawić tą książkę.

Wydaje mi się , że pozycja ta będzie bardziej nastawiona na praktykę niż na teorię.

 

Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation (Brewing Elements) Jamil Zainasheff

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja już ją mam ;) (http://www.piwo.org/forum/t3677-%22Drozdzowa-Biblia%22-dla-piwowarow.html). Jest naprawdę świetna, zrozumiałem kilka swoich błędów dzięki niej... szczerze polecam.

 

 

Makaron: Połączyłem wątki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Makaron -> Dzięki za sklejenie wątków. Wkrótce podzielę się moimi wnioskami po przeczytaniu książeczki, a konkretnie chodzi mi po myśli mały tutorial dla początkujących odnośnie obliczania ilości zadawanych drożdży (co jest wg. autorów absolutnie najważniejsze w naszej szlachetnej sztuce piwowarstwa)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tłumaczenie po polsku to by był wypas... ale ja się nie podejmuję z braku czasu :P

Tu założyłem wątek o drożdżowej arytmetyce: http://www.piwo.org/forum/t4242-Drozdzowa-arytmetyka--zadawanie-suchych-plynnych-startery-itp-.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O kurczę, właśnie zauważyłem, że na amazonie nie ma dostępnego spisu treści. Wobec tego dla zainteresowanych wrzucam co jest w środku:

 

Część I: Znaczenie drożdży; fermentacja

- Krótka historia drożdży

- Dlaczego fermentacja jest tak istotna

- Jak poprawić jakość fermentacji

- Podstawy dobrej fermentacji

 

Część II: Bilogia, enzymy, estry

- Biologia drożdży

- Enzymy

- Estry, alkohole i inne

 

Część III: Jak wybrać właściwe drożdże

- Kryteria selekcji

- Style piwa a wybór drożdży

- Drożdże w twoim browarze

- Wiele rodzajów drożdży w jednym piwie

- Brettanomyces

- Łapanie dzikich drożdży

 

Część IV: Fermentacja

- Fermentacja w czasie

- Pożywienie dla drożdży

- Napowietrzanie

- Piwa high-gravity

- Systemy fermentacji

- Użycie antyspieniaczy

- Temperatury fermentacji

- Optymalizacja aromatów w fermentacji

- Koniec fermentacji (dofermentowanie, flokulacja, diacetyl, lagerowanie)

- Refermantacja w butelkach

- Beczkowanie

 

Część V: Rozmnażanie drożdży, opieka i przechowywanie

- Ilość zadawanych drożdzy

- Rozmnażanie drożdży

- Jak rozmnażają drożdże w browarach

- Rozmnażanie domowe

- Praca z drożdżami suchymi

- Praca z gęstwą

- Przechowywanie drożdży

- Powtórne użycie drożdży

- Transport drożdży

 

Część VI: Twoje własne laboratorium drożdżowe - dla opornych

- Jakość od A do Z

- Wyposażenie laboratorium

- Sterylizacja

- Propagacja drożdży

- Łapanie drożdży

- Kontrola jakości drożdży i piwa

 

Jeśli ktoś z Koleżanek/Kolegów ma ochotę to mogę przybliżyć co nieco z ww., w miarę wolnego czasu.

Edytowane przez rafiosso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.