Jump to content
Sign in to follow this  
rafiosso

"Drożdżowa Biblia" dla piwowarów

Recommended Posts

Z niekłamaną radością uprzejmie donoszę, że za miesiąc będziemy mogli się cieszyć nową pozycją w biblioteczce piwowara:

" Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation" napisaną przez Chrisa White'a i Jamila Zainasheffa. Już mnie łapy świerzbią :)

Info: http://www.brewersassociation.org/pages/media/press-releases/show?title=yeast-book-provides-comprehensive-guide-to-beer-fermentation

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie kolega podrzucił mi linka do ciekawej propozycji, będę musiał sobie sprawić tą książkę.

Wydaje mi się , że pozycja ta będzie bardziej nastawiona na praktykę niż na teorię.

 

Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation (Brewing Elements) Jamil Zainasheff

Share this post


Link to post
Share on other sites

podziel się wrażeniami. Ja czekam na książki które zamówiłem 19 października w empiku i okazało się że czas realizacji się wydłuży z 15 dni na 1 grudnia... ;) i się z tego robi prezent na mikołajki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Makaron -> Dzięki za sklejenie wątków. Wkrótce podzielę się moimi wnioskami po przeczytaniu książeczki, a konkretnie chodzi mi po myśli mały tutorial dla początkujących odnośnie obliczania ilości zadawanych drożdży (co jest wg. autorów absolutnie najważniejsze w naszej szlachetnej sztuce piwowarstwa)

Share this post


Link to post
Share on other sites

O kurczę, właśnie zauważyłem, że na amazonie nie ma dostępnego spisu treści. Wobec tego dla zainteresowanych wrzucam co jest w środku:

 

Część I: Znaczenie drożdży; fermentacja

- Krótka historia drożdży

- Dlaczego fermentacja jest tak istotna

- Jak poprawić jakość fermentacji

- Podstawy dobrej fermentacji

 

Część II: Bilogia, enzymy, estry

- Biologia drożdży

- Enzymy

- Estry, alkohole i inne

 

Część III: Jak wybrać właściwe drożdże

- Kryteria selekcji

- Style piwa a wybór drożdży

- Drożdże w twoim browarze

- Wiele rodzajów drożdży w jednym piwie

- Brettanomyces

- Łapanie dzikich drożdży

 

Część IV: Fermentacja

- Fermentacja w czasie

- Pożywienie dla drożdży

- Napowietrzanie

- Piwa high-gravity

- Systemy fermentacji

- Użycie antyspieniaczy

- Temperatury fermentacji

- Optymalizacja aromatów w fermentacji

- Koniec fermentacji (dofermentowanie, flokulacja, diacetyl, lagerowanie)

- Refermantacja w butelkach

- Beczkowanie

 

Część V: Rozmnażanie drożdży, opieka i przechowywanie

- Ilość zadawanych drożdzy

- Rozmnażanie drożdży

- Jak rozmnażają drożdże w browarach

- Rozmnażanie domowe

- Praca z drożdżami suchymi

- Praca z gęstwą

- Przechowywanie drożdży

- Powtórne użycie drożdży

- Transport drożdży

 

Część VI: Twoje własne laboratorium drożdżowe - dla opornych

- Jakość od A do Z

- Wyposażenie laboratorium

- Sterylizacja

- Propagacja drożdży

- Łapanie drożdży

- Kontrola jakości drożdży i piwa

 

Jeśli ktoś z Koleżanek/Kolegów ma ochotę to mogę przybliżyć co nieco z ww., w miarę wolnego czasu.

Edited by rafiosso

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

podrozdział "podstawy dobrej fermentacji"

tytuł sugeruje wiele cennych rad dla początkujących piwowarów :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...