Jump to content

Jakie kategorie na III KKPD w 2009


shlangbaum
 Share

Recommended Posts

Rzucam temat do dyskusji: jakie kategorie piw szanowni piwowarowie najchętniej widzieliby podczas III Krakowskiego Konkursu Piw Domowych w lutym 2009 ?

 

Będa dwie lub trzy kategorie konkursowe.

 

Prosze o propozycje, bo jak sam wymyślę kategorie, to aż się boję ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Moje (subiektywnie dobrane) propozycje:

 

Szkockie Ale

Mild

Pszeniczne; może byc też Roggenbier albo Dunkelweizen

Jakiś jasny lager: Dortmunder, Munich Helles...

To już lepiej niech Shlangbaum wymyśla. ;)

 

 

Roggena mimo najszczerszych chęci jeszcze nie miałem okazji spróbować.

Mild to dla mnie takie nie wiadomo co.

Na Dortmundera miałbym szansę, bo wodę mam twardą, jak cholera.

Link to comment
Share on other sites

Roggena mimo najszczerszych chęci jeszcze nie miałem okazji spróbować.

racja, wycofuję ten pomysł. Najchętniej bym widział zwykłego weizena, tylko nie wiem czy to nie za bardzo oklepane.

 

Mild to dla mnie takie nie wiadomo co.

wzorzec z Serves to Newcastle Brown Ale ;)

 

Na Dortmundera miałbym szansę, bo wodę mam twardą, jak cholera.

Lagery to bym w ogóle odpuścił, trudno zrobić je na czas. Ale są ludzie co robią tylko lagery...

Link to comment
Share on other sites

Ja myślę tak, jak będą popularne kategorie jak hefeweizen, dry stout, czy pilsner, to więcej ludzi weźmie udział w konkursie. A więc jego poziom będzie wyższy.

Z drugiej strony warto promować mniej znane style. Tylko, że jeśli wymyślimy np. Bierre de Garde czy Flemish Red Ale, to właściwie uczestnicy rozstrzygną między sobą kolejność na podium.

 

A z moich propozycji, to może Belgian Strong Ale.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ja cały czas mam dylemat czy wybierać yakie style, które sa ciekawe i żadkie, żeby je trochę jakby wypromować czy też takie, które są popularne, by było więcej uczestników.

 

Jak na razie skłaniam się na Alta - to dobra propozycja. A drugie piwo?

Link to comment
Share on other sites

Ja cały czas mam dylemat czy wybierać yakie style, które sa ciekawe i żadkie, żeby je trochę jakby wypromować czy też takie, które są popularne, by było więcej uczestników.

No, schwarzbier stał się jednym z moich ulubionych piw, choć przedtem nigdy go nie warzyłem ani nie piłem. Ale dla konkursu chyba będzie lepiej gdy wybierzesz styl popularny.

 

Przy wyborze weź też pod uwagę, że od początku sezonu do konkursu jest niecałe 5 miesięcy - niech to nie będzie piwo wymagające długiego leżakowania. Myślę, że głównie to ogranicza liczbę uczestników.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 1 month later...
Moje (subiektywnie dobrane) propozycje:

 

Szkockie Ale

Mild

Pszeniczne; może byc też Roggenbier albo Dunkelweizen

Jakiś jasny lager: Dortmunder, Munich Helles...

Ale trafiłem, Mild i Roggernbier będa w tym roku w Żywcu :cool: Milda już zresztą uwarzyłem.

 

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=7&przedm=6880257&=Festiwal_Piwowar%F3w_2009_-_Serwis_Informacyjny

Link to comment
Share on other sites

O no to powiem, że wyjątkowo nie podchodzący mi zestaw. :cool:

Właściwie jedynie pils wchodzi w grę, ale podejrzewam, że konkurencja będzie mordercza. :)

Saison, Roggen i Mild to dla mnie jedna wielka niewiadoma, bo właściwie poza Saison Regal nic z tych stylów nie piłem.

No chyba, że w BA zmontują jakieś zestawy. :/

Link to comment
Share on other sites

Czyli Pils i Doppelbock :cool:

Nie wątpię, że Tobie jakom miłośnikowi rogacizny :) ten Doppelbock podchodzi, ale dla mnie niestety odpada. Nie przepadam za takimi piwami.

Jak sie zastanowiłem, to teoretycznie coś z trójki Saison, Mild i Roggen mozna spróbować uwarzyć, choć w konkursie to raczej bedzie loteria.

Co za rok? Lambik? :/

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli Saison to może coś takiego?:

 

Pilsmout 3,4kg 3 EBC

Tarwemout 0.2kg 4 EBC

Kandijsuiker, wit 0.4kg

East Kent Goldings 56g 90 min. 4 ?

 

Drożdże T-58

Tak sobie myślę, że też bym mógł to piwo zrobić i to nawet teraz, bo mam juz prawie gotowy starter Wyeast 1214. :cool:

 

I tak zrobie :)

Link to comment
Share on other sites

Jak sie zastanowiłem, to teoretycznie coś z trójki Saison, Mild i Roggen mozna spróbować uwarzyć, choć w konkursie to raczej bedzie loteria.

Mild jest bardzo prosty, jak to anglik. Roggenbier to taka pszeniczka, wymieniasz słód pszeniczny na żytni i już; tylko z filtracją może być problem. Saison może byc trudny.

Link to comment
Share on other sites

Saison może byc trudny.

W jakim sensie? W niektórych recepturach dodatkowo jest miód.

To słabo zdefiniowany styl, może być słaby i mocny, chmielowy i nie, z przyprawami i bez. Ciężko będzie zgadnąć, co przypasuje gustom jurorów.

Link to comment
Share on other sites

To będzie w Żywcu:

I. Porter Bałtycki 18-22°Blg

II. Doppelbock / Koźlak Dubeltowy 18-20°Blg

III. Saison 12-15°Blg

IV. Roggenbier / Żytnie 11,5-13,5°Blg

V. Pilzner Bohemski 11,5-13,5°Blg

VI. Brown Ale - Mild 8-10°Blg

 

Jeżeli konkurs w Krakowie ma sie odbyć to chyba warto ogłosić listę konkursową jak najszybciej. Bo do lutego to już zaczyna być w przypadku niektórych rodzajów piwa za późno.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.