Jump to content

Grisette wg. Phila Markowskiego z Farmhouse Ales


Recommended Posts

Grisette wg. Phila Markowskiego z Farmhouse Ales: Culture and Craftsmanship in the Belgian Tradition

Przygotowuję się do siódmej warki opartej na przepisie z książki Phila Markowskiego i uznałem, że warto się podzielić poza wątkiem własnego browaru.

large.Markowski_Farmhouse_Ales_Grisette.jpg.ef9c8b66c0eb92c9e4f0291b8f783b4d.jpg

 

Autor pisze:
Założone 5 galonów (18,9 l). Gęstość początkowa: 11 BLG.

Lekkie, odświeżające, lekko chmielone złote piwo o klasycznym charakterze belgijskich drożdży

 

Słód i jego wagowy udział w zasypie:
Pilzneński  75%
Pszeniczny 25%

 

Chmielenie:
Na 60 minut żeby uzyskać 16-18 IBU. Sugerowana odmiana: Hallertauer
Na 15-20 minut 16 g. Sugerowana odmiana: Styrian Goldings
Na 2 minuty 12 g. Sugerowana odmiana: East Kent Goldings

 

Opcjonalnie:
Dodać do 5% niesłodowanej pszenicy i/ lub
Dodać do 5% cukru białego

 

Fermentacja:
Burzliwa w 21-23°C belgijskim szczepem (White Labs WLP550 Belgian Ale albo Wyeast 3522 Belgian Ardennes)
Dojrzewanie/ cicha fermentacja: 2-3 tygodnie w 18-21°C

 

 

Osobiście wykorzystywałem 5% dodatek płatków (najczęściej pszennych, ale też owsianych i orkiszowych) odejmując ich udział od słodu pszenicznego. Nie dodawałem cukru.

Chmieliłem najczęściej: Hellertauer Tradition PL, ale także Zulą, Puławskim, Izabelą. Tradition wychodził najlepiej.

Nie przekraczałem 30 IBU. Dawałem na 60, 20 lub 15 i 2 lub 1 minutę lub na wyłączenie.

Fermentowałem drożdżami do saisona (Belle Saison - średnio, Rustic - super), klasztornymi (BE-256 - ok, T58 - ok) czy kwejkami (Omega HotHead - średnio).

Nie fermentowałem tak wysoko, 20°C chyba najwyżej. W butelkach dawałem cukru na 2,5 jednostek.

 

Można się spierać, czy użycie drożdży do saisona sprawia, że piwo jest grisette, a innych belgijskich szczepów że można mówić o trapist enkel ale chyba nikt tego nie robi.
Piwo na lato zdecydowanie. Szybkie i przyjemne.

 

Edit: sam styl można uznać za małego saisona z tym drobnym zastrzeżeniem, że warzony był nie dla robotników rolnych w jednej a dla górników w całkiem innej części Belgii. Ciekawy blog o stylu, jego historii etc.: Hors Catégorie Brewing chyba zniknął z sieci :(
 

Edit 2:

Zapomniałem o uwagach do zacierania. Zostały one podane w rozdziale poprzedzającym receptury.

Więc autor wspomina o dwóch schematach stosowanych w browarach warzących tradycyjne saisony.

Pierwszy:

45°C przez 30 minut

55°C przez 15 minut

62°C przez 30 minut

68°C przez 15 minut

74°C przez niepodaną liczbę minut ale skoro to wygrzew to zakładam, że 1-5 minut.

Drugi (stosowany przez Dupont):

Zasyp w 45°C i podgrzewanie (wraz z mieszaniem) o 0,25°C na minutę przez 108 minut czyli godzinę i 48 minut do osiągnięcia 72°C

 

Edited by zasada
Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
7 godzin temu, zasada napisał:

Hors Catégorie Brewing chyba zniknął z sieci

Na szczęście jest Internet Archive!
O grisette 1, o grisette 2. Przepis na grisette - nieco bardziej złożona ale generalnie podobna do powyższej. Kategorie i moc grisette. Historyczne chmielenie grisette.

Edited by zasada
Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, zasada napisał:

Można się spierać, czy użycie drożdży do saisona sprawia, że piwo jest grisette, a innych belgijskich szczepów że można mówić o trapist enkel ale chyba nikt tego nie robi.
Piwo na lato zdecydowanie. Szybkie i przyjemne.

Chyba nie ma innego wyjścia, bo nie istnieją jako takie dedykowane drożdże do tego stylu. Jedyna różnica, że zaczął bym fermentować w niskim zakresie pracy drożdży. Styl na pewno bardziej popularny w USA niż w PL. A i ciężko raczej u nas o komercyjnego przedstawiciela tego stylu. 

Link to post
Share on other sites
8 minut temu, buk0 napisał:

A i ciężko raczej u nas o komercyjnego przedstawiciela tego stylu.

Kingpin Alhponse Grisette z rumiankiem - był całkiem spoko, Pinta miesiąca była ale nie miałem okazji pić (2017).
I widzę ze jeszcze Alternatywa i Piwne Podziemie ale ich nawet nie widziałem.

Link to post
Share on other sites
49 minut temu, zasada napisał:

Kingpin Alhponse Grisette z rumiankiem - był całkiem spoko, Pinta miesiąca była ale nie miałem okazji pić (2017).
I widzę ze jeszcze Alternatywa i Piwne Podziemie ale ich nawet nie widziałem.

A rzeczywiście, tego Alphonsa pamiętam. Chyba nawet piłem, ale to kilka lat temu było. 

Link to post
Share on other sites
On 3/29/2021 at 3:20 PM, zasada said:

Chmieliłem najczęściej: Hellertauer Tradition PL, ale także Zulą, Puławskim, Izabelą. Tradition wychodził najlepiej.

Nie przekraczałem 30 IBU. Dawałem na 60, 20 lub 15 i 2 lub 1 minutę lub na wyłączenie.

Fermentowałem drożdżami do saisona (Belle Saison - średnio, Rustic - super), klasztornymi (BE-256 - ok, T58 - ok) czy kwejkami (Omega HotHead - średnio).

 

Bardzo lubię takie eksperymentalne podejście 😊 czy opisywałeś gdzieś na forum też inne style? Chętnie bym skopiował coś sprawdzonego!

Link to post
Share on other sites

Zastanawiam się czy ma sens spróbować z Wyeast 3944 Belgian Witbier, mam akurat na tapecie te drożdże a w kolejce tylko white ipa :)

 

A w nawiązaniu do ostatnich porządków, ponieważ

W dniu 8.04.2021 o 09:37, zasada napisał:

Niczego innego nie warzyłem na tyle często

myślę, że spokojnie można do autorskich dać.

 

edit: zgodnie z sugestią, przeniesiony

 

Link to post
Share on other sites
W dniu 8.04.2021 o 12:04, x1d napisał:

czy ma sens spróbować z Wyeast 3944 Belgian Witbier

Uważam, że jest. WiHuRa robił coś podobnego: KLIK. Mi wersja na BE256 w pewnym momencie przypominała trochę wita.

 

Jeszcze gwoli ścisłości, doszukałem, że na forum powyższą recepturę opisywał w 2014 roku @Lodzermensch w swojej warce #27 i w komentarzu do nie dla nieistniejącego już użytkownika: KLIK.

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.