Jump to content

Recommended Posts

Witam piwowarów

 

Właśnie niedawno trafiłem na to forum - przypadkiem bo szukałem pojemników fermentacyjnych do wina - które już robie od parunastu lat ( chociaż wina nie lubię pić to znika ono z półek bardzo szybko za pomocą mojej rodziny) i za namową użytkownika Zgoda postanowiłem poczytać i teraz już powoli zaczynam składać sprzęt do robienia piwa. Na początek i tak spróbuje zrobić coś z gotowych ekstraktów chyba że jednak mnie przekonacie do zacierania - ale na początek coś łatwego. Jestem obecnie na etapie remontu piwnicy i zaadaptowałem jedno pomieszczenie dla siebie - 15m^2 więc chce tam zrobić centrum browaru ale musi się jeszcze znaleźć miejsce na moje kolejne hobby ASG a sprzęt troszkę zajmuje miejsca więc nie będzie tam tylko piwo. Połaziłem po rodzinie i powiem ze znalazłem już 2 butle turystyczne, jeden palnik na butlę, 2 kuchenki gazowe 2 palnikowe, 2 garki jeden koło 20 litrów emaliowany i drugi 40 litrowy ale ocynkowany, trochę mniejszych garnków, masę butelek - około 100, okap - by piwnicy nie zawilgocić (został z remontu kuchni) + rury do wyciągu, niedługo w pomieszczeniu przerobię instalację wodociągową to znajdzie się dostęp do świeżej wody do gotowania i chłodzenia. Resztę kupie jak już skończę remont - to jest około 2 tygodni - bo jeszcze chce przy okazji porobić półki na składniki i na fermentatory by zajmowały mniej miejsca, oraz półki na butelki

 

 

i mam także do was pytania

 

piwo po zabutelkowaniu w butelki musi leżeć jak wino czy może stać

 

i jaką ma wysokość fermentator z rurką - tak żebym mógł już zrobić półki pod nie

Link to post
Share on other sites
piwo po zabutelkowaniu w butelki musi leżeć jak wino czy może stać

Raczej stać, butelka nie ma korka tylko kapsel i nie ma potrzeby jego "namaczania".

 

i jaką ma wysokość fermentator z rurką - tak żebym mógł już zrobić półki pod nie

Zależy jaki model fermentatora, mój stary z BA z rurką ma około 52 cm wysokości, musisz się zorientować jaki model będziesz kupował.

 

Poza tym witam na forum i gorąco zachęcam do warzenia własnego piwa, najlepiej od razu z zacieraniem, bo piwko lepsze i roboty prawie tyle samo :)

Link to post
Share on other sites

tak zgoda - przekonałeś mnie już na prawie 100 % do ważenia piwa

 

obecnie jeszcze z tydzień mi zejdzie z piwnicą i wtedy zamawiam resztę sprzętu - ale jeszcze poodwiedzam znajomych - może coś znajdę

 

i na 90% idę na zacieranie przy pierwszej warce - więc nie dam wam spokoju - jeśli czegoś nie znajdę na forum to będę pisał i molestował

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.