Jump to content
Sign in to follow this  
marcus

Jakie skladniki kupic do produkcji pierwszej warki ?

Recommended Posts

Jako ze powoli zmiezam do pierwszego wlasnorecznie wykonanego piwa w moim zyciu przyszedl czas na pierwszy krok zakup skladnikow i potrzebnych zeczy do jego produkcji .Narazie nabylem piec wiader 30 litrowych takich (chyba wystarcza ?)

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=250685244214&_trkparms=tab%3DWatching

Ze wszystkich niemieckich sklepow internetowych jakie zanalazlem ten wydaje sie byc najbardziej odpowiedni maja prawie wszystko i w dobrych cenach.

http://www.hobbybrauerversand.de/content/Bier-selbst-brauen-leicht-gemacht.html

No wlasnie maja pare mieszanek piw do zacierania ale niewszystkie sa z instrukcjia warzenia np.Pils jest jak i dolny tak i gorny i tego gornego chcialem wykonac http://www.hobbybrauerversand.de/products/Malz-Malzmischungen/Malzmischungen/Malzmischung-Pils-warme-Gaerung.html

niestety bez instrukcji gotowania i chmielenia w moim przypadku wykonanie takiego piwa w slepo graniczylo by z cudem a i slyszalem ze niejest zbyt proste do wykonania i czasochlonne (oj to juz 5 dni jak nteresuje sie piwowarstwem:) jak ten czas przy czytaniu leci:rolleyes:)

No wiec postanowilem zawrocic troche wam glowy bo ja mam zawroty od nieprzespanych ostatnich nocy i sadze ze tak wspaniale forum jak i wspaniali piwowarzy doradza cos w tym temacie osobie spragnionej piwa i wiedzy:cool:.

Jesli niemoge kupic calego zestawu(dodam ze zadne puszki mnie nieinteresuja tylko zacier))to postanowilem troche zaimprowizowac i kupowac slod w kg.chmiel , drozdze i z calosci cos ustrugac(co wy nato)? i tu znalazlem troche w internecie roznych przepisow a czesc dostosowalem do tego co mozna nabyc w tutejszym sklepie poniewaz tutaj niema Marynki ale jest poruwnawczyTettnager no wiec to jakos posplatalem jedynie czasy i ilosc chmielu i chmielenia moga byc poplatane:/

Wiec mam dwa przepisy.

1.

4 kg slod Pilznienski

0,5 kg slod Monachijski

 

30 g Northern Brewer granulat

20 g Tettnager granulat

 

Saflager S 23

 

15 l wody 44 st C wsyp podniesienie do 62 stC 30 min

72 stC 40 min

78 stC filtracjia

Gotowanie(chmielenie) 80 min.

50 min Nortthern Brewer

15 min Tettnager

 

2:

4 kg Pale Ale

0,5 Monachijski

 

20g Magnum

20g Tettnager

 

Safale S- 04

 

15 l wody 65 stC wsyp

 

65 st 30 min

72 st 40 min

 

Gotowanie 60 min

 

Magnum 30 min

Tettnager 15 min.

 

Prosil bym was o pomoc w wybraniu odpowiedniego i oczywiscie w miare prostego przepisu(chodzi o normalne piwo nie o jakis gatunek ma byc poprostu dobre) i ewentualnie prosze skorygowac powyzsze :beer:RECEPTURY

Mysle a nawet jestem pewien ze napewno dam rady tyle ze trzeba zaczac .

Moja niepewnosc na dzien dzisiejszy po przeczytaniu chyba juz wszystkiego dotyczy czasu i temperatur zacieru i chmielenia danego piwa ale chyba tu niechodzi o powtazalnosc wyrobu ?reszta chyba wjechala w szare komory.

Wzystkim dziekuje za poswiecony czas.

Pozdrawiam marcus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj ja zacząłem tak:

http://www.piwo.org/forum/t3510-Witam-serdecznie-.html

4 dni temu zabutelkowałem. Jak próbowałem przed butelkowaniem było całkiem smaczne. Wyszło jasne z małą ilością alkoholu.

 

2 warkę zrobiłem tak:

 

3,5 kg pilzeńkskiego

1,5 monachijskiego

 

zacieranie jak zwykle

63°C 30 minut

72°C 30 minut

 

chmieliłem 15g Marynki + 5g Lubelskiego 60 minut

 

12°Blg 22,5 litra do baniaka

 

a trzecia

 

1,5 kg pilzeńskiego

3,5 kg monachijskiego

 

tak samo zacierane

 

chmielenie:

20g Marynki 60 minut

10g Lubelskiego 10 minut

 

23,5 litra 14°Blg (Wydajność lepsza od drugiej warki bo wysładzałem 3 razy )

 

Wszystko fermentowałem Saflagerem S-23. Nie próbowałem jeszcze górnej fermentacji. Wszystkie próbki z pomiarów mi bardzo smakowały :) zwłaszcza ostatnia warka.

Edited by hoirack

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki za podpowiedz jednak jak pisze do dyspozycji niemam ani Lubelskiego ani marynki a dotego wiadro niewchodzi do lodowki wiec pozostaje tylko leciec na gornej fermentacji i chyba trzeba by zmienic drozdze z Saflager s 23 na jakies gorne choc mysle ze i te na gorne sie nadadza ....?albo?

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzieki za podpowiedz jednak jak pisze do dyspozycji niemam ani Lubelskiego ani marynki a dotego wiadro niewchodzi do lodowki wiec pozostaje tylko leciec na gornej fermentacji i chyba trzeba by zmienic drozdze z Saflager s 23 na jakies gorne choc mysle ze i te na gorne sie nadadza ....?albo?

Pozdrawiam.

Widze że w tym sklepie mają całą gamę drożdży, z suchych bierz Safale US-05 albo Safbrew S-33, nie używaj dolniaków przy górnej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam w piwnicy dwa "termosy" ze styropianu. Do każdego wchodzą po dwa fermentory i kilka butelek plastikowych 1,5 litrowych z lodem. Utrzymanie w nich 10°C nie jest problemem. Dodam, że styropian 5 cm. Pomysł znaleziony na forum. A co do chmieli to wydaje mi się, że na początek można je wymieniać, z tym że za marynkę jakiś goryczkowy a za lubelski aromatyczny i wsio powinno grać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jako ze powoli zmiezam do pierwszego wlasnorecznie wykonanego piwa w moim zyciu przyszedl czas na pierwszy krok zakup skladnikow i potrzebnych zeczy do jego produkcji .Narazie nabylem piec wiader 30 litrowych takich (chyba wystarcza ?)

Po co ci 5 wiader? Aczkolwiek cena jest dobra.

 

No wlasnie maja pare mieszanek piw do zacierania ale niewszystkie sa z instrukcjia warzenia np.Pils jest jak i dolny tak i gorny i tego gornego chcialem wykonac http://www.hobbybrauerversand.de/products/Malz-Malzmischungen/Malzmischungen/Malzmischung-Pils-warme-Gaerung.html

niestety bez instrukcji gotowania i chmielenia w moim przypadku wykonanie takiego piwa w slepo graniczylo by z cudem a i slyszalem ze niejest zbyt proste do wykonania i czasochlonne (oj to juz 5 dni jak nteresuje sie piwowarstwem:) jak ten czas przy czytaniu leci:rolleyes:)

No ten zestaw jest właśnie na drożdżach SAFLAGER-S23, czyli dolnej fermentacji. Albo znajdź zestaw na drożdżach górnej fermentacji, albo poproś w sklepie o wymianę np na drożdże US-05, są tańsze, więc raczej nie będą robić problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saflager-S -23 i tu cytuje ;

Diese Hefesorte wird sehr oft in westeuropäischen Brauereien verwendet. Sie produziert den besten Lagergeschmack, wenn sie bei niedrigen Temperaturen (10°C - 14°C) vergärt. Aber auch bei Raumtemperatur lassen sich mit ihr gute Biere herstellen.

 

Wiec z opisu wynika ze rowniez w temperaturze pokojowej mozna ich spokojnie uzywac:)

Mysle ze jesli polecaja do pilsa na fermentacjie gorna jedna saszetke a na dolna dwie to mozna zaryzykowac i prawdopodobnie zamowie zestaw do Pilsa na gorna a reszta poleci po schemacie

63-30 i 73-30 min

w zestawie jest 44 g Northen chyba ogranicze do 30g na 60 min i Tettnager 32 g na 10 min

mam nadzieje ze cos wypije:beer:

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wiec z opisu wynika ze rowniez w temperaturze pokojowej mozna ich spokojnie uzywac:)

Temperatura pokojowa jesienią u Ciebie to 14°C ? Współczuje.

Tak pozatym to mamy jeszcze sierpień, we wrześniu też się zdarzają upały. Jak chcesz zrobić piwo już teraz w temperaturze pokojowej to wybierz inne drożdże.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wiec z opisu wynika ze rowniez w temperaturze pokojowej mozna ich spokojnie uzywac:)

Temperatura pokojowa jesienią u Ciebie to 14°C ? Współczuje.

Tak pozatym to mamy jeszcze sierpień' date=' we wrześniu też się zdarzają upały. Jak chcesz zrobić piwo już teraz w temperaturze pokojowej to wybierz inne drożdże.[/quote']

Widze ze niezrozumiales .

http://www.hobbybrauerversand.de/products/Hefe/Trockenhefen/untergaerige-Trockenhefe/SAFLAGER-S-23-untergaerige-Trockenhefe-115-g.html

Chodzi oto ze w zestawie do gornej fermentacji w tym zestawie do Pilsa oferowane sa drozdze s 23 a z opisu tych drozdzy wlasnie w tym sklepie wynika ze sa to bardziej uniwersalne a nietylko do fermentacji dolnych.

Die mit der Raum-Solltemperatur verbundenen Werte liegen im deutschsprachigen Raum je nach Norm bei 20°C[1][4] (19?21 °C)[5] für Wohngebäude

To jest tem. pokojowa.

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie kłamią - można ich używać. Ale efekt będzie gorszy, niż użycie drożdży pracujących optymalnie w wyższych temperaturach.

 

Spójrz na charakterystyki szczepów na forum - tam są informacje od producenta drożdży:

 

Temperatura fermentacji: Zalecana temperatura fermentacji 9C-15C, idealnie 12C

(http://www.piwo.org/forum/t1167-Fermentis-Saflager-S-23.html)

 

Oczywiście, odfermentują ci i w wyższej, tyle że dostaniesz niepożądane efekty.

Edited by zgoda

Share this post


Link to post
Share on other sites

S-04 sa do piw angielskich, jezeli chcesz coś trochę zbliżonego do pilsenera, kup US-05.

 

Zacieranie: zacznij od jednotemperaturowego, 1h w 68°C daje zadawalające efekty dla 80% piw. Po tym możesz podgrzać do 77°C (mash-out), ale nie musisz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
S-04 sa do piw angielskich, jezeli chcesz coś trochę zbliżonego do pilsenera, kup US-05.

 

Zacieranie: zacznij od jednotemperaturowego, 1h w 68°C daje zadawalające efekty dla 80% piw. Po tym możesz podgrzać do 77°C (mash-out), ale nie musisz.

Do takiego zacierania możesz nawet użyć jednego z pięciu Twoich wiaderek, najlepiej z kranikiem

 

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentor_z_kranikiem_wielofunkcyjny

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki coder tak zrobie kupie us05 i olo333 rowniez dzieki ale posiadam juz garnek elektryczny 29 l ktory to sluzy mi do parzenia wedlin (chyba sie nadaje?) niestety bez kranika :/wlasnie wczoraj go ocieplilem :D

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.