Browman 0 Posted August 28, 2010 Wiadro do zimnej wody +lód z zamrażarki.Nie mam chłodnicy. Czy można fitrować przez jałową gazę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted August 28, 2010 Cześć Mógłbyś jakoś rozwinąć swoje myśli, bo nie ogarniam? Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted August 28, 2010 Co chcesz filtrować? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Belzebub 24 Posted August 28, 2010 (edited) to ci zagwozdka co planujesz robić , aż jestem ciekawy. a bo to chyba chodzi o dwie czynności. Chłodzić możesz w wannie, czy innym pojemniku. Lodu możesz tam dorzucić. Filtrować to już musisz napisać co, bo odpowiedź może być różna Edited August 28, 2010 by Belzebub Quote Share this post Link to post Share on other sites
Franekkkk 12 Posted August 28, 2010 (edited) Wiadro do zimnej wody +lód z zamrażarki.Nie mam chłodnicy.Czy można filtrować przez jałową gazę. Wanna z zimną wodą + lód do chłodzenia, w przypadku braku chłodnicy. Z krótkiego Twego posta wnioskuję, że przy przelewaniu do fermentatora chcesz zastosować jałową gazę by wszelkie 'barambole' usunąć. Pytanie czy dodawałeś chmiel w szyszkach i to luzem podczas chmielenia (bez siateczki). To wtedy warto zastosować. Jeżeli obawiasz się osadów gorących to wystarczy odpowiednio przelewać. Wg mnie lepiej przelewać spokojnie acz zdecydowanie bacząc by to co na dnie gara tamże pozostało i to lać ze sporej wysokości, żeby się brzeczka napowietrzyła. Edit: zazwyczaj przelewam z dość sporej wysokości i zakażenia nie złapałem. Edited August 28, 2010 by Franekkkk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted August 28, 2010 co do chłodzenia w (wannie) to lepiej chłodzić w garnku niż fermentorze, i przelewać po chłodzeniu. Można też na wężyk do przelewania nałożyć trochę waty. Ja osobiście mam kran w garze do gotowania i w czasie chłodzenia wszystko mi opada na dno i tylko odkręcam kran. Przy okazji się napowietrza, a jeśli chce trochę więcej wycisnąć to przechylam garnek. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Belzebub 24 Posted August 28, 2010 Można też na wężyk do przelewania nałożyć trochę waty. Jakieś szczegóły, bo ja osobiście tego nie widzę ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
hoirack 1 Posted August 28, 2010 Można też na wężyk do przelewania nałożyć trochę waty. próbowałem, jak robiłem brzeczkę do namnażania drożdży. Nie ma szans zadziałać Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted August 28, 2010 może nie waty, ale gaza powinna zadziałać. Osobiście mi się by nie chciało ale kogoś moze to natchni Quote Share this post Link to post Share on other sites
jaozyrys 0 Posted August 29, 2010 Filtrować przez jałową gazę można, zatrzymuje większość osadu, część porywa "nurt". Jest dość niewygodna - 2 osoby muszą ją trzymać nad fermentatorem, żeby mieć pewność że się nie omsknie. Przerzuciłem się na dekantację - końcówkę brzeczki odstać w 5L słoiku albo kuflach, przegotować i do wiadra. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted August 29, 2010 Filtrować przez jałową gazę można, zatrzymuje większość osadu, część porywa "nurt". Jest dość niewygodna - 2 osoby muszą ją trzymać nad fermentatorem, można poświęcić jedną pokrywę, wyciąć w niej otwó tak aby zostało zewnętrzne 5 cm i włożyć gazę między fermentor a pokrywę. wtedy można spokojnie lać i się gaza będzie trzymać. Tylko trzeba jedną pokrywę poświęcić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
misiuzeb 17 1 Items Posted August 29, 2010 Ja filtruje osady po chmieleniu kuchennym sitkiem. jest to sitko o dużej średnicy, stożkowe z bardzo drobnym oczkiem - świetnie wyłapuje cały osad po chmieleniu. Ma też tę zaletę, że ma długą rączkę i zaczepy, więc kładzie się je na fermentatorze i można samemu przelewać. Quote Share this post Link to post Share on other sites