Jump to content
Sign in to follow this  
Browman

Chłodzenie.

Recommended Posts

to ci zagwozdka co planujesz robić :), aż jestem ciekawy.

a bo to chyba chodzi o dwie czynności.

Chłodzić możesz w wannie, czy innym pojemniku. Lodu możesz tam dorzucić.

Filtrować to już musisz napisać co, bo odpowiedź może być różna

Edited by Belzebub

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wiadro do zimnej wody +lód z zamrażarki.Nie mam chłodnicy.

Czy można filtrować przez jałową gazę.

Wanna z zimną wodą + lód do chłodzenia, w przypadku braku chłodnicy.

 

Z krótkiego Twego posta wnioskuję, że przy przelewaniu do fermentatora chcesz zastosować jałową gazę by wszelkie 'barambole' usunąć. Pytanie czy dodawałeś chmiel w szyszkach i to luzem podczas chmielenia (bez siateczki). To wtedy warto zastosować. Jeżeli obawiasz się osadów gorących to wystarczy odpowiednio przelewać. :)

Wg mnie lepiej przelewać spokojnie acz zdecydowanie bacząc by to co na dnie gara tamże pozostało i to lać ze sporej wysokości, żeby się brzeczka napowietrzyła.

 

Edit: zazwyczaj przelewam z dość sporej wysokości i zakażenia nie złapałem.

Edited by Franekkkk

Share this post


Link to post
Share on other sites

co do chłodzenia w (wannie) to lepiej chłodzić w garnku niż fermentorze, i przelewać po chłodzeniu. Można też na wężyk do przelewania nałożyć trochę waty. Ja osobiście mam kran w garze do gotowania i w czasie chłodzenia wszystko mi opada na dno i tylko odkręcam kran. Przy okazji się napowietrza, a jeśli chce trochę więcej wycisnąć to przechylam garnek.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Można też na wężyk do przelewania nałożyć trochę waty.

próbowałem, jak robiłem brzeczkę do namnażania drożdży. Nie ma szans zadziałać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Filtrować przez jałową gazę można, zatrzymuje większość osadu, część porywa "nurt". Jest dość niewygodna - 2 osoby muszą ją trzymać nad fermentatorem, żeby mieć pewność że się nie omsknie. Przerzuciłem się na dekantację - końcówkę brzeczki odstać w 5L słoiku albo kuflach, przegotować i do wiadra.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Filtrować przez jałową gazę można, zatrzymuje większość osadu, część porywa "nurt". Jest dość niewygodna - 2 osoby muszą ją trzymać nad fermentatorem,

można poświęcić jedną pokrywę, wyciąć w niej otwó tak aby zostało zewnętrzne 5 cm i włożyć gazę między fermentor a pokrywę. wtedy można spokojnie lać i się gaza będzie trzymać. Tylko trzeba jedną pokrywę poświęcić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja filtruje osady po chmieleniu kuchennym sitkiem. jest to sitko o dużej średnicy, stożkowe z bardzo drobnym oczkiem - świetnie wyłapuje cały osad po chmieleniu. Ma też tę zaletę, że ma długą rączkę i zaczepy, więc kładzie się je na fermentatorze i można samemu przelewać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...