Jump to content
Sign in to follow this  
Browman

Pierwsze zacieranie.

Recommended Posts

Zamówiłem sobie zestaw Amber Beer w sklepie Twój Browar do tego drożdże Fermentis Safale S-04.

Czy możecie coś doradzić początkującemu.Dziękuję.

Czy jest sens kupować drogie drożdże ponad 30 zł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie tak jak coder pisze. A jak się wprawisz zafundujesz sobie drożdże płynne, które w konsekwencji będą tańsze od suchych (gęstwę można zbierać przynajmniej kilka razy i używać do innych piw).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mogę doradzić:

 

Uzbrój się w cierpliwość. A łatwo ci to nie przyjdzie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cierpliwości to mi brakuje.

Pierwsze piwo zrobiłem z brewkita.Udało się było wyśmienite.Nie kupię już piwa ze sklepu.

W środę robiłem drugie moje piwo tym razem metodą zacierania infuzyjnego było to Amber Beer .

Wczoraj od rano mocno się spieniło na wierzchu i ostro bulgotało temp. waha się 20-23 stopnie C.

Dzisiaj już tak mocno nie bulgocze około 3,4 razy na minutę na spodzie fermentora jest około 1 cm osadu-podczas warzenia brzeczki z chmielem wytrąciły się takie drobne kłaczki.

Mam nadzieję,że wszystko jest w porządku.Chociaż garnek zacierny pożyczyłem od teściowej prawdobodobnie nie będzie go chciała z powrotem nie używa.

Ma lekko odpryśniętą emalię na samej krawędzi i pół cm poniżej czy to go dyskwalifikuje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalnie chyba o to chodzi, żeby brzeczka nie stykała się z metalem. Tak na moje oko to chyba będzie okej, jak nie będziesz zbyt mocno mieszał :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

poza tym jeszcze kwestia czy w miejscu odpryśnięcia jest rdza czy czarny podkład?? Mój gar jest odpryśnięty przy dnie, ale nie do żywego metalu i nie ma problemów :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja mam takie pytanie w kwestii gara. Co się dzieję jak jednak będzie odpryśnięte do metalu? Pogorszenie jakości? Większe możliwości infekcji?

Share this post


Link to post
Share on other sites
A ja mam takie pytanie w kwestii gara. Co się dzieję jak jednak będzie odpryśnięte do metalu? Pogorszenie jakości? Większe możliwości infekcji?

A jak duży jest ten odprysk? I czy twoja woda kranowa zawiera dużo żelaza?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Możliwość wystąpienia metalicznego posmaku w piwie.

ale do wykrycia chyba przez jakichś doświadczonych sensoryków.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A ja mam takie pytanie w kwestii gara. Co się dzieję jak jednak będzie odpryśnięte do metalu? Pogorszenie jakości? Większe możliwości infekcji?

A jak duży jest ten odprysk? I czy twoja woda kranowa zawiera dużo żelaza?

Ja pytam teoretycznie. Nie mam jeszcze odprysku do metalu co najwyżej do podkładu ale ja nic nie wyczuwam

Share this post


Link to post
Share on other sites
A ja mam takie pytanie w kwestii gara. Co się dzieję jak jednak będzie odpryśnięte do metalu? Pogorszenie jakości? Większe możliwości infekcji?

A jak duży jest ten odprysk? I czy twoja woda kranowa zawiera dużo żelaza?

Ja pytam teoretycznie. Nie mam jeszcze odprysku do metalu co najwyżej do podkładu ale ja nic nie wyczuwam

No to nie powinno byc problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ma lekko odpryśniętą emalię na samej krawędzi i pół cm poniżej czy to go dyskwalifikuje?

Opierając się na wypowiedziach osób używających garnki z niewielkimi odpryskami, to używając taki mażna najwyżej narazić na szwank zmysł estetyczny:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.