Skocz do zawartości

Witam wszystkich serdecznie.


marcus

Rekomendowane odpowiedzi

Jako ze jestem piwoszem strasznym ;) a o piwowarstwie jeszcze dwa dni temu nic niewiedzialem to postanowilem jednak poprubowac swoich sil jak sie da to sie da:okey: wiki przerobiona skopiowana i schowana

Niestety czas bedzie moja granica do wykonania pierwszej warki no ale...

Narazie bede powoli kompletowac sprzet a pierwsze piwko jakie mam zamiar wykonac to jest to pils

http://www.hobbybrauerversand.de/products/Malz-Malzmischungen/Malzmischungen/Malzmischung-Pils-warme-Gaerung.html zwroccie uwage na drozdze Saflager s 23 o ktorych to gdzies czytalem ze sa polecane tylko na dolne warki 10-14 st .

Pozdrawiam marcus :)

Edytowane przez marcus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pierwszy raz zrób raczej piwo górnej fermentacji - to prostsze. Drożdże np US-05. Temperatura fermentacji tych drożdży to 15-24°C .

To wlasnie jest gorna a i wydaje mi sie najprostsze a jakos do 200 l mozna bez akcyzy;)

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam i witam na forum.

marcus Co uwarzysz to uwarzysz, ważne że sam zrobisz i będzie ci smakowało.

A swoją drogą to ostatnio byłem w Niemczech i Niemcy próbowali mojego piwa może i ty próbowałeś :tort:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.