Jump to content
Sign in to follow this  
marcus

Witam wszystkich serdecznie.

Recommended Posts

Jako ze jestem piwoszem strasznym ;) a o piwowarstwie jeszcze dwa dni temu nic niewiedzialem to postanowilem jednak poprubowac swoich sil jak sie da to sie da:okey: wiki przerobiona skopiowana i schowana

Niestety czas bedzie moja granica do wykonania pierwszej warki no ale...

Narazie bede powoli kompletowac sprzet a pierwsze piwko jakie mam zamiar wykonac to jest to pils

http://www.hobbybrauerversand.de/products/Malz-Malzmischungen/Malzmischungen/Malzmischung-Pils-warme-Gaerung.html zwroccie uwage na drozdze Saflager s 23 o ktorych to gdzies czytalem ze sa polecane tylko na dolne warki 10-14 st .

Pozdrawiam marcus :)

Edited by marcus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pierwszy raz zrób raczej piwo górnej fermentacji - to prostsze. Drożdże np US-05. Temperatura fermentacji tych drożdży to 15-24°C .

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiytam na forum

 

olo333 dobrze mówi, poza tym, ze pils jest trudny do zrobienia, to jescze strasznie długo trwa jego produkcja, zrób na początek coś szybkiego.

 

a niemiecką akcyzę opłaciłeś? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na pierwszy raz zrób raczej piwo górnej fermentacji - to prostsze. Drożdże np US-05. Temperatura fermentacji tych drożdży to 15-24°C .

To wlasnie jest gorna a i wydaje mi sie najprostsze a jakos do 200 l mozna bez akcyzy;)

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrawiam i witam na forum.

marcus Co uwarzysz to uwarzysz, ważne że sam zrobisz i będzie ci smakowało.

A swoją drogą to ostatnio byłem w Niemczech i Niemcy próbowali mojego piwa może i ty próbowałeś :tort:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj markus na tym forum tu na pewno dużo więcej się dowiesz.

Tu są prawdziwi znawcy sztuki warzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.