Jump to content
scooby_brew

Chipotle Smoked Porter

Recommended Posts

Miałeś chyba na myśli papryczkę a nie pieprz.

Wędzone piwo z dodatkiem chilli to musi być kosmos :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ah, masz rację, po polsku to papryka a nie pieprz... Black pepper, chipotle pepper - z tąd pomyłka.

 

Zastanawiałem się, czy by dodać paprykę po fermentacji burzliwej na "sucho", ale zdecydowałem się na wrzucenie jej do gotowania, tak jest bezpieczniej. Podobne piwo zrobiłem 4-5 lat temu, też wrzuciłem paprykę do gotowania i jej smak (ostrość) był ledwo wyczuwalny, ale obecny. Taka lekka pikantność papryki połączona ze smakiem i zapachem wędzonego jest całkiem ciekawą i smaczną kombinacją, ztąd tą wędzoną paprykę używa się w kuchni meksykanskiej i innych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@scooby_brew

 

Ile dodajesz tej papryczki chlli? (chyba to jest papryczka chilli :( ) Całe opakowanie? Czy usuwasz nasionka? Chyba to w nich siedzi dość sporo 'ostrości'. Jestem bardzo ciekawy jakie wyjdzie to piwo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
@scooby_brew

 

Ile dodajesz tej papryczki chlli? (chyba to jest papryczka chilli :( ) Całe opakowanie? Czy usuwasz nasionka? Chyba to w nich siedzi dość sporo 'ostrości'. Jestem bardzo ciekawy jakie wyjdzie to piwo :)

Wrzuciłem całą paczkę, 2 oz. czyli chyba 6 papryk na 40L warki. Chipotle to jest nazwa wędzonej papryki jalapeno, chyba najbardziej popularnej ostrej papryki tutaj. Jednak po wędzeniu papryka traci dużo na ostrości, ma smak bardziej "ciepły" niż "pikantny". Paprykę pokroiłem żeby warka wymieszała się z nasionami papryki - to jest w smaku ta "ostra" część papryki.

 

Sama papryka chipotle dodaje sporo smaku wędzonego w piwie, ale ja też dodałem 1 lb. słodu wędzonego, czyli 0,45 kg na 40 L warki.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites
@scooby_brew

 

Ile dodajesz tej papryczki chlli? (chyba to jest papryczka chilli :) ) Całe opakowanie? Czy usuwasz nasionka? Chyba to w nich siedzi dość sporo 'ostrości'. Jestem bardzo ciekawy jakie wyjdzie to piwo :lol:

Wrzuciłem całą paczkę' date=' 2 oz. czyli chyba 6 papryk na 40L warki. Chipotle to jest nazwa wędzonej papryki jalapeno, chyba najbardziej popularnej ostrej papryki tutaj. Jednak po wędzeniu papryka traci dużo na ostrości, ma smak bardziej "ciepły" niż "pikantny". Paprykę pokroiłem żeby warka wymieszała się z nasionami papryki - to jest w smaku ta "ostra" część papryki.

 

Sama papryka chipotle dodaje smaku wędzonego w piwie, ale ja też dodałem 1 lb. słodu wędzonego, czyli 0,45 kg na 40 L warki.[/quote']

Bardzo lubię takie eksperymenta. Zawsze jestem ciekaw jak jakiś dodatek wpłynie na efekt końcowy. Dlatego robiłem doświadczenia z różnymi dożdżami fermentującymi brzeczkę, zastosowaniem pszenżyta jako surowca niesłodowanego, dodatkiem rodzynek podczas cichej fermentacji. Dwa pierwsze eksperymenta przeprowadzałem wraz BaronemVonŻukiem.

 

Poszukam takich papryczek u siebie w okolicy i uwarzę warkę tak ok 5 litrową, żeby zobaczyć cóż za specjał wyjdzie :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

HA! Pomysł wydaje się bardzo ciekawy. Jako maniak chili też się zastanawiałem nad jakimś eksperymentem. Najprawdopodobniej będzie to jakiś porter z przyprawami i habanero. Za około miesiąc będę miał domowe habanero, bardzo możliwe, że gdzieś w tych okolicach powrócę do warzenia ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten pomysł to prawdę mówiąc nie jest mój, jest kilka mini- browarów które warzą piwa z chipotle lub jalapeno i innymi paprykami. A pomysł na wędzony porter z wędzonymi chipotle wziąłem od innych piwowarów z internetu. Dzisiaj jest już chyba trudno żeby uwarzyć zupełnie "nowe" piwo... Chociasz ja mam kilka pomysłów w zapasie.... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

jakie wyszło piwko? czuć coś ostrość? jutro myślę nastawić piwko na suszonych cayenne i zastanawiam się ile ich dać żeby nie przedobrzyć!

Edited by dorgoth

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo wyszło bardzo dobre. Gdy tylko mam szanse to zawsze smakuje piwa komercyjne z papryką, i moje piwo smakuje znacznie lepiej niż każde z tych kupnych. Smak tego piwa polega na połączeniu głębokich smaków portera wędzonego z dodatkowym "poziomem" smakowym, tj. wędzonych chipotles. Smaki wędzone i ostrej papryki są minimalne, ale robią różnicę. Na 40L portera dodałem 1 lb (ok. 0.5 kg) słodu wędzonego (Weyermanna) i 2 oz. (ok. 50 g) papryki chipotle.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...