Jump to content
Sign in to follow this  
scooby_brew

Czy użyć ten Danstar Nottingham czy go wylać?

Recommended Posts

Czy użyć ten Danstar Nottingham czy go wylać?

 

Dzisiaj chciałem użyć jedną saszetkę drożdży Danstar Nittingham na 40L warki, więc wczoraj (warzyłem wczoraj też) zrobiłm jakby "starter" i użyłem resztki brzeczki z wysładzania, zagotowałem to itd. Dzisiaj te drożdże nie dają żadnych znaków życia! Gdy je wsypałem do brzeczki, opadły na dno i nawet się nie rozpuściły. Jak narazie leżą na dnie, nie wygląda na to że cokolwiek się tam dzieje.

 

Zwykle, gdy aktywuję US-05 i mieszam go z wodą, proszek rozpuszcza się w wodzie szybko i daje mleczny kolor. Te drożdże nie rozpuściły się wcale! Użyć je czy je wylać i użyć US-05?

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy użyć ten Danstar Nottingham czy go wylać?

 

Dzisiaj chciałem użyć jedną saszetkę drożdży Danstar Nittingham na 40L warki, więc wczoraj (warzyłem wczoraj też) zrobiłm jakby "starter" i użyłem resztki brzeczki z wysładzania, zagotowałem to itd. Dzisiaj te drożdże nie dają żadnych znaków życia! Gdy je wsypałem do brzeczki, opadły na dno i nawet się nie rozuściły. Jak narazie leżą na dnie, nie wygląda na to że cokolwiek się tam dzieje.

 

Zwykle, gdy aktywuję US-05 i mieszam go z wodą, proszek rozpuszcza się w wodzie szybko i daje mleczny kolor. Te drożdże nie rozuściły się wcale! Użyć je czy je wylać i użyć US-05?

Ja bym nie ryzykował.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy użyć ten Danstar Nottingham czy go wylać?

 

Dzisiaj chciałem użyć jedną saszetkę drożdży Danstar Nittingham na 40L warki, więc wczoraj (warzyłem wczoraj też) zrobiłm jakby "starter" i użyłem resztki brzeczki z wysładzania, zagotowałem to itd. Dzisiaj te drożdże nie dają żadnych znaków życia! Gdy je wsypałem do brzeczki, opadły na dno i nawet się nie rozuściły. Jak narazie leżą na dnie, nie wygląda na to że cokolwiek się tam dzieje.

 

Zwykle, gdy aktywuję US-05 i mieszam go z wodą, proszek rozpuszcza się w wodzie szybko i daje mleczny kolor. Te drożdże nie rozuściły się wcale! Użyć je czy je wylać i użyć US-05?

Przykra sprawa, ale czytałem gdzieś kilka miesiecy temu, że jest partia tych drożdży w USA, która najprawdopodobnie była źle przepakowana, powodując, że drożdże powoli zaczęły zdychać. Co w efekcie dawało brak fermentacji w ciągu kilku dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też bym nie ryzykował, ale czy jesteś pewien że się nie rozpuściły, czy może zeżarły brzeczkę 3°Blg i siadły na dno? Nottinghamy to żarłacze nad żarłacze! Potrafią zjeść 12°Blg w trzy dni w 20°C . Szkoda że nie dałeś fotki. Przed wylaniem dodaj trochę cukru,lub brzeczki żeby zobaczyć czy podejmą pracę i daj znać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Użyję US-05, dobrze że mam w domu 2 saszetki.

 

Słyszałem o tych problemach z tymi drożdżami, dlatego chciałem się upewnić w ten sposób. No i całe szczęście że tak zrobiłem :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dodaję zdjęcia: jak widać proszek leży na dnie, warka jest czysta i nic się nie dzieje, na powierzhni nie ma pianki ani żadnego znaku życia :(

 

http://i34.tinypic.com/2u55rnd.jpg

 

 

 

http://i38.tinypic.com/6t038o.jpg

Jak zamieszasz jest Co2 ???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Coś dużo tych drożdży na dnie jak na zawartość paczki. Po pierwszym zdjęciu bym powiedział że jednak go opadnięte drożdże po fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć.

 

Coś dużo tych drożdży na dnie jak na zawartość paczki. Po pierwszym zdjęciu bym powiedział że jednak go opadnięte drożdże po fermentacji.

Nie, bo jak to pomieszałem to wyraźnie było widać że to był proszek nie rozpuszczony w warce. Proszek trochę napęczniał, ale się nie rozpuścił.

 

Powiadamiam, co się stało potem: po półtora dnia po rozpoczęciu pierwszegp startera drożdże zaczęły pokazywać znaki życia. Warka trochę zmętniała, pokazały się kropki piany drożdżowej na powierzchni i po pomieszaniu było widać trochę bąbelek CO2. Zrobiłem więc następny starter, tym razem trochę większy. Drożdże ruszyły, ale bardzo powolnie. Najwięcej życia zauważyłem w trzecim dniu od rozpoczęcia pierwszego startera, gdy rurka pykała ok. jeden raz na minutę.

 

Co ciekawe, tego samego dnia gdy zrobiłem pierwszy starter uwarzyłem też 40L IPA, do którego użyłem jednej paczki US-05. Podczas gdy Nottingham z trudem dawał sobię radę z starterem 1,5L, US-05 w piwnicy porzerał 40L IPA jak potwór. Rurki fermentora brzmiały jak karabin maszynowy, co najmniej 1 bąbel CO2 na sekundę :)

 

Chciałem przerzucić się na Nottingham na zimę, porównać różnicę tych drożdży w różnych stylach piwa, ale teraz boję się, że następna saszetka Nottingham którą kupię też będzie zła... Mogę też użyć tych drożdży ze startera, ale nie wiem czy one były takie powolne bo tam było mało żywych drożdży i one musiały się najpierw rozmnożyć w tym wypadku teraz ten starter jest gotowy do użycia. Z drugiej strony może ich nie było tam mało (żYWYCH) tylko to jest "chora" partia drożdży, które są powolne i nie nadające się do warki?

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nottingham są bardzo dobrymi suchymi drożdżami. Wiele minibrowarów w UK ich używa. Bardzo szybko pracują, bardzo szybko opadają na dno (właśnie pije portera, którego zabutelkowałem tydzień temu i jest dobrze nagazowane i prawie klarowne), dają fajny czysty klasyczny brytyjski profil smakowy. Moim zdaniem warto zaryzykować, jak chcesz mogę podesłać Ci kilka saszetek z UK, one są w 100% pewne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...