mav3rick Posted March 28, 2021 Share Posted March 28, 2021 Witam, niechcąc iść w gotowca do zacierania naszła mnie myśl czy praktykował ktoś może z podgrzewaniem gazowym na taborecie z tym że w pełnej automatyce tzn. regulacja temperatury w funkcji mocy palnika gazowego . Klasyczny przykład jak w grzałce elektrycznej z tym że ze sterowaniem zaworem dopływowym gazu tak aby mieć płynna regulacja mocy . Chciałbym posadzić garnek na taborecie plus czujnik temperatury w barze z jakimś regulatorkiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted March 28, 2021 Share Posted March 28, 2021 Wszystko się da zależy od zasobności portfela Niestety większość przypadków sprowadzi się do sterowania palnikiem na zasadzie 0-1 czyli albo pełna moc albo zgaszone. Ale generalnie da się.Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted March 29, 2021 Share Posted March 29, 2021 Dajesz elektozawór (jakiś dobry przeznaczony do gazu) na linię niskiego ciśnienia. Elektrozawór podłączasz do PID lub lepiej pod PLC. PID mierzy temperaturę w kotle lub przepływ - do przepływu potrzebny będzie jeszcze przepływomierz - i steruje zaworem. PID też musi być odpowiedni. Tak na szybko znalazłem - od 6:21. Szukaj PID valve working/adjustment. Tutaj gość zmienia moc palnika za pomocą PID Robert87 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts