Jump to content
Sign in to follow this  
nikhil

Kardamonowe Ale

Recommended Posts

Słód jasny 4kg, słód karmelowy 0,5kg, chmiel goryczkowy 30g, chmiel aromatyczny 30g, kardamon 15 ziaren, drożdże propagator ale. Robimy jak "ale" do pierwszej dawki chmielu dodajemy kardamon. Wyszło fajne piwko , jedynie trochę słaba piana. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Słód jasny 4kg, słód karmelowy 0,5kg, chmiel goryczkowy 30g, chmiel aromatyczny 30g, kardamon 15 ziaren, drożdże propagator ale. Robimy jak "ale" do pierwszej dawki chmielu dodajemy kardamon. Wyszło fajne piwko , jedynie trochę słaba piana. :(

15 ziaren kardamonu?!? Oj... to moim zdaniem trochę (kilka razy!) za dużo.

Ja w swoim bożonarodzeniowym dałem 3 ziarna i był mocno wyczuwalny.

No ale jesli piwo smakuje, to nie wnikam... :)

Jeszcze pytanie:

- czy mieliłeś (tłukłeś) kardamon czy dałeś cały?

- dlaczego kardamon dałeś razem z pierwszą dawki chmielu? Przyprawy powinno się dawać na ostatnie kilka minut. Po godzinie gotowania to aromatu już niewiele zostanie. Hmm... może własnie dlatego to Twoje piwo nie jest prze-przyprawione.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja również stosowałem kardamon (zmielony) w bożonarodzeniowym piwie w ilości 3 ziarenek. Efekt był taki, że kardamon przesłonił wszystkie pozostałe przyprawy i smak całego piwa. Dodawałem przyprawy na ostanie 3 minuty.

 

Reasumując: Kardamon tak bo to jest świetna przyprawa ale więcej niż 2 ziarenka na 20L to bym nie dawał.

 

Pozdr,

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale mówicie o ziarnach w sensie łupin czy rozrywacie łupinę i dodajecie tylko 3 ziarenka?

Ja do kawy 1/2l kawy dodaję zawartość 3 łupinek, ale bardzo lubię tą przyprawę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ale mówicie o ziarnach w sensie łupin czy rozrywacie łupinę i dodajecie tylko 3 ziarenka?

Ja dodałem wtedy tylko te małe ziarenka - bez łupiny. Utłuczone w moździerzu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dawałem całe bo wyczytałem że tylko w tej formie kardamon nie traci aromatu, tak też hindusi dodaja go do potraw czy do herbaty czy kawy. W całości trochę trzeba gotować aby cały aromat przeszedł do potrawy czy do piwa choć może faktycznie dałem go trochę za wcześnie. Ale piwko jest smacznie i jak wszyscy degustujący stwierdzili smak jest zrównoważony. Poza tym kardamon kardamonowi nie równy. Ja swój przywiozłem z Indii. Może w niedługim czasie zastosuje coś jeszcze z przypraw z tego kraju mam coś, nie wiem nawet jak to się nazywa smakuje dziwnie ale może dać fajny aromat. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

właśnie popełniłem warkę imieninową z kardamonem ,

też dałem w całości czas pokaże co z tego wyjdzie ,

oczywiście poza kardamonem były inne przyprawy ...pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.