Jump to content

Recommended Posts

Przymierzam sie do warzenia grodziskiego  tylko problem w tym ,że mam zalegajacy nie śrutowany słód wędzony co ma  3 lata . Jest w worku foliowym  szczelnie zamkniety ,  ale   nie wiem czy zaczynać zabawe , czy dać kurą podziobać  sobie . Czy ktos robił z tak starych słodoów? 

Link to post
Share on other sites
30 minut temu, rob7320 napisał:

Przymierzam sie do warzenia grodziskiego  tylko problem w tym ,że mam zalegajacy nie śrutowany słód wędzony co ma  3 lata . Jest w worku foliowym  szczelnie zamkniety ,  ale   nie wiem czy zaczynać zabawe , czy dać kurą podziobać  sobie . Czy ktos robił z tak starych słodoów? 

napewno szczelny? Bo jak mi wysyłają to zawsze jest mała dziurka. A jak wali wędzonka to śmiało.

Edited by Koora
Link to post
Share on other sites
W dniu 27.03.2021 o 20:13, rob7320 napisał:

Przymierzam sie do warzenia grodziskiego  tylko problem w tym ,że mam zalegajacy nie śrutowany słód wędzony co ma  3 lata . Jest w worku foliowym  szczelnie zamkniety ,  ale   nie wiem czy zaczynać zabawe , czy dać kurą podziobać  sobie . Czy ktos robił z tak starych słodoów? 

Piwo na świeżym słodzie Grodziskim w konkursie odpada za zbyt niska wędzonkę. jak nie dasz grarśc lub dwie bestmaltza/steinbacha to "sendziom" nie zasmakuje

ps i tak niewielu pamięta smak oryginału

Edited by anteks
Link to post
Share on other sites

Tu znaczenie mogą mieć takie niuanse jak kolejność serwowania piwa. Niestety grodziskie jest ekstremalnie ciężkim stylem do sędziowania. Nos do wędzonki szybko się adaptuje, a w tym stylu ma być ona jeszcze subtelna. Jak się próbuje 30 z kolei to czasami już ma się problem, czy wędzonka jest subtelna czy jej w ogóle nie ma. 

Link to post
Share on other sites

Też chciałbym zapytać przy okazji tego tematu jak sobie radzicie z dużym ryzykiem zakażenia przy piwie o niskim ABV ? jakieś dodatkowe środki ostrożności czy standard ? Bo rozumiem że fermentacja cicha tu nie ma sensu? Czym to fermtujecie? - Grodzie Dębowe są dedykowane do tego czy jest coś lepszego ? Us05 np. ?

Wreszcie ostatnie pytanie - czy zasyp 100 % słód jasny wędzony z łuską ryżową jest OK ?

 

Link to post
Share on other sites

Cześć.

Właśnie ostatnio robiłem Grodziskie. Co do zakażenia, wydaje się, że jest ono bardziej odporne na zakażenie, niż piwa niskoalkoholowe. Zawsze te ok. 3 % alkoholu jednak chroni. Ja fermentowałem na US-05, ale starałem się nisko fermentować (zacząłem od 14 st. C, 18 st. C na koniec). Słód pszeniczny, sam wędziłem dębem. Piwa jeszcze nie próbowałem, ale aromat przedni - czysta wędzonka, ale nie przegięta. Wysładzałem na "sraczwężyku", ale na dno dałem 150 gr łuski ryżowej. Filtracja bez żadnego problemu. Co do efektu finalnego, jeszcze nie próbowałem, stoi jeszcze w wiadrze. Generalnie trzymając się sztywno, powinno się użyć 100 % wędzonej pszenicy, chmiel Tomyski i najlepiej Grodzie Dębowe z FM. Piwo generalnie potraktowałem jako rozruch pod AIPA.

Pozdrawiam, Paweł.

Link to post
Share on other sites

Cześć.

Stosowałem przerwy z receptury Czesława Dziełaka :

Dałem tylko, jak pisałem, 100 % pszeniczny wędzony i chmiel Lubelski (ten z 2020 zbioru od Polish Hops pachnie super - kwiatowo z lekką limonką). Zakwaszałem zacier kwasem fosforowym do pH 5,4.

Planuję po cichej wstawić fermentor w chłodne miejsce i dać żelatynę. Grodzisz ma być bardzo klarowny.

Poszukaj na Youtube wywiadu z Janem i Wojciechem Szała. Trzy części. Bardzo ciekawie opowiadają o piwie Grodziskim.

Pozdrawiam, Paweł.

 

Link to post
Share on other sites

Ja robiłem ten styl na 100% pszenicznego dębem z łuską ryżową do filtracji, na ok. 7,8 blg. Chmieliłem Opalem. Fermentowałem US-05 w ok. 16-18 stopni, potem zrobiłem solidny cold crash. Nie dawałem żelatyny, wyszło bardzo klarowne, jeśli nie liczyć końcówki butelki, to całkiem klarowne.  Jestem bardzo zadowolony z efektu.

Link to post
Share on other sites
W dniu 6.04.2021 o 12:45, Łachim napisał:

Fermentowałem US-05 w ok. 16-18 stopni

Do ilu zjechały i przy jakich przerwach zacierania ? Żeby nie zjechały też do zera bo czytałem o takich przypadkach :P

 

Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Piotr Ba napisał:

Do ilu zjechały i przy jakich przerwach zacierania ? Żeby nie zjechały też do zera bo czytałem o takich przypadkach :P

 

Zacierałem tak:

53 stopnie 15 min

65 stopni 30 min

72 stopnie 40 min

Mashout 78 stopni.

 

Niestety teoretycznie, bo termometr mi zaniżał temperatury, co zauważyłem po kilku warkach (albo raczej nie umiem nim mierzyć). Przez to nie odfermentowało bardzo nisko

, ale nie sprawdzę dokładnie.

Link to post
Share on other sites
W dniu 6.04.2021 o 09:05, Piotr Ba napisał:

Też chciałbym zapytać przy okazji tego tematu jak sobie radzicie z dużym ryzykiem zakażenia przy piwie o niskim ABV ? jakieś dodatkowe środki ostrożności czy standard ? Bo rozumiem że fermentacja cicha tu nie ma sensu? Czym to fermtujecie? - Grodzie Dębowe są dedykowane do tego czy jest coś lepszego ? Us05 np. ?

Wreszcie ostatnie pytanie - czy zasyp 100 % słód jasny wędzony z łuską ryżową jest OK ?

 

Te 3% to jeszcze nie jest aż taki niski poziom alkoholu, żeby się robiło jakoś zauważalnie bardziej podatne na infekcje. Można robić jak każde normalne piwo. Drożdże przy grodziskim nie mają aż takiego znaczenia, byle neutralne, z jakimś sensownym odfermentowaniem i stosunkowo dobrze flokujące, choć tu i tak można zbić żelatyną. 

 

Mi najbardziej odpowiada do grodziskiego zasyp 100% Wayermanna wędzonego dębem, ale każdy ma swoje preferencje. Trzeba pamiętać, że wędzonka z czasem ze słodu ulatuje, więc różne efekty można uzyskać w zależności od świeżości. Najważniejsze, żeby słód był wędzony dębem, na bukowym wyjdzie nie to samo. 

 

Edited by Oskaliber
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.