Pasquallo 0 Posted March 27 Share Posted March 27 (edited) Cześć! Zlewam na cichą english bittera od coopersa. Chciałem go nachmielić, bo uwielbiam aromat chmielu z takiego chmielenia (wiem po piwach kraftowych). Mam na stanie: -25g granulatu lubelskiego -25g granulatu columbusa Można mieszać te chmiele? Ile byście dodali i którego (a może oba) do tego stylu? Edited March 27 by Pasquallo Quote Link to post Share on other sites
zasada 570 Posted March 27 Share Posted March 27 W tym stylu chmielenia na zimno sie nie stosuje. Historycznie dodawano do caskow minimalne ilości szyszek ale w nieco innych celach. Osobiście bym nie przelewal i nie chmielił. Pasquallo 1 Quote Link to post Share on other sites
fotohobby 80 Posted March 27 Share Posted March 27 (edited) 6 godzin temu, Pasquallo napisał: Cześć! Zlewam na cichą english bittera od coopersa. Chciałem go nachmielić, bo uwielbiam aromat chmielu z takiego chmielenia (wiem po piwach kraftowych). Mam na stanie: -25g granulatu lubelskiego -25g granulatu columbusa Można mieszać te chmiele? Ile byście dodali i którego (a może oba) do tego stylu? Jeśli jesteś purystą i bitter ma być bitterem, to nie chmiel. A jeśli chcesz po prostu wypić Ale z aromatami, które lubisz to wrzuć Cascade Columbus. Choć chmelenie za zimno "zaczyna się" od 3g/l więc Twoja ilość nieco homeopatyczna jest Lubelski bym odpuścił, bo zostanie i tak przykryty tym pierwszym Edited March 27 by fotohobby Pasquallo 1 Quote Link to post Share on other sites
INTseed 97 Posted March 27 Share Posted March 27 Jak będziesz dodawał ten chmiel? Pasquallo 1 Quote Link to post Share on other sites
Pasquallo 0 Posted March 28 Author Share Posted March 28 Woreczek muślinowy. Quote Link to post Share on other sites
INTseed 97 Posted March 28 Share Posted March 28 Pamiętaj aby ten woreczek nie pływał po powierzchni. Pasquallo 1 Quote Link to post Share on other sites
Jancewicz 244 Posted March 28 Share Posted March 28 Tym chmieleniem nie koniecznie poprawisz to piwo. Dołożysz sobie roboty a efekt może być marny. Ten brewkit jest całkiem przyzwoity. Pasquallo 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts