Jump to content

Chmielenie brewkitu na zimno


Recommended Posts

Cześć! Zlewam na cichą english bittera od coopersa. Chciałem go nachmielić, bo uwielbiam aromat chmielu z takiego chmielenia (wiem po piwach kraftowych). Mam na stanie:

 -25g granulatu lubelskiego

-25g granulatu columbusa

 

Można mieszać te chmiele? Ile byście dodali i którego (a może oba) do tego stylu? 

 

 

 

 

 

 

Edited by Pasquallo
Link to post
Share on other sites

W tym stylu  chmielenia na zimno sie nie stosuje.  Historycznie dodawano do caskow minimalne ilości szyszek ale w nieco innych celach.

Osobiście bym nie przelewal i nie chmielił.

Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, Pasquallo napisał:

Cześć! Zlewam na cichą english bittera od coopersa. Chciałem go nachmielić, bo uwielbiam aromat chmielu z takiego chmielenia (wiem po piwach kraftowych). Mam na stanie:

 -25g granulatu lubelskiego

-25g granulatu columbusa

 

Można mieszać te chmiele? Ile byście dodali i którego (a może oba) do tego stylu? 

 

 

 

 

 

 

Jeśli jesteś purystą i bitter ma być bitterem, to nie chmiel.

A jeśli chcesz po prostu wypić Ale z aromatami, które lubisz to wrzuć Cascade Columbus.

Choć chmelenie za zimno "zaczyna się" od 3g/l więc Twoja ilość nieco homeopatyczna jest 

Lubelski bym odpuścił, bo zostanie i tak przykryty tym pierwszym

Edited by fotohobby
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.