bless 1 Posted March 26 Share Posted March 26 Z racji, że chcę się przesiąść z brekitów na ekstrakty w technologii partial boil. Nie chcę kupować 30L garnka z powodu indukcji. A też nie mam czasu na pełne zacieranie. Poza tym kolega @Jancewicz stosuje ekstrakty od dłuższego czasu i mocno chwali ten sposób. Zastanawiam się nad metodą chłodzenia czy lepiej zlewać wszystko do fermentora i dopiero w fermentorze chłodzić dużą chłodnicą. Czy może jednak lepszym pomysłem byłoby zrobienie małej chłodnicy na 10L garnek. Czyli chłodzimy 10L brzeczki, przelewamy do fermentora i uzupełniamy wodą. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Quote Link to post Share on other sites
Muchor 56 Posted March 26 Share Posted March 26 Możesz tak robić, możesz też schłodzić zimną wodą w baniakach 5l z Biedronki i po prostu dodać. Też Ci szybko obniży tempetaturę.Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
smola 37 Posted March 26 Share Posted March 26 Robiłem zawsze tak: jeden ekstrakt gotowałem z chmielem w 11l wody, następnie po wyłączeniu palnika dodawałem drugi. Gotowaną brzeczkę chłodziłem w zlewie, a po przelaniu do fermentora uzupełniałem do zadanej objętości lub oczekiwanego blg lodowatą wodą. Ten sposób bardzo dobrze mi się sprawdzał. Woda w butelkach, przeważnie z marketu 5 litrowa. Quote Link to post Share on other sites
Jancewicz 244 Posted March 26 Share Posted March 26 Też zastanawiałem się nad chłodnicą ale w 10l garnku zajmie ona dość sporo miejsca. Może przy większym garnku (12-15l) po jej zanurzeniu było by wygodniej. Póki co chłodzę zimną wodą, którą uzupełniam fermentor. Zwykle są to 2, 3 baniaki po 5l. Woda jednak nie schłodzi do temperatury zadania drożdży / początku fermentacji więc wspomagam się wanną i później dochładzam do zakładanej temperatury w lodówce, gdzie przeprowadzam fermentację. Quote Link to post Share on other sites
bless 1 Posted March 26 Author Share Posted March 26 5 minut temu, Jancewicz napisał: Też zastanawiałem się nad chłodnicą ale w 10l garnku zajmie ona dość sporo miejsca. Może przy większym garnku (12-15l) po jej zanurzeniu było by wygodniej. Póki co chłodzę zimną wodą, którą uzupełniam fermentor. Zwykle są to 2, 3 baniaki po 5l. Woda jednak nie schłodzi do temperatury zadania drożdży / początku fermentacji więc wspomagam się wanną i później dochładzam do zakładanej temperatury w lodówce, gdzie przeprowadzam fermentację. Długo ci zajmuje chłodzenie w wannie? Quote Link to post Share on other sites
Jancewicz 244 Posted March 26 Share Posted March 26 (edited) Zimą szybciej bo wodza zimniejsza. Tak z 2 godzinki to minimum. Przedwczoraj 30 litrową warkę schłodziłem do temp. 15C w 3 godziny z tym, że po gotowaniu dodałem prawie 20l zimnej wody źródlanej. Edited March 26 by Jancewicz Quote Link to post Share on other sites
smola 37 Posted March 26 Share Posted March 26 Długo ci zajmuje chłodzenie w wannie? Pamiętaj, że chłodząc pełny fermentor w wannie, zajmie Ci to więcej czasu, niż garnek z gotowaną brzeczką. Mniejszą objętość szybciej schłodzisz, a dolewając lodowatej wody uzyskasz nawet temp. zadania drożdży lagerowych. Quote Link to post Share on other sites
bless 1 Posted March 26 Author Share Posted March 26 7 minut temu, Jancewicz napisał: Zimą szybciej bo wodza zimniejsza. Tak z 2 godzinki to minimum. Przedwczoraj 30 litrową warkę schłodziłem do temp. 15C w 3 godziny z tym, że po gotowaniu dodałem prawie 20l zimnej wody źródlanej. Dlaczego nie chłodzisz brzeczki z garnka tylko od razu 30L ? Quote Link to post Share on other sites
bless 1 Posted March 26 Author Share Posted March 26 17 minut temu, Jancewicz napisał: Też zastanawiałem się nad chłodnicą ale w 10l garnku zajmie ona dość sporo miejsca. Może przy większym garnku (12-15l) po jej zanurzeniu było by wygodniej. Póki co chłodzę zimną wodą, którą uzupełniam fermentor. Zwykle są to 2, 3 baniaki po 5l. Woda jednak nie schłodzi do temperatury zadania drożdży / początku fermentacji więc wspomagam się wanną i później dochładzam do zakładanej temperatury w lodówce, gdzie przeprowadzam fermentację. Na szybko licząc 6 metrowa chłodnica z 1 cm średnicy zajmuję 0,5L, gdyby skrócić chłodnicę do 2-3m zajmowała by mniej niż 0,25L. co myślicie o takim pomyśle? Quote Link to post Share on other sites
Jancewicz 244 Posted March 26 Share Posted March 26 35 minut temu, bless napisał: Na szybko licząc 6 metrowa chłodnica z 1 cm średnicy zajmuję 0,5L, gdyby skrócić chłodnicę do 2-3m zajmowała by mniej niż 0,25L. co myślicie o takim pomyśle? Brzmi dobrze... Quote Link to post Share on other sites
Jancewicz 244 Posted March 26 Share Posted March 26 38 minut temu, bless napisał: Dlaczego nie chłodzisz brzeczki z garnka tylko od razu 30L ? Momentalnie zbijam temp. poniżej granicy izomeryzacji alfakwasów Quote Link to post Share on other sites
bless 1 Posted March 26 Author Share Posted March 26 Godzinę temu, Jancewicz napisał: Też zastanawiałem się nad chłodnicą ale w 10l garnku zajmie ona dość sporo miejsca. Może przy większym garnku (12-15l) po jej zanurzeniu było by wygodniej. Póki co chłodzę zimną wodą, którą uzupełniam fermentor. Zwykle są to 2, 3 baniaki po 5l. Woda jednak nie schłodzi do temperatury zadania drożdży / początku fermentacji więc wspomagam się wanną i później dochładzam do zakładanej temperatury w lodówce, gdzie przeprowadzam fermentację. Dolewasz wody o temperaturze pokojowej czy chłodzisz bańki np w lodówce? Quote Link to post Share on other sites
Jancewicz 244 Posted March 26 Share Posted March 26 Staram się schładzać (lodówka, w zimie garaż) Quote Link to post Share on other sites
bless 1 Posted March 26 Author Share Posted March 26 No to, któryś z nas musi się pokusić i zrobić chłodnicę jako pierwszy, bo dedykowanych w tym rozmiarze nie znajdziemy. Ps. Takie pytanie poza tematem, @Jancewicz Masz najpopularniejszy browar z ekstraktów dlatego podpytam. Dlaczego nie polecasz ekstraktów z Gozdawy? Gdzie kupujesz najtaniej/ najświeższe ekstrakty? Quote Link to post Share on other sites
Jancewicz 244 Posted March 26 Share Posted March 26 (edited) Gozdawa, jak ją testowałem kilkukrotnie, dawała aromat / smak mega landrynkowy; taki tani sztuczny miód, fuj... Co do chłodnicy, kolega z forum robi na zamówienie pod wymiar... Edited March 26 by Jancewicz Quote Link to post Share on other sites
smola 37 Posted March 26 Share Posted March 26 Najtańsze jak używałem, to w browamator.pl, przy zakupie 6 szt, jeden wychodził coś lekko ponad 21 zl Quote Link to post Share on other sites
bless 1 Posted March 26 Author Share Posted March 26 napisałem do kolegi z forum w sprawie chłodnicy, ciekawe co zaproponuje. Może w następnym miesiącu się skuszę. Quote Link to post Share on other sites
Muchor 56 Posted March 26 Share Posted March 26 No to, któryś z nas musi się pokusić i zrobić chłodnicę jako pierwszy, bo dedykowanych w tym rozmiarze nie znajdziemy. Ps. Takie pytanie poza tematem, [mention=13914]Jancewicz[/mention] Masz najpopularniejszy browar z ekstraktów dlatego podpytam. Dlaczego nie polecasz ekstraktów z Gozdawy? Gdzie kupujesz najtaniej/ najświeższe ekstrakty? Jeżeli chodzi o brewkity Gozdawy, to chętnie się wypowiem. Uważam, że są znakomite dla początkującego - bo jednak piwo z nich jest znacznie lepsze niż ze sklepu. Ale, co tu dużo gadać, inne brewkity są lepsze. Po prostu, smak, aromat są wyraźniejsze,smaczniejsze. Dlatego warto zacząć od Gozdawy - będziesz miał motywację, aby iść dalej. Natomiast warki z ekstraktów są zdecydowanie lepsze, no i piwo ze słodów - to kolejny krok. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.