Jump to content

partial boil chłodzenie brzeczki


Recommended Posts

Z racji, że chcę się przesiąść z brekitów na ekstrakty w technologii partial boil. Nie chcę kupować 30L garnka z powodu indukcji. A też nie mam czasu na pełne zacieranie. Poza tym kolega @Jancewicz stosuje ekstrakty od dłuższego czasu i mocno chwali ten sposób. Zastanawiam się nad metodą chłodzenia czy lepiej zlewać wszystko do fermentora i dopiero w fermentorze chłodzić dużą chłodnicą. Czy może jednak lepszym pomysłem byłoby zrobienie małej chłodnicy na 10L garnek. Czyli chłodzimy 10L brzeczki, przelewamy do fermentora i uzupełniamy wodą. Co myślicie o takim rozwiązaniu?  

Link to post
Share on other sites

Robiłem zawsze tak: jeden ekstrakt gotowałem z chmielem w 11l wody, następnie po wyłączeniu palnika dodawałem drugi. Gotowaną brzeczkę chłodziłem w zlewie, a po przelaniu do fermentora uzupełniałem do zadanej objętości lub oczekiwanego blg lodowatą wodą. Ten sposób bardzo dobrze mi się sprawdzał. Woda w butelkach, przeważnie z marketu 5 litrowa.

Link to post
Share on other sites

Też zastanawiałem się nad chłodnicą ale w 10l garnku zajmie ona dość sporo miejsca. Może przy większym garnku (12-15l) po jej zanurzeniu było by wygodniej. Póki co chłodzę zimną wodą, którą uzupełniam fermentor. Zwykle są to 2, 3 baniaki po 5l. Woda jednak nie schłodzi do temperatury zadania drożdży / początku fermentacji więc wspomagam się wanną i później dochładzam do zakładanej temperatury w lodówce, gdzie przeprowadzam fermentację.

Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Jancewicz napisał:

Też zastanawiałem się nad chłodnicą ale w 10l garnku zajmie ona dość sporo miejsca. Może przy większym garnku (12-15l) po jej zanurzeniu było by wygodniej. Póki co chłodzę zimną wodą, którą uzupełniam fermentor. Zwykle są to 2, 3 baniaki po 5l. Woda jednak nie schłodzi do temperatury zadania drożdży / początku fermentacji więc wspomagam się wanną i później dochładzam do zakładanej temperatury w lodówce, gdzie przeprowadzam fermentację.

 

Długo ci zajmuje chłodzenie w wannie?  

Link to post
Share on other sites

Zimą szybciej bo wodza zimniejsza. Tak z 2 godzinki to minimum. Przedwczoraj 30 litrową warkę schłodziłem do temp. 15C w 3 godziny z tym, że po gotowaniu dodałem prawie 20l zimnej wody źródlanej.

Edited by Jancewicz
Link to post
Share on other sites
 
Długo ci zajmuje chłodzenie w wannie?  
Pamiętaj, że chłodząc pełny fermentor w wannie, zajmie Ci to więcej czasu, niż garnek z gotowaną brzeczką. Mniejszą objętość szybciej schłodzisz, a dolewając lodowatej wody uzyskasz nawet temp. zadania drożdży lagerowych.
Link to post
Share on other sites
7 minut temu, Jancewicz napisał:

Zimą szybciej bo wodza zimniejsza. Tak z 2 godzinki to minimum. Przedwczoraj 30 litrową warkę schłodziłem do temp. 15C w 3 godziny z tym, że po gotowaniu dodałem prawie 20l zimnej wody źródlanej.

Dlaczego nie chłodzisz brzeczki z garnka tylko od razu 30L ? 

Link to post
Share on other sites
17 minut temu, Jancewicz napisał:

Też zastanawiałem się nad chłodnicą ale w 10l garnku zajmie ona dość sporo miejsca. Może przy większym garnku (12-15l) po jej zanurzeniu było by wygodniej. Póki co chłodzę zimną wodą, którą uzupełniam fermentor. Zwykle są to 2, 3 baniaki po 5l. Woda jednak nie schłodzi do temperatury zadania drożdży / początku fermentacji więc wspomagam się wanną i później dochładzam do zakładanej temperatury w lodówce, gdzie przeprowadzam fermentację.

Na szybko licząc 6 metrowa chłodnica z 1 cm średnicy zajmuję 0,5L, gdyby skrócić chłodnicę do 2-3m  zajmowała by mniej niż 0,25L. co myślicie o takim pomyśle? 

Link to post
Share on other sites
35 minut temu, bless napisał:

Na szybko licząc 6 metrowa chłodnica z 1 cm średnicy zajmuję 0,5L, gdyby skrócić chłodnicę do 2-3m  zajmowała by mniej niż 0,25L. co myślicie o takim pomyśle? 

Brzmi dobrze...

Link to post
Share on other sites
38 minut temu, bless napisał:

Dlaczego nie chłodzisz brzeczki z garnka tylko od razu 30L ? 

Momentalnie zbijam temp. poniżej granicy izomeryzacji alfakwasów

Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Jancewicz napisał:

Też zastanawiałem się nad chłodnicą ale w 10l garnku zajmie ona dość sporo miejsca. Może przy większym garnku (12-15l) po jej zanurzeniu było by wygodniej. Póki co chłodzę zimną wodą, którą uzupełniam fermentor. Zwykle są to 2, 3 baniaki po 5l. Woda jednak nie schłodzi do temperatury zadania drożdży / początku fermentacji więc wspomagam się wanną i później dochładzam do zakładanej temperatury w lodówce, gdzie przeprowadzam fermentację.

 

Dolewasz wody o temperaturze pokojowej czy chłodzisz bańki np w lodówce? 

Link to post
Share on other sites

No to, któryś z nas musi się pokusić i zrobić chłodnicę jako pierwszy, bo dedykowanych w tym rozmiarze nie znajdziemy. 

 

Ps. Takie pytanie poza tematem, @Jancewicz Masz najpopularniejszy browar z ekstraktów dlatego podpytam. Dlaczego nie polecasz ekstraktów z Gozdawy? Gdzie kupujesz najtaniej/ najświeższe ekstrakty? 

Link to post
Share on other sites

Gozdawa, jak ją testowałem kilkukrotnie, dawała aromat / smak mega landrynkowy; taki tani sztuczny miód, fuj...

 

Co do chłodnicy, kolega z forum robi na zamówienie pod wymiar...

Edited by Jancewicz
Link to post
Share on other sites
No to, któryś z nas musi się pokusić i zrobić chłodnicę jako pierwszy, bo dedykowanych w tym rozmiarze nie znajdziemy. 
 
Ps. Takie pytanie poza tematem, [mention=13914]Jancewicz[/mention] Masz najpopularniejszy browar z ekstraktów dlatego podpytam. Dlaczego nie polecasz ekstraktów z Gozdawy? Gdzie kupujesz najtaniej/ najświeższe ekstrakty? 
Jeżeli chodzi o brewkity Gozdawy, to chętnie się wypowiem. Uważam, że są znakomite dla początkującego - bo jednak piwo z nich jest znacznie lepsze niż ze sklepu. Ale, co tu dużo gadać, inne brewkity są lepsze. Po prostu, smak, aromat są wyraźniejsze,smaczniejsze. Dlatego warto zacząć od Gozdawy - będziesz miał motywację, aby iść dalej. Natomiast warki z ekstraktów są zdecydowanie lepsze, no i piwo ze słodów - to kolejny krok.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.