Jump to content

Dunkel Weizen Premium 12,5°Blg około 5% alkoholu


Recommended Posts

Cześć :)

Z ciemnych piwek polecam stouty, wiele różnorodnych przepisów znajdziesz na forum , porter angielski który jest mniej palony niż stout a bardzie kawowy. Możesz warzyć piwa pszeniczne ciemne używając drożdży do ale zamiast do weizenów.

Link to post
Share on other sites

Jak ciemne to zdecydowanie stout, choćby dlatego że jest bardzo prosty do wykonania. Tylko jeśli skusisz się na zestaw z Browamatora to do refermentacji nie używaj ciemnego ekstraktu jak sugerują w instrukcji tylko glukozy.

Link to post
Share on other sites

Mnie posmakował kiedyś Schwarzbier, ale to się robi na dolniakach. Z ciemnych górnych nie smakuje mi kompletnie nic, więc nie doradzę. A ciemna pszenica jest mniej kwaskowa od jasnej, bo kwaskowatość, banany i goździki trochę przykrywa duża ilość ciemnego słodu.

 

Weź kup sobie na spróbowanie jakiegoś Paulanera czy Franziskanera, będziesz wiedział czy ci pasuje.

Link to post
Share on other sites
Mnie posmakował kiedyś Schwarzbier, ale to się robi na dolniakach. Z ciemnych górnych nie smakuje mi kompletnie nic, więc nie doradzę. A ciemna pszenica jest mniej kwaskowa od jasnej, bo kwaskowatość, banany i goździki trochę przykrywa duża ilość ciemnego słodu.

 

Weź kup sobie na spróbowanie jakiegoś Paulanera czy Franziskanera, będziesz wiedział czy ci pasuje.

Ja polecam z piw komercyjnych FAUSTUS-a, najlepszy koncerniak jaki piłem.

Link to post
Share on other sites
Mnie posmakował kiedyś Schwarzbier' date=' ale to się robi na dolniakach. Z ciemnych górnych nie smakuje mi kompletnie nic, więc nie doradzę. A ciemna pszenica jest mniej kwaskowa od jasnej, bo kwaskowatość, banany i goździki trochę przykrywa duża ilość ciemnego słodu.

 

Weź kup sobie na spróbowanie jakiegoś Paulanera czy Franziskanera, będziesz wiedział czy ci pasuje.[/quote']

Ja polecam z piw komercyjnych FAUSTUS-a, najlepszy koncerniak jaki piłem.

A ja z komercyjnych polecam spróbować Schneider-Weisse, miałem okazje pić i na mnie zrobiło duże wrażenie.

Link to post
Share on other sites
A ja z komercyjnych polecam spróbować Schneider-Weisse, miałem okazje pić i na mnie zrobiło duże wrażenie.

No, w Almie to już wyższa półka.

 

Paulaner, Franziskaner - 5zł

Schneider - 11zł

 

Na moje jeżeli chodzi o sprawdzenie, czy typ piwa podchodzi czy nie to nie ma co przepłacać.

Link to post
Share on other sites
najlepiej jest zdobyć butelkę piwa domowego od znajomego piwowara :)

Niestety kolega chyba się nie podzielił skąd pochodzi (przynajmniej ja nie widzę). ;) gdyby był sąsiadem z ochotą poczęstuje swoim :)

Link to post
Share on other sites
Porter ;) mocne, dobre, ciemne. Trochę długo musi poleżakować ale na zimowe dni będzie jak znalazł :)

Jesteś okrutny. Kolega uwarzy portera a potem będzie czekał i czekał i czekał, aż piwo swoje odleżakuje. I co on biedny będzie pił w tym czasie? :)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.