Jump to content

Lager na FM30 - dylemat


Recommended Posts

Pomysł był taki : kupię 2 x FM30 i zrobię na nich podwójną warkę czyli 2x20L, 12 Blg.

Na pewno nie obejdzie się bez startera, ale mam mieszadło, dam radę.

Dwie fiolki już jada, więc siadam do kalkulatorów, to w zasadzie moje pierwsze .drożdże płynne.

Wychodzi że z 2-ch fiolek czyli 140 mld trzeba rozmnożyć do 720 mld. O rany !

Mam kolbę 2 l, damę 5 l ale chyba nie tędy droga.

Może na szybko zrobić warkę na ekstrakcie (mam 1.5 kg suchego) , potem użyć gęstwę ?

Ale trochę mi się śpieszy, jak ciepło to fermentować, ile to potrwa ?

Ale jak to przeliczyć ?

Proszę o radę.

 

Edited by zielony07
Link to post
Share on other sites

Albo starter z dwóch fiołek (i startera) z robisz jedno piwo po drugim, albo najpierw mała warka (12l) z 2 fiolek i później już robisz dwa równolegle.

W tym drugim przypadku masz w obudwu piwach drożdże w takiej samej kondycji

Link to post
Share on other sites

Jak ci się spieszy to idź do sklepu, a lagerowym drożdżom musisz dać czas. FM 30 z fiolki wolno starują i tu nic nie przyspieszysz. Fermentowanie w temperaturze wyższej niż zalecana to proszenie się o dodatkowe smaczki. Spróbuj i podziel się spostrzeżeniami, a nóż coś fajnego ci wyjdzie. Z dużym prawdopodobieństwem nie będzie to czysty lager

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Ok, rozumiem, ale ja na razie nie chcę robić lagera tylko wyhodować gęstwę.

Piwo znad gęstwy pójdzie do... no wiadomo.

Do sklepu ... hm, trzeba by 10 fiolek.

Edited by zielony07
Link to post
Share on other sites

No dobrze, a poco Ci tyle gęstwy - na maseczkę😉?

Rozumiem, że chcesz zrobić mocne piwo. Ja bym zrobił tak: 2 fiolki bez startera do 12 jasnej, fermentuje w górnym zakresie. W ciągu 14 dni powinno być posprzątane. Przelewam na cichą - klarowanie. Pozostałą gęstwę używam do mocnego piwa. W tym sezonie warzyliśmy z Anuśką ciemniaka 21 bólgów z hakiem i użyliśmy właśnie tych drożdży.

Edited by anmar
Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, zielony07 napisał:

Dzięki @fotohobby .  A w jakiej temperaturze byś fermentował ?  Nie uśmiecha mi się czekać miesiąc.

Jakby tak w 15 stopniach ? Pewnie szybko drożdże się uwiną .

Rozpoczynasz w  11-12C , po czterech dniach zaczynasz podnosić do 14-15C a po dwóch tygodniach możesz zlewać

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.