bless 1 Posted March 25 Share Posted March 25 Witam, udało mi się kupić nową lodówkę na wyprzedaży za 450zł MPM 94-CJ-14 https://www.euro.com.pl/lodowki/candy-cctos-482wh.bhtml?fbclid=IwAR0wWJzsZ6dZ8RrMdHKxIwiDr2cEd033qQisHzWlA9c3nW5O_VgbkOjhMm8 Niestety było by zbyt pięknie gdyby fermentor wchodził bez problemu. Z jednej strony blokuje termostat. Z racji, że chcę zastosować STC-1000 mogę wymontować wewnętrzny termostat, zresztą chyba będzie to na plus. tylko nie do końca wiem jak połączyć przewody, żeby pominąć termostat. Może ktoś się wie? Drugi problem to, że delikatnie blokuję jedna półka z drzwi, którą muszę przyciąć czytałem, że koledzy z forum robili już podobne operacje. Pytanie jak zrobić to estetyczne i czym ew zakleić powstałą dziurę. Quote Link to post Share on other sites
kiwitom 30 Posted March 25 Share Posted March 25 Dwa kable z termostatu idą do czujnika temperatury, musisz wyczaić które. Pozostałe połącz ze sobą, tak żeby agregat cały czas pracował, albo lepiej przedłuż je i podłącz do STC 1000. To w sumie bardzo proste. Quote Link to post Share on other sites
Koora 20 Posted March 25 Share Posted March 25 W dniu 13.10.2009 o 20:13, coder napisał: Dla potomności: do termostatu powinny dochodzić 3 kabelki oznaczone cyframi 3, 4 i 6. Aby ominąć termostat nalezy połączyć na krótko kabelki z wyjść 3 i 4. Quote Link to post Share on other sites
JsKefir 9 Posted March 25 Share Posted March 25 (edited) Pomijanie termostatu ma sens gdybyś chciał zrobic z lodówki zamrażarkę, choć cieplnie to ciężki temat. Łatwo zaszronić a nawet zamrozić płytę chłodnicza. Temu właśnie zapobiega termostat. Tego typu rozwiązania i termostaty nie regulują temperatury w lodówce a właściwie deltę chłodzenia czyli jak szybko lodówka ma reagować na zmiany temperatury. łatwo to sprawdzić mierząc temperaturę w lodówce bez otwierania drzwi dla róznych ustawień... W sprawnym systemie, niezależnie od ustawień 1-9 temperatura powinna być b. podobna choć czas osiągnięcia temperatury rózny w skrajnych warunkach. głownie zalezy od czestości otwierania lodówki i ilosci nagromadzonych produktów, w tym konieczności ich szybszego schłodzenia, Jeśli zwyczajnie zaczniesz sterować zasilaniem całej lodówki z termostatem ustawionym na max to uzyskasz to co chcesz bez rozbierania. Ponadto działa system ochrony skraplacza. Np. przez przypadek zostawisz otworzone drzwi, sterownik uruchomi agregat i będzie nim sterował na maxa, nie patrząc na stan zamrażalnika kóry zaszroniony gruba warstwa nie będzie chłodził ale ciągle skraplał. Może nawet spalić agregat. Jeśli zostawisz termostat to agregat będzie wyłączany i zabezpieczony mimo ciągłego sterowania sterownikiem bo temp. wysoka. Po to jest ten czujnik własnie. Wyrzucenie termostatu może mieć sens w zamrażalnikach jeśli się chce pracować na temp dodatnich ale tez nie zawsze Edited March 25 by JsKefir Quote Link to post Share on other sites
anteks 754 Posted March 25 Share Posted March 25 w mojej lodówce sterownik ustawiony na 0 a piwo zamarzło Quote Link to post Share on other sites
bless 1 Posted March 26 Author Share Posted March 26 Za radami kolegów jednak zostawię wbudowany termostat. 1. Zamówiłem już stc-1000. Jednak warkę (górna fermentacja) najchętniej nastawiłbym w weekend, jak sterować temperaturą lodówki bez zewnętrznego sterownika, żeby mieć te 17C? 2. Jak dostanę sterownik to jak najlepiej ustawić wartości, żeby nie zajechać sprężarki? - wartość histerazy (domyślnie 0,5 st C) - opóźnienie sprężarki (domyślnie 3 minuty) 3. W jakim miejscu zamontować sondę od stb 1000 przykleić do fermentora czy do ścianki lodówki? Quote Link to post Share on other sites
JsKefir 9 Posted March 26 Share Posted March 26 1. 17 st bez sterownika nie ustawisz o ile w pomieszczeniu jest cieplej... n asterowniku bez problemu 2. W sterowniku ustawisz histerezę o 1 st o ile pamiętam. jeśli termostat będzie na maxa to wszystko bedzie idealnie 3. sonda powinna mierzyć temp w lodówce... fermentator ma duzą bezwładnośc cieplna i nie da się z nim dokładnie sterować... będziesz miał opóźnienia rzędu 6h... mierz temp wewnątrz lodówki... ja mam w połowie wysokości bless 1 Quote Link to post Share on other sites
INTseed 97 Posted March 26 Share Posted March 26 Ja mam w środku sondę. Różnica min., max. To 0.5C. Najczęściej 0.3C. Quote Link to post Share on other sites
kiwitom 30 Posted March 26 Share Posted March 26 9 godzin temu, bless napisał: Za radami kolegów jednak zostawię wbudowany termostat. 1. Zamówiłem już stc-1000. Jednak warkę (górna fermentacja) najchętniej nastawiłbym w weekend, jak sterować temperaturą lodówki bez zewnętrznego sterownika, żeby mieć te 17C? 2. Jak dostanę sterownik to jak najlepiej ustawić wartości, żeby nie zajechać sprężarki? - wartość histerazy (domyślnie 0,5 st C) - opóźnienie sprężarki (domyślnie 3 minuty) 3. W jakim miejscu zamontować sondę od stb 1000 przykleić do fermentora czy do ścianki lodówki? Kolego mam też stc 1000 zamontowany w lodówce razem z grzałką. Robiłem wiele prób, a jako że mam iSpidera, więc mogłem dokładnie badać temperaturę brzeczki bez otwierania drzwi lodówki. Po wielu próbach, zrobiłem w ten sposób, że sonda jest zawieszona w lodówce (nie dotyka niczego) w powietrzu, histerezę mam ustawioną na 1,8°C (ale zwiększę ją do 2°C) i funkcjonuje idealnie, temperatura brzeczki skacze o maks 0,2°C. 1. Próbowałem sondę umieszczać w brzeczce bezpośrednio, ale tak jak pisze @JsKefir bezwładność cieczy w ilości 22-25 litrów jest olbrzymia i jak ustawiałem np 10°C z histerezą 0,2°C, a brzeczka ogrzała się do 10,3°C, to lodówka chłodziła chyba przez ponad godzinę i temperatura powietrza w niej dochodziła do 0°C. Jak już temperatura brzeczki spadała do tych zadanych 10°C, to po pół godzinie osiągała 9,7°C, więc włączała się grzałka i znowu grzała przez ponad godzinę, tak że temperatura powietrza w lodówce osiągała ponad 25°C i tak w kółko. Efekt: skoki temperatury brzeczki były +/- 1,3°C. 2. Jak sonda mierzyła temperaturę powietrza, a dawałem histerezę mniejszą niż 1,5°C, to co 3 minuty włączało się chłodzenie, a za następne 3 minuty grzanie i tak w kółko bez przerwy. Efekt: skoki temperatury brzeczki były +/- 0,3°C, ale pewnie po 2, 3 miesiącach lodówkę szlag by trafił. 3. Zostawiłem sondę, żeby sprawdzała powietrze w lodówce i sprawdziłem przy nastawie 10°C do jakiego poziomu spada temperatura po wyłączeniu agregatu i rośnie po wyłączeniu grzałki. Po wyłączeniu agregatu przy 10°C temperatura powietrza w lodówce spadała do 8,7°C, czyli o 1,3°C, a po wyłączeniu grzałki przy 10°C temperatura rosła do 11,7°C, czyli o 1,7°C. Tak więc ustawiłem histerezę na 1,8°C. Efekt: skoki temperatury brzeczki były +/- 0,2°C. Pewnie to "błąd statystyczny" w porównaniu do metody nr 2, ale przynajmniej lodówka włącza odpowiedni tryb (grzania, chłodzenia) po kilkunastu minutach, a nie non stop, więc i jej żywotność będzie dłuższa. Proponuję sprawdzenie spadków i wzrostów temperatury jak przy nr 3, co jakiś czas w zależności od temperatury otoczenia lodówki. U mnie stoi w piwnicy, a teraz robi się tam cieplej, więc pewnie będę musiał co jakiś czas zmieniać histerezę, ale to nie będzie i tak miało żadnego wpływu na wahania temperatury brzeczki. Oczywiście temperatura brzeczki będzie ciut inna przy krawędzi wiadra niż w jego środku, ale nie dajmy się zwariować, w domowych warunkach nie stworzysz laboratorium NASA, żeby utrzymywać temperatury z dokładnością do piątego miejsca po przecinku. Ot i cała filozofia. Quote Link to post Share on other sites
x1d 171 Posted March 26 Share Posted March 26 Trochę bez sensu masz tę grzałkę na stałe podłączoną, bez niej nie było by takich skoków i obciążenia dla sprężarki. Grzałkę włącz jeśli temperatura otoczenia jest niższa niż założona. Quote Link to post Share on other sites
kiwitom 30 Posted March 26 Share Posted March 26 Temperatura otoczenia fermentora, to temperatura wewnątrz lodówki. Jak pisałem, lodówka stoi w piwnicy, gdzie w zimie bywa 15-16 stopni, a niekiedy potrzebne jest 20, albo 25 - dlatego jest na stałe zamontowana w lodówce. Lodówa ma wiatrak, który wymusza obieg powietrza, dlatego też nie ma aż takiego znaczenia lokalizacja sondy. Uważam, że skoki rzędu 0,2°C to jest naprawdę bardzo dobre osiągnięcie jak na warunki domowe, a to że sobie podstroję histerezę na kolejne piwo, co to za problem? Quote Link to post Share on other sites
JsKefir 9 Posted March 26 Share Posted March 26 3 godziny temu, kiwitom napisał: Oczywiście temperatura brzeczki będzie ciut inna przy krawędzi wiadra niż w jego środku, ale nie dajmy się zwariować, w domowych warunkach nie stworzysz laboratorium NASA, żeby utrzymywać temperatury z dokładnością do piątego miejsca po przecinku. Ot i cała filozofia. Ja w lodówce mam histerezę ok 5 st... tzn jak chce 12 st to ustawiam 10-15 (w pomieszczeniu jakieś 19st). Przy bezwładności 25l temperatura brzeczki niemal stała a sprężarka działa ekonomicznie Nigdy nie uzywam podgrzewania i chlodzenia w jednym fermentorze, w sensie przy jednej warce. Jak potrzebuje temp 23 to tylko dogrzewam i pozwalam się chłodzic jak 14 to schładzam tak aby się samo podgrzewało. Przy tej ilości piwa wiadro na podniesienie w lodówce + 5st zareaguje podniesieniem temp o 1 st. po kilku godzinach... strata chłodu/ciepła w lodówce są znacznie szybsze wiec w tym czasie będziesz miał ze 3 cykle chłodzenia co spokojnie przeciwdziała tym stanom A co do apteki w browarze... podniesienie fermentacji o 1 st przez tydzień, moim zdaniem, niewiele zmieni... na zmianę o 1 st przez godz żadne drożdże nie zareaguja. Przeczytajcie ile kg. jest wstanie schłodzić lodówka przez 24h... to ważny parametr... a potem porównajcie do swoich 25kg Kiedyś fermentator był przez przypadek wystawiony na działanie mrozu, kilka godzin... nawet rurka fermentacyjna nie zamarzła a drożdże pracowały w tym samym tempie . Więc nie przesadzajmy Quote Link to post Share on other sites
bless 1 Posted March 27 Author Share Posted March 27 Sterownik już zamontowany. tmk1 1 Quote Link to post Share on other sites
Jancewicz 244 Posted March 28 Share Posted March 28 W dniu 26.03.2021 o 18:39, kiwitom napisał: Jak już temperatura brzeczki spadała do tych zadanych 10°C, to po pół godzinie osiągała 9,7°C, więc włączała się grzałka i znowu grzała przez ponad godzinę, tak że temperatura powietrza w lodówce osiągała ponad 25°C i tak w kółko. Coś jak umieszczenie czujnika zmierzchu pod latarnią... 😉 Quote Link to post Share on other sites
Łachim 15 Posted March 29 Share Posted March 29 (edited) Ja mam dokładnie taką lodówkę. Używam sterownika ITC-308 i mam sondę w gilzie wmontowanej w pokrywę i wpuszczonej do brzeczki. Histereza 0.3 stopnia, a termostat mam ustawiony na 4, chociaż chyba lepiej na maksimum. Sprężarka włącza się pewnie z raz na godzinę, brzeczka dobrze trzyma temperatury, czasem schodzi ok. 0.3 stopnia poniżej zadanej temperatury. Jedyny problem, to że do tej lodówki nie wchodzi fermentor 33 l. Z wiadrem 15l jest za to zapas. Czy ktoś próbował jakichś pośrednich rozmiarów wiader, typu 20-22 l? Edited March 29 by Łachim Redakcyjny Quote Link to post Share on other sites
Koora 20 Posted March 29 Share Posted March 29 Nie każde wiadro 33 litry ma ten sam rozmiar. Ja do ruskiej lodówki bez problemu pcham wiadro z superbutelki ale nie jest przezroczyste. Za to z marxam wchodzi ledwo ledwo i haczy o termostat,ale wszystko widac jak spławik tonie z dnia na dzień. Quote Link to post Share on other sites
bless 1 Posted April 3 Author Share Posted April 3 W dniu 29.03.2021 o 22:23, Łachim napisał: Ja mam dokładnie taką lodówkę. Używam sterownika ITC-308 i mam sondę w gilzie wmontowanej w pokrywę i wpuszczonej do brzeczki. Histereza 0.3 stopnia, a termostat mam ustawiony na 4, chociaż chyba lepiej na maksimum. Sprężarka włącza się pewnie z raz na godzinę, brzeczka dobrze trzyma temperatury, czasem schodzi ok. 0.3 stopnia poniżej zadanej temperatury. Jedyny problem, to że do tej lodówki nie wchodzi fermentor 33 l. Z wiadrem 15l jest za to zapas. Czy ktoś próbował jakichś pośrednich rozmiarów wiader, typu 20-22 l? Mi po małych przeróbkach wchodzi wiadro 33L z BA, Nie wchodzi za to wiadro z twój browar. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.