Skocz do zawartości

Porysowany garnek Szron


franko

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, niestety jakiś czas temu zauważyłem, że mój prawie nowy garnek został porysowany. Prawdopodobnie stało się to od chłodnicy, która jest wiązana miedzianym drutem. Czy uważacie, że te rysy mogą spowodować jakieś zakażenie brzeczki? Garnek jest dopiero po 3 warkach. Pozdrawiam

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Gawron napisał:

Brzeczkę przecież gotujesz. Gotowanie wybije wszystko.

Pytam bo gdzieś spotkałem się  z  opiniami, że  porysowany garnek emaliowany to już jest problem  z bakteriami które mogą  się tam  dostać. Ten jest ze  stali nierdzewnej chyba wiec zakładam, że  powinno  być lepiej niż w garnku  emaliowanym,  ale chciałem się upewnić i spytać bardziej  doświadczonych osób. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Mibor napisał:

Co on taki zapuszczony?

Właśnie  na dni pojawiły mi się dziwne bąble w miejscu gdzie grzała indukcja. Jakieś pomysły na domycie tego? Zwykły płyn do mycia naczyń i ciepła  woda  nie pomagają. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, franko napisał:

Pytam bo gdzieś spotkałem się  z  opiniami, że  porysowany garnek emaliowany to już jest problem  z bakteriami które mogą  się tam  dostać. Ten jest ze  stali nierdzewnej chyba wiec zakładam, że  powinno  być lepiej niż w garnku  emaliowanym,  ale chciałem się upewnić i spytać bardziej  doświadczonych osób. 

W obu przypadkach bakterie czeka taki sam los. Chyba że będziesz w nim przeprowadzał fermentację.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, franko napisał:

Pytam bo gdzieś spotkałem się  z  opiniami, że  porysowany garnek emaliowany to już jest problem  z bakteriami które mogą  się tam  dostać. Ten jest ze  stali nierdzewnej chyba wiec zakładam, że  powinno  być lepiej niż w garnku  emaliowanym,  ale chciałem się upewnić i spytać bardziej  doświadczonych osób. 

W emaliowanym to już jest problem, ale nie w kwestii zakażeń - po prostu odpryski odsłaniają gołą blachę, co może skutkować pojawieniem się żelaza w piwie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, franko napisał:

Właśnie  na dni pojawiły mi się dziwne bąble w miejscu gdzie grzała indukcja. Jakieś pomysły na domycie tego? Zwykły płyn do mycia naczyń i ciepła  woda  nie pomagają.

 

Pewnie brzeczka się troszku przypalała na dnie. Jak kiedyś przyjarałem żarcie w garnku na czarno, to pomogło rozrobienie CIF-a w wodzie, następnie gotowałem to przez jakiś czas w tym przypalonym garnku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, franko napisał:

Właśnie  na dni pojawiły mi się dziwne bąble w miejscu gdzie grzała indukcja. Jakieś pomysły na domycie tego? Zwykły płyn do mycia naczyń i ciepła  woda  nie pomagają. 

A ścianki na górze? Ta ciemna opaska?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.