beerrocker Posted March 25, 2021 Share Posted March 25, 2021 Cześć Uwarzyłem lagera 12Blg chmielonego po amerykańsku. Przez roztargnienie/zapomnienie/niedopatrzenie dałem tylko jedną saszetkę sucharów W34/70 zamiast zalecanych 2. Piwo fermentuje od niedzieli. Czy na tym etapie dodać drugą saszetkę czy już to tak zostawić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamiko Posted March 25, 2021 Share Posted March 25, 2021 Moim zdaniem zostaw najwyzej dluzej bedzie fermentowac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted March 25, 2021 Share Posted March 25, 2021 Teraz już za późno. Dodanie drożdży na tym etapie może wywołać jeszcze większy stres i większą produkcję estrów. Zostaw jak jest, drożdże przefermentują. Nie będziesz miał tak czystego profilu jak przy odpowiedniej ilości drożdży, ale wciąż będzie to piwo do wypicia.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted March 25, 2021 Share Posted March 25, 2021 Pytanie podstawowe, ile litrów jest tego piwa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beerrocker Posted March 25, 2021 Author Share Posted March 25, 2021 Warka 20l (19 w wiadrze). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted March 25, 2021 Share Posted March 25, 2021 Powinieneś dać 17g drożdży czyli o jakieś 6 więcej. Paczka ma 11g. Zostaw to piwo i pilnuj temperatur, będzie dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beerrocker Posted March 26, 2021 Author Share Posted March 26, 2021 Dzięki za informacje. Fermentuje w temp 10C. Obawiałem się, że mała ilość drożdży będzie je mocno "żyłowała". Czekam zatem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.