beerrocker 1 Posted March 25 Share Posted March 25 Cześć Uwarzyłem lagera 12Blg chmielonego po amerykańsku. Przez roztargnienie/zapomnienie/niedopatrzenie dałem tylko jedną saszetkę sucharów W34/70 zamiast zalecanych 2. Piwo fermentuje od niedzieli. Czy na tym etapie dodać drugą saszetkę czy już to tak zostawić? Quote Link to post Share on other sites
Adamiko 5 Posted March 25 Share Posted March 25 Moim zdaniem zostaw najwyzej dluzej bedzie fermentowac Quote Link to post Share on other sites
Wuuu 165 Posted March 25 Share Posted March 25 Teraz już za późno. Dodanie drożdży na tym etapie może wywołać jeszcze większy stres i większą produkcję estrów. Zostaw jak jest, drożdże przefermentują. Nie będziesz miał tak czystego profilu jak przy odpowiedniej ilości drożdży, ale wciąż będzie to piwo do wypicia.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
nike21 89 Posted March 25 Share Posted March 25 Pytanie podstawowe, ile litrów jest tego piwa? Quote Link to post Share on other sites
beerrocker 1 Posted March 25 Author Share Posted March 25 Warka 20l (19 w wiadrze). Quote Link to post Share on other sites
nike21 89 Posted March 25 Share Posted March 25 Powinieneś dać 17g drożdży czyli o jakieś 6 więcej. Paczka ma 11g. Zostaw to piwo i pilnuj temperatur, będzie dobrze. Quote Link to post Share on other sites
beerrocker 1 Posted March 26 Author Share Posted March 26 Dzięki za informacje. Fermentuje w temp 10C. Obawiałem się, że mała ilość drożdży będzie je mocno "żyłowała". Czekam zatem Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.