Jump to content

Tropikalny lager - za mało drożdży?


Recommended Posts

Cześć

Uwarzyłem lagera 12Blg chmielonego po amerykańsku. Przez roztargnienie/zapomnienie/niedopatrzenie dałem tylko jedną saszetkę sucharów W34/70 zamiast zalecanych 2. Piwo fermentuje od niedzieli. Czy na tym etapie dodać drugą saszetkę czy już to tak zostawić?

Link to post
Share on other sites

Teraz już za późno. Dodanie drożdży na tym etapie może wywołać jeszcze większy stres i większą produkcję estrów.

Zostaw jak jest, drożdże przefermentują. Nie będziesz miał tak czystego profilu jak przy odpowiedniej ilości drożdży, ale wciąż będzie to piwo do wypicia.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Powinieneś dać 17g drożdży czyli o jakieś 6 więcej. Paczka ma 11g. Zostaw to piwo i pilnuj temperatur, będzie dobrze.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.