Lajcik Posted March 25, 2021 Share Posted March 25, 2021 Cześć, Będę robił w najbliższych dniach piwo sour, zakupiłem do niego bakterie jak poniżej, niestety data ich ważności to 09.03... trochę za długo zbierałem się do robienia piwa https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/drozdze-piwowarskie/white-labs-wlp672-lactobacillus-brevis Pytanie numer jeden to czy takie bakterie tyle po terminie są do wyrzucenia i lepiej ich nie używać ? Drugie pytanie to czy zakupić nowe bakterie czy są jakieś zamienniki - np probiotyk z apteki ? Dzięki za odpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted March 25, 2021 Share Posted March 25, 2021 Zrób starter i zobacz, czy się zakwasi bez dziwnych aromatów - jak nie, to probiotyk z apteki będzie ok. Ja bym nie wyrzucał, zwłaszcza jeśli robisz zakwaszanie w kotle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witur Posted March 25, 2021 Share Posted March 25, 2021 https://www.wapteka.pl/sanprobi-ibs-probiotyk-20-kapsulek-1628,p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lajcik Posted March 25, 2021 Author Share Posted March 25, 2021 21 minut temu, Łachim napisał: Zrób starter i zobacz, czy się zakwasi bez dziwnych aromatów - jak nie, to probiotyk z apteki będzie ok. Ja bym nie wyrzucał, zwłaszcza jeśli robisz zakwaszanie w kotle. Dzięki wielkie, tak spróbuję. Bakterie od nowości leżą w fiolce nie otwierane w lodówce przy 5 stopniach, może zadziałają Jak nie wyjdzie to probiotyk z apteki, tak jak myślałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pigmej Posted March 26, 2021 Share Posted March 26, 2021 Zakres temperatury takiego startera to 30 - 38°C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.