Jump to content

Recommended Posts

Cześć,

 

Będę robił w najbliższych dniach piwo sour, zakupiłem do niego bakterie jak poniżej, niestety data ich ważności to 09.03... trochę za długo zbierałem się do robienia piwa :)
https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/drozdze-piwowarskie/white-labs-wlp672-lactobacillus-brevis

 

Pytanie numer jeden to czy takie bakterie tyle po terminie są do wyrzucenia i lepiej ich nie używać ?

Drugie pytanie to czy zakupić nowe bakterie czy są jakieś zamienniki - np probiotyk z apteki ? 

 

Dzięki za odpowiedzi :)

Link to post
Share on other sites

Zrób starter i zobacz, czy się zakwasi bez dziwnych aromatów - jak nie, to probiotyk z apteki będzie ok.

Ja bym nie wyrzucał,  zwłaszcza jeśli robisz zakwaszanie w kotle.

Link to post
Share on other sites
21 minut temu, Łachim napisał:

Zrób starter i zobacz, czy się zakwasi bez dziwnych aromatów - jak nie, to probiotyk z apteki będzie ok.

Ja bym nie wyrzucał,  zwłaszcza jeśli robisz zakwaszanie w kotle.

 

Dzięki wielkie, tak spróbuję. Bakterie od nowości leżą w fiolce nie otwierane w lodówce przy 5 stopniach, może zadziałają :) 

 

Jak nie wyjdzie to probiotyk z apteki, tak jak myślałem

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.