Jump to content
Sign in to follow this  
KNX

Program magazynowy dla domowego browaru

Recommended Posts

he he zawsze mnie zastanawia po co taki bajer. Wystarczy przecież spojrzeć na to co leży w kartonie (czy gdzie tam się to składuje) i wszystko jasne. I tak trzeba tam się udać, żeby pobrać słody do śrutowania to można i zerknąć cóż tam się znajduje.

przekombinowane wg mnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słody masz w kartonach + worki w piwnicy.

Chmiel w zamrażarce.

Drożdże na półce w lodówce.

Żelatyna, mech, gips i tym podobne w innym kartonie na półce w piwnicy.

 

Jak się zastanawiasz "co by tu zatrzeć" to nie musisz latać do kuchni a potem do piwnicy żeby wiedzieć co masz pod ręką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no ja tak tego nie odbieram, to jest oczywiście kwestia gustu i własnych preferencji, więc nie sposób dyskutować o tym, który sposób jest lepszy, który gorszy.

Ja warze jednorazowo dość małe ilości, zapasy słodu staram się utrzymuwać w granicach bezpiecznych 50 kg i nie mam problemu z ogarnięciem inwentarza. Może przy większych ilościach, albo bardziej zróżnicownym warzeniu mógłbym mieć problem tego nie wiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam słody w trzech/czterech fermentorach - podstawowe zajmują po jednym, dodatki zajmują kolejny, plus resztki w mniejszych pudełkach. Słody - jak wyżej - w zamrażarce. Inne drobiazgi - w lodowce. Ciężko by było za każdym razem sprawdzać inwentarz. Inna sprawa że sam już widze że niektóre słody to chyba dla hecy kupiłem... . Cięzko mi je będzie zużyć.

 

Używam inventory z BS i bardzo sobie chwalę namiastkę gospodarki magazynowej;-)

 

pzdr

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites

no dlatego powiadam to zależy od sposobu jaki się przyjęło i od metody piwowarzenia.

Bymajmniej nie ganię sposobu, choć nie rozumiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W BS, jesli dobrze pamietam, bo nie mam przy sobie, dwie drogi.

 

Albo przez zamówienie - trzeba je stworzyc, podajac to co sie ma/zamawia - i dodać/zrealizowac. Nie pamiętam dokładnie jak i gdzie.

albo wybrac produkt, wejsc w jego wlasciwosci i wpisac z reki ilosc - ja tak robie najczesciej.

 

Szczegolowo to wieczorem z domu moge opisac.

 

pzdr

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites
he he zawsze mnie zastanawia po co taki bajer. Wystarczy przecież spojrzeć na to co leży w kartonie (czy gdzie tam się to składuje) i wszystko jasne. I tak trzeba tam się udać, żeby pobrać słody do śrutowania to można i zerknąć cóż tam się znajduje.

przekombinowane wg mnie.

chyba że się ma zapas 100-200 kg różnych słodów :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
he he zawsze mnie zastanawia po co taki bajer. Wystarczy przecież spojrzeć na to co leży w kartonie (czy gdzie tam się to składuje) i wszystko jasne. I tak trzeba tam się udać' date=' żeby pobrać słody do śrutowania to można i zerknąć cóż tam się znajduje.

przekombinowane wg mnie.[/quote']

chyba że się ma zapas 100-200 kg różnych słodów :rolleyes:

No właśnie, nie dość, że 100-200kg to jeszcze w kilkunastu rodzajach :)

Ja zrobiłam sobie sama prościutki programik w excelu do prowadzenia gospodarki magazynowej, jak na razie zdaje egzamin. Dodatkowo co jakiś czas przeprowadzam dla samokontroli "spis z natury" :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
No właśnie, nie dość, że 100-200kg to jeszcze w kilkunastu rodzajach :)

Ja zrobiłam sobie sama prościutki programik w excelu do prowadzenia gospodarki magazynowej, jak na razie zdaje egzamin. Dodatkowo co jakiś czas przeprowadzam dla samokontroli "spis z natury" :)

Znam ten ból , robię tak samo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
No właśnie' date=' nie dość, że 100-200kg to jeszcze w kilkunastu rodzajach :)

Ja zrobiłam sobie sama prościutki programik w excelu do prowadzenia gospodarki magazynowej, jak na razie zdaje egzamin. Dodatkowo co jakiś czas przeprowadzam dla samokontroli "spis z natury" :)[/quote']

Znam ten ból , robię tak samo :)

Też zrobiłem do tego arkusz w excelu. :) U nas jest o tyle trudniej, że razem z Infamem mamy jeden magazyn słodów i jeśli tego samego dnia warzymy, to planując warkę musimy się wcześniej dogadać, żeby któregoś słodu nie zabrakło...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam program magazynowy taki jak w hurtowni czy punkcie sprzedaży. Wprowadzam wszystkie zakupy, potem przed warzeniem wydanie z magazynu i mam pełny wgląd do zapasów. I jeszcze po wydaniu z magazynu wiem ile mnie kosztuje warka. Jedynie nie liczy zużycia prądu, gazu, wody i oczywiście mojej pracy, która jest najdroższa. To też mógłbym wprowadzić, ale nie chcę się stresować ceną warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja mam wszystkie surowce w wielkiej szafie i po zakupach w czerwcu to trochę czasu będę potrzebował zanim mi się któryś słód skończy... chociaż worek z pszenicznym skurczył się w sposób dość niepokojący... Zastanawiałem się nad tym żeby sobie zrobić inwentaryzację, zwłaszcza chmieli, bo trzymam je gdzie indziej, ale jakoś mi się na razie nie chce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można stworzyć prostą bazę danych w jednym z programów open offica, nie pamiętam który do tego służy. Dosyć łatwo się robi takie bazy danych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...