Skocz do zawartości

Zaskakująco niskie BLG po 2 dniach fermantacji


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

W weekend zrobiłem warkę 60l czegoś na kształt kolsha na drożdżach White Labs WLP036, w sobotnie popołudnie (chyba o 15) zadałem starter drożdżowy ~1.5l do brzeczki o temp 20°C, później temp opadła do temp. otoczenia 16-17 °C. Do dzisiaj rano (poniedziałek), nie zaobserwowałem żadnego ruchu w rurce fermentacyjnej (miałem nieszczelny fermentor...) ani żadnego zapachu fermentacji, nie mogłem sprawdzić też czy jest jakaś piana w fermentorze ze względu na nieprzeźroczysty fermentor (nie chcę otwierać jeśli nie muszę) więc zmierzyłem BLG refraktometrem żeby zobaczyć czy fermentacje w ogóle ruszyła i okazało się że z początkowego 12BLG zostało 3.7 więc pięknie odfermentowane :)

Moje pytanie, czy ktoś warzył coś na tych drożdżach, czy to normalne że one tak szybko fermentują?

czy jest możliwe że fermentacja przebiegała jedynie w dolnej części fermentora i tak szybko?

lub czy jest możliwe że np. pobrałem z kranika nie piwo a samą gęstwę i mam zły pomiar?

 

Nie zdarzyła mi się wcześniej taka sytuacja, więc wolę zapytać niż zepsuć 60l piwa

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.