Jump to content

Zaskakująco niskie BLG po 2 dniach fermantacji


Recommended Posts

Cześć,

 

W weekend zrobiłem warkę 60l czegoś na kształt kolsha na drożdżach White Labs WLP036, w sobotnie popołudnie (chyba o 15) zadałem starter drożdżowy ~1.5l do brzeczki o temp 20°C, później temp opadła do temp. otoczenia 16-17 °C. Do dzisiaj rano (poniedziałek), nie zaobserwowałem żadnego ruchu w rurce fermentacyjnej (miałem nieszczelny fermentor...) ani żadnego zapachu fermentacji, nie mogłem sprawdzić też czy jest jakaś piana w fermentorze ze względu na nieprzeźroczysty fermentor (nie chcę otwierać jeśli nie muszę) więc zmierzyłem BLG refraktometrem żeby zobaczyć czy fermentacje w ogóle ruszyła i okazało się że z początkowego 12BLG zostało 3.7 więc pięknie odfermentowane :)

Moje pytanie, czy ktoś warzył coś na tych drożdżach, czy to normalne że one tak szybko fermentują?

czy jest możliwe że fermentacja przebiegała jedynie w dolnej części fermentora i tak szybko?

lub czy jest możliwe że np. pobrałem z kranika nie piwo a samą gęstwę i mam zły pomiar?

 

Nie zdarzyła mi się wcześniej taka sytuacja, więc wolę zapytać niż zepsuć 60l piwa

Pozdrawiam

Link to post
Share on other sites

Nic dziwnego, w pierwsze dni drożdże przerabiają prawie całe blg, które mają przerobić - co nie znaczy, że to koniec fermentacji, bo jeszcze jest dużo do sprzątania.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.