Skocz do zawartości

Odzysk gęstwy po piwie z przecierem owocowym


Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, więc się wypowiem.

 

1. Zadbałbym o pożywkę, bo w owocach jest mniej potrzebnych drożdżom substancji

2. Bardziej obawiałbym się zakażenia, rozumiem, że chodzi o przecier pasteryzowany?

3. Czemu przecier na burzliwej? Można by zebrać gęstwę po burzliwej i dodać na cichą, chociaż wtedy jest większe ryzyko dla aktualnej warki (za to być może mniejsze dla kolejnej)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przecier pasteryzowany oczywiście, więc ryzyko zakażenia minimalne. Chciałem na burzliwą żeby wykorzystać pełną pulę pracujących drożdźy. Jeśli jednak zbieranie gęstwy miałoby być kłopotliwe, to przecier pójdzie na cichą.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 21.03.2021 o 21:28, Wuuu napisał:

Na cichej drożdże w toni spokojnie sobie poradzą z cukrem z owoców.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

Powiem Ci, że u mnie tak średnio. Zależy od ilości owoców i drożdży. Przy kwasach i 2kg owoców na 10l za każdym razem drożdże produkowały siarkę. Teraz robię tak, że zlewam na cichą, zbieram gęstwę i jedną łyżkę gęstwy dodaję na cichą wraz z owocami. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.