łysy ĄĘ Posted March 21, 2021 Share Posted March 21, 2021 Przymierzam się do zrobienia kilku piw z wykorzystaniem przecieru owocowego dodawanego na fermentację burzliwą. Będzie potrzebne stosowanie jakichś specjalnych technik dla odzysku gęstwy? Drożdże S-33. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted March 21, 2021 Share Posted March 21, 2021 Nie wiem, więc się wypowiem. 1. Zadbałbym o pożywkę, bo w owocach jest mniej potrzebnych drożdżom substancji 2. Bardziej obawiałbym się zakażenia, rozumiem, że chodzi o przecier pasteryzowany? 3. Czemu przecier na burzliwej? Można by zebrać gęstwę po burzliwej i dodać na cichą, chociaż wtedy jest większe ryzyko dla aktualnej warki (za to być może mniejsze dla kolejnej) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
łysy ĄĘ Posted March 21, 2021 Author Share Posted March 21, 2021 Przecier pasteryzowany oczywiście, więc ryzyko zakażenia minimalne. Chciałem na burzliwą żeby wykorzystać pełną pulę pracujących drożdźy. Jeśli jednak zbieranie gęstwy miałoby być kłopotliwe, to przecier pójdzie na cichą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted March 21, 2021 Share Posted March 21, 2021 Na cichej drożdże w toni spokojnie sobie poradzą z cukrem z owoców. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted March 29, 2021 Share Posted March 29, 2021 W dniu 21.03.2021 o 21:28, Wuuu napisał: Na cichej drożdże w toni spokojnie sobie poradzą z cukrem z owoców. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Powiem Ci, że u mnie tak średnio. Zależy od ilości owoców i drożdży. Przy kwasach i 2kg owoców na 10l za każdym razem drożdże produkowały siarkę. Teraz robię tak, że zlewam na cichą, zbieram gęstwę i jedną łyżkę gęstwy dodaję na cichą wraz z owocami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.