Jump to content

Odzysk gęstwy po piwie z przecierem owocowym


Recommended Posts

Przymierzam się do zrobienia kilku piw z wykorzystaniem przecieru owocowego dodawanego na fermentację burzliwą.

Będzie potrzebne stosowanie jakichś specjalnych technik dla odzysku gęstwy? Drożdże S-33.

Link to post
Share on other sites

Nie wiem, więc się wypowiem.

 

1. Zadbałbym o pożywkę, bo w owocach jest mniej potrzebnych drożdżom substancji

2. Bardziej obawiałbym się zakażenia, rozumiem, że chodzi o przecier pasteryzowany?

3. Czemu przecier na burzliwej? Można by zebrać gęstwę po burzliwej i dodać na cichą, chociaż wtedy jest większe ryzyko dla aktualnej warki (za to być może mniejsze dla kolejnej)

Link to post
Share on other sites

Przecier pasteryzowany oczywiście, więc ryzyko zakażenia minimalne. Chciałem na burzliwą żeby wykorzystać pełną pulę pracujących drożdźy. Jeśli jednak zbieranie gęstwy miałoby być kłopotliwe, to przecier pójdzie na cichą.

 

Link to post
Share on other sites
W dniu 21.03.2021 o 21:28, Wuuu napisał:

Na cichej drożdże w toni spokojnie sobie poradzą z cukrem z owoców.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

Powiem Ci, że u mnie tak średnio. Zależy od ilości owoców i drożdży. Przy kwasach i 2kg owoców na 10l za każdym razem drożdże produkowały siarkę. Teraz robię tak, że zlewam na cichą, zbieram gęstwę i jedną łyżkę gęstwy dodaję na cichą wraz z owocami. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.