Jump to content

[BIAB]Pierwsze zacieranie i wątpliwości


Recommended Posts

Cześć,

Wczoraj uwarzyłem pierwszą warkę z zacieraniem (metodą BIAB), ale czuje, że poleciała mi trochę wydajność. I chciałbym Was zapytać co mógłbym usprawnić w kolejnym warzeniu (planuje APA)

 

Słody:

Strzegom Pilzneński 4kg

Strzegom Pszeniczny 0.5kg

Caraamber Weyermann 0.25kg

Chmiele:

30g Marynka 8,1 % alfa na 60 minut gotowania

30g Lubelski 6,5 % na ostatnie 5 minut gotowania

Drożdze:

11,5 g US-05 

Dodatki:

Whirlfloc t na 10 minut gotowania

 

Zacieranie:

27-28 litrów wody o temp 65 stopni

63 stopnie przez 30 minut (niestety, za mało podgrzałem wodę i temperatura spadła do 61-62 stopni)

73 stopnie przez 30 minut

 

Po odsączeniu wora po zacieraniu wyszło 24 litrów brzeczki 11 BLG.

Gotowanie przez 60 minut

Po schłodzeniu brzeczki zostało 21,5 litra brzeczki 13 BLG.

Straty z gotowania około 2-3 litra osadu.

Odparowało przez 60 minut 2,5 l.

Do fermentora trafiło 18,5 litrów brzeczki 13 BLG.

 

Licząc metodą z wiki.piwo.org wyszła mi wydajność na poziomie 53 % (chyba, że coś poknociłem). Bardzo słabo moim zdaniem, no i mam pytania.

 

1.Czy zauważyliście jakieś nieprawidłowości w moim procesie, które mogłyby skutkować tak słabą wydajnością?

2.Drożdze zadajecie do brzeczki po osiągnięciu przez nią żądanej temperatury fermentacji czy zadajecie drożdze przykładowo w 19 stopniach i schładzacie brzeczkę do powiedzmy 15 stopni?

3.Ile musiałby trwać lag po zadaniu drożdzy, aby musiał zacząć się martwić? Obecnie fermentor w lodówce w zakładanych 15 stopniach, po burzliwej stopniowo zwiększane do powiedzmy 20-22 stopni.

 

Dzięki i pozdro

 

Edited by Tatasek
Link to post
Share on other sites
29 minut temu, Tatasek napisał:

ale czuje, że poleciała mi trochę wydajność.

To normalne przy biab.

30 minut temu, Tatasek napisał:

temperatura spadła do 61-62 stopni

To też mogła być przyczyna. Temperatury kleikowania słodu zazwyczaj są wyższe niż 62 stopnie. 

31 minut temu, Tatasek napisał:

Drożdze zadajecie do brzeczki po osiągnięciu przez nią żądanej temperatury fermentacji czy zadajecie drożdze przykładowo w 19 stopniach i schładzacie brzeczkę do powiedzmy 15 stopni?

Drożdże zadajesz dopiero po schłodzeniu brzeczki. Jak fermentujesz w 18 stopniach, to zbij do 16 i dopiero zadawaj drożdże.

37 minut temu, Tatasek napisał:

Ile musiałby trwać lag po zadaniu drożdzy, aby musiał zacząć się martwić?

Powyżej 24 godzin

 

Sposoby na podniesienie wydajności biab to: drobniejsze śrutowanie, przedłużenie czasu zacierania, szczególnie w wyższych temperaturach, zadbanie o ph zacieru. Wiele więcej nie zrobisz, bo nie filtrujesz.

Link to post
Share on other sites

Podziel się jeszcze informacją, w czym zacierasz i w jaki sposób podnosisz temperaturę. Ja zacierając w worku robię normalny wygrzew w 78C i na oko z takiego zacieru miałbym 23 litry 14 blg. Z tym, że Twój wynik jak na pierwszy raz jest bardzo przyzwoity. 

Link to post
Share on other sites
15 minut temu, Jankasper napisał:

Podziel się jeszcze informacją, w czym zacierasz i w jaki sposób podnosisz temperaturę. Ja zacierając w worku robię normalny wygrzew w 78C i na oko z takiego zacieru miałbym 23 litry 14 blg. Z tym, że Twój wynik jak na pierwszy raz jest bardzo przyzwoity. 


Nierdzewka 50 litrów. Jak temperatura mi spadła o ten stopień lub dwa to włączyłem palniki.

Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, Jankasper napisał:

Podziel się jeszcze informacją, w czym zacierasz i w jaki sposób podnosisz temperaturę. Ja zacierając w worku robię normalny wygrzew w 78C i na oko z takiego zacieru miałbym 23 litry 14 blg. Z tym, że Twój wynik jak na pierwszy raz jest bardzo przyzwoity. 

23l w wiadrze do fermentacji?

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, anteks napisał:

Wydajność nie była tragiczna,chyba  jakieś 75%.

 

Jakim sposobem liczyłeś tą wydajność? na wiki jest wzór po którym wychodzi mi wydajność niższa o jakieś 22 % od Twojej

Link to post
Share on other sites
9 minut temu, Tatasek napisał:

 

Jakim sposobem liczyłeś tą wydajność? na wiki jest wzór po którym wychodzi mi wydajność niższa o jakieś 22 % od Twojej

wklepuje w program piwowarski

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Tatasek said:

Nierdzewka 50 litrów. Jak temperatura mi spadła o ten stopień lub dwa to włączyłem palniki.

A temperaturę mierzysz na dole gara, czy w środku zacieru?  

Ja generalnie bardziej rozcieńczam, gotuje 90 minut i więcej nic nie potrzebuję.

Link to post
Share on other sites
23 minuty temu, Jankasper napisał:

A temperaturę mierzysz na dole gara, czy w środku zacieru?  

Ja generalnie bardziej rozcieńczam, gotuje 90 minut i więcej nic nie potrzebuję.

 

Termometr labolatoryjny mam zawieszony przy krawędzi garnka tak 5 cm od dna

Link to post
Share on other sites

Piwko już fermentuje dwa dni w 16 stopniach (jedna saszetka us-05, 18,5 l brzeczki, 13 blg), fermentacja zaczyna powoli zwalniać, chociaż dalej fermentuje żwawo. Mysle, aby podnieść jutro temp fermentacji o 2-3 stopnie. Co o tym myślicie?

Link to post
Share on other sites
6 hours ago, Tatasek said:

Piwko już fermentuje dwa dni w 16 stopniach (jedna saszetka us-05, 18,5 l brzeczki, 13 blg), fermentacja zaczyna powoli zwalniać, chociaż dalej fermentuje żwawo. Mysle, aby podnieść jutro temp fermentacji o 2-3 stopnie. Co o tym myślicie?

16 to temperatura brzeczki czy otoczenia? 

 

Lepiej po 1 stopniu na dzień podnosić niż na raz o 3.

 

Link to post
Share on other sites
35 minutes ago, Tatasek said:

Temperatura brzeczki

To dopóki nie zaczyna spadać, możesz potrzymać śmiało do 5 dnia fermentacji. 

Później optymalnie jest podnieść do 19C, po 1 stopniu na dzień. 

Jeśli mierzysz blg, to po 10 dniach od startu zrób pomiar, po 2 kolejny. Przy braku różnicy odstaw na ok. tydzień na cichą, później cold crash i rozlew.

Jeśli jeszcze spadło, co 2 dni powtarzaj pomiar, aż do braku różnicy. 

Ja dotakowo podnoszę temperaturę przed odstawieniem na cichą do 23 stopni na jeden dzień, drożdże lepiej dojadają produkty uboczne fermentacji. 

W piwie zostaje mniej gazu, wiec trzeba uważać na utlenienie. 

 

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.