Jump to content

White IPA - słaba wydajność, słabe odfermentowanie


Recommended Posts

Cześć

White IPA wg zasypu:

- pale ale (bestmalz) - 2,5kg

- płatki pszeniczne  - 1,5kg

- płatki owsiane - 1kg

Drożdże - paczka sucharów S-33 - uwodnione przez ok 30min w wodzie o temp pokojowej (ok 23C)

Płatki wcześniej zagotowałem i trzymałem ok 25min - w ok 6 litrach wody - i tu zrobiła się gęsta "breja". 

Zacierałem w temp 66C przez 70 min + wygrzew w 78C przez 10 min.

Problem 1:

Wg brewness'a powinno wyjść 12,9Blg a wyszło zaledwie 10. Czy nieprawidłowe kleikowanie płatków mogło być przyczyną tak niskiej wydajności?

Problem 2:

Po 14 dniach burzliwej zeszło do 4. Niektórzy piszą, że na tych sucharach schodzili i do 2. W moim wydaniu dość płytkie odfermentowanie. Nieprawdaż?

 

Ma ktoś jakieś wskazówki odnośnie powodu tak niskiej wydajności zacierania i płytkiego odfermentowania?

Z góry dzięki za wszelkie porady

Link to post
Share on other sites
7 minut temu, beerrocker napisał:

Cześć

White IPA wg zasypu:

- pale ale (bestmalz) - 2,5kg

- płatki pszeniczne  - 1,5kg

- płatki owsiane - 1kg

Drożdże - paczka sucharów S-33 - uwodnione przez ok 30min w wodzie o temp pokojowej (ok 23C)

Płatki wcześniej zagotowałem i trzymałem ok 25min - w ok 6 litrach wody - i tu zrobiła się gęsta "breja". 

Zacierałem w temp 66C przez 70 min + wygrzew w 78C przez 10 min.

Problem 1:

Wg brewness'a powinno wyjść 12,9Blg a wyszło zaledwie 10. Czy nieprawidłowe kleikowanie płatków mogło być przyczyną tak niskiej wydajności?

Problem 2:

Po 14 dniach burzliwej zeszło do 4. Niektórzy piszą, że na tych sucharach schodzili i do 2. W moim wydaniu dość płytkie odfermentowanie. Nieprawdaż?

 

Ma ktoś jakieś wskazówki odnośnie powodu tak niskiej wydajności zacierania i płytkiego odfermentowania?

Z góry dzięki za wszelkie porady

NIgdy nie kleikowałem płatków, rzadko schodzą mi poniżej 3blg, W czym zacierałeś i jak filtrowałeś?

ps dlaczego S33?

Link to post
Share on other sites
12 minut temu, beerrocker napisał:

Czy nieprawidłowe kleikowanie płatków

Raczej nie jest bardzo nieprawidłowe, o ile nie przypaliłeś, w kleikowaniu chodzi o ułatwienie późniejszej pracy enzymom.

Na wydajność wpływa wiele czynników, np stosunek wody do ziarna, wysładzanie itd. Kieruj się raczej pożądanym blg, nie ilością, będziesz miał nieco mniej piwa, ale takiego, jakie chciałeś.

Odfermentowanie faktycznie niewielkie, może drożdże były słabe, może temperatura zbytnio spadła.

Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi.

S-33 - bo takie miałem a okoliczności czasowe sprawiły, że gęstwa z "walonek" leżała już zbyt długo w lodówce i test organoleptyczny wykazał, że się już nie nadają... Stwierdziłem, że mogę przetestować te suchary.

Przyjąłem wodę do zacierania w ilości 3,5 l / kg. Z całości odlałem właśnie te ok 6 litrów na płatki. Po kleikowaniu wrzuciłem tą "owsiankę" do reszty wody. Filtruję przez wężyk z oplotu. Filtracja trwała ok 40 min, bez problemów z zatrzymywaniem. Wysładzałem do uzyskania ok 25 litrów brzeczki. Nie mam jeszcze refraktometru a chłodzenie brzeczki do pomiaru w trakcie wysładzania jest i czasochłonne i technicznie upierdliwe, stąd wysładzam do pożądanej ilości - sugerując się naiwnie danymi z kalkulatorów. (Refraktometr właśnie zamówiłem z ali:)

Zapomniałem też napisać, że fermentacja burzliwa odbywała się w styropianowym pudle, w którym jest kabel grzewczy z termometrem cyfrowym a temperatura wewnątrz pudła była ustawiona na 19C.

Link to post
Share on other sites

Nie wypowiem się o wydajności, bo za mało jeszcze wiem - się jeżeli chodzi o S-33, to one zawsze płytko odfermentowują. Dlatego używa się w tych piwach, dla których jest to pożądane. Nie jest to objaw czegoś złego, one tak mają. Możesz ewentualnie podnieść nieco temperaturę aby je nakłonić do większego wysiłku, ale cudów nie będzie, nie zejdą bardzo nisko.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Duży udział surowców niesłodowanych w zasypie obniżył Ci wydajność. W Witbier będzie dokładnie to samo. S-33 to jedne z moich ulubionych drożdży do piw estrowych - IPA amerykańska, witbier white ipa american wheat itd. Bardzo dobrze grają z chmielami owocowymi.

Ja stosuję standardowo w takim ipa taki zasyp 2 kg pilzneński, 2 kg pszeniczny, 0,5 kg owies, 0,5 kg pszenica i jest w punkt nie ma obniżenia wydajności.

Edited by Piotr Ba
Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem płatki były kleikowane w za małej ilości wody.  Ostatnio robiłem 1:5 i i tak płatki (30% zasypu) były bardzo gęste, ale wydajność ok.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.