PIR 0 Posted March 20 Share Posted March 20 IPA 15 blg. drożdże US-05. Przelałem na cichą po 9 dniach. Co najmniej dwie ostatnie doby nie bulgało. Po przelaniu zaczło bulgać. Nie to żeby intensywnie tak z raz na godzinę. Ktoś wie czemu? Mam się tym przejmować? Quote Link to post Share on other sites
PanJaqb 6 Posted March 20 Share Posted March 20 Za szybko przelałeś na cichą. Pobudziłaś drożdże ruszając fermentor. w jakiej temperaturze była burzliwa przez 9 dni? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
Łachim 15 Posted March 20 Share Posted March 20 Jak raz na godzinę, to pewnie nie fermentacja, tylko uwalnianie CO2. Ale 9 dni to szybko, więc różnie może być. Quote Link to post Share on other sites
Muchor 56 Posted March 20 Share Posted March 20 Nie ma się czym przejmować. Bulkanie, szczególnie takie rzadkie, nie musi świadczyć o fermentacji, może być masa innych procesów. Zatem spokojnie, nic złego się nie dzieje. Poczekaj jeszcze z tydzień. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
PIR 0 Posted March 20 Author Share Posted March 20 Godzinę temu, PanJaqb napisał: w jakiej temperaturze była burzliwa przez 9 dni? Na cichej było 19 C 5 dni potem stopniowo dojechałem do 20 C Na cichej jest 20 C Quote Link to post Share on other sites
x1d 170 Posted March 20 Share Posted March 20 Koniec fermentacji oceniaj jedynie po braku zmiany końcowego blg. Nie po pianie, bulkaniu, kolorze, smaku, zapachu itp. Po 9 dniach piwo jeszcze powinno tydzień-dwa dojrzewać, potem sprawdź odczyty. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts