PIR Posted March 20, 2021 Share Posted March 20, 2021 IPA 15 blg. drożdże US-05. Przelałem na cichą po 9 dniach. Co najmniej dwie ostatnie doby nie bulgało. Po przelaniu zaczło bulgać. Nie to żeby intensywnie tak z raz na godzinę. Ktoś wie czemu? Mam się tym przejmować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanJaqb Posted March 20, 2021 Share Posted March 20, 2021 Za szybko przelałeś na cichą. Pobudziłaś drożdże ruszając fermentor. w jakiej temperaturze była burzliwa przez 9 dni? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted March 20, 2021 Share Posted March 20, 2021 Jak raz na godzinę, to pewnie nie fermentacja, tylko uwalnianie CO2. Ale 9 dni to szybko, więc różnie może być. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted March 20, 2021 Share Posted March 20, 2021 Nie ma się czym przejmować. Bulkanie, szczególnie takie rzadkie, nie musi świadczyć o fermentacji, może być masa innych procesów. Zatem spokojnie, nic złego się nie dzieje. Poczekaj jeszcze z tydzień. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PIR Posted March 20, 2021 Author Share Posted March 20, 2021 Godzinę temu, PanJaqb napisał: w jakiej temperaturze była burzliwa przez 9 dni? Na cichej było 19 C 5 dni potem stopniowo dojechałem do 20 C Na cichej jest 20 C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted March 20, 2021 Share Posted March 20, 2021 Koniec fermentacji oceniaj jedynie po braku zmiany końcowego blg. Nie po pianie, bulkaniu, kolorze, smaku, zapachu itp. Po 9 dniach piwo jeszcze powinno tydzień-dwa dojrzewać, potem sprawdź odczyty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PIR Posted March 21, 2021 Author Share Posted March 21, 2021 Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.