Jump to content
Sign in to follow this  
pejot

Zamienniki słodów - Dunkel Weizen

Recommended Posts

Witam.

 

Chciałbym zacząć warzyć ze słodów dobieranych na własną rękę, a nie kupowanych w zestawie. Na pierwszą taką warkę wybrałem Dunkela, jako, że proporcje w recepturze pozwalają na ekonomiczne zużycie całości słodów. Oto recepta z zestawu:

 

1. Słód pszeniczny Weyermann 2,0kg

2. Słód monachijski Weyermann typ II 1kg

3. Słód pilzneński Weyermann 1kg

4. Słód czekoladowy pszeniczny Weyermann 30g

 

5. Chmiel aromatyczny Lubelski 30g

6. Drożdże piwowarskie Safbrew WB-06

 

 

Ja natomiast dysponuję słodami:

 

1. Słód pszeniczny ciemny (Barwa EBC: 15, producent: CastleMalting Belgia)

2. Słód Monachijski (Barwa EBC: 25, producent: CastleMalting Belgia)

3. Słód Pilzneński (Barwa EBC: 2,5 ? 3,5, producent: CastleMalting Belgia)

4. Słód czekoladowy (Barwa EBC: 1100, producent: Litovel , Czechy)

 

5. Chmiel aromatyczny Lubelski

6. Drożdże piwowarskie Safbrew WB-06

 

Mam parę pytań:

- rozumiem, że jeśli chcę zrobić ciemnego pszeniczniaka, wybieram tylko z ciemnych odmian słodów? Np. monachijski - co się stanie, jak zrobię na bazie typu I a nie II?

- do wyboru mam słód pilzneński zwykły, i 6-rzędowy. Który wybrać? O co chodzi w tym podziale?

- czy mogę zamienić słód czekoladowy pszeniczny na słód czekoladowy - nie pszeniczny?

 

Zamierzam kupić tego większą ilość, stąd obawy, że źle dobrałem składniki i nic mi z tego konkretnego nie wyjdzie... Proszę o poradę, może coś zamienić, może z czegoś zrezygnować?

 

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj. Nie masz co się przejmować - NIGDY nie uzyskasz takiego samego piwa jak w recepturze - oprócz parametrów słodu wiele innych czynników ma wpływ na gotowe piwo. Ponadto jeśli nie próbowałeś piwa wykonanego w orginale to nie będziesz miał porównania. Warz a i tak "Będzie Pan zadowolony". Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aha :cool:

 

Czyli śmiało sypać do gara i mieszać bez skrępowania.

 

A jak to jest z firmami słodów? Weyermann kojarzę, bo na tych słodach do tej pory robiłem, ale czy to ma aż takie znaczenie?...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pszeniczny masz ciemniejszy niż w recepturze, za to monachijski jaśniejszy, więc się wyrówna.

 

Czekoladowy zmiel drobno i wsyp na sam koniec zacierania, bo on jest bardziej palony niż ten pszeniczny czekoladowy .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Aha :cool:

Czyli śmiało sypać do gara i mieszać bez skrępowania.

A jak to jest z firmami słodów? Weyermann kojarzę, bo na tych słodach do tej pory robiłem, ale czy to ma aż takie znaczenie?...

Jakieś znaczenie pewnie się znajdzie, ale jak kolega napisał wyżej. Jeżeli proporcje składników i parametry mieszczą się w stylu to bym się nie martwił.

Ja zakładam że różnica w słodzie pilzeńskim producenta A a producenta B jest taka jak przy kupowaniu jabłek danego gatunku np Lobo z gospodarstwa A i gospodarstwa B. :)

Rożnica pewnie musi być, ale trzyma się danych parametrów i smaku. Myślę że różnica nierozpoznawalna dla większości z nas.

Edited by tieroo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...