Jump to content

Recommended Posts

Cześć wszystkim, potrzebna mała porada. Stout z brewkitu. Po 9 dniach mierzone blg oraz po 11, wynik ten sam w przeliczeniu z g/l na blg około 2.8 blg. Zastanawiam się czy już mogę rozlewać czy się wstrzymać jeszcze z pare dni. Producent pierwsze mierzenie zalecił po 6 dniach i po 2 powtórkę jeśli wynik taki sam to rozlew, ale troszke za szybko mi się wydaje. Pozdrawiam 

Link to post
Share on other sites
  • Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

To może lepiej pomilcz i niech ci nic więcej nie opada. Fakt, że producent nazywa to lagerem nie sprawi, że to faktycznie będzie lager. 

Jak lagera w 15+°C? Poza tym stek bzdur piszesz. No nie każdy używa żółtego termometru... Np ja mam PT100... Przestarzała wiedzę właśnie Ty przedstawiasz, poza tym niebezpieczne praktyki promujesz. Co

Przeczytaj, co pisałem wcześniej. Przejedzenie cukrów to jedno, zakończenie fermentacji to druga rzecz. Cieszę się, że nie miałeś niespodzianek, ale to nie oznacza, że w każdym przypadku tak będzie.

Wpływa. Drożdże poza przetworzeniem cukrów na alkohol produkują również rożne związki aromatyczne. Niektóre są pożądane w gotowym piwie, niektórych zdecydowanie nie chcemy. I np. taki aldehyd octowy, czyli zielone jabłko jest produkowany przez drożdże w początkowej fazie fermentacji, ale w późniejszym okresie są w stanie go zredukować.

Link to post
Share on other sites

Bezsensu jest przetrzymywać piwo z brewkitu w fermentorze dłużej niż 9 - 10 dni, a często i 7 wystarczy. Robiąc piwa z brewkitu trzymałem się tylko jednej zasady: 10 dni fermentacji i do butelek. Wszystkie warki udane czyt. bez żadnych niespodzianek typu granty czy jakiś niefajny smak. 

Dłuższe trzymanie takiego piwa w fermentorze to niepotrzebne proszenie się o infekcje.

Edited by Kazimierz Badura
Link to post
Share on other sites

A jaka jest różnica między fermentacją piwa z brewkitu a fermentacją piwa z zacierania o podobnych parametrach? Drożdże niespecjalnie czują różnicę ;)

Piwo samo z siebie się nie zainfekuje leżąc w fermentorze. A jeśli zainfekujesz je wcześniej, to infekcja rozwinie się, czy to w fermentorze, czy w butelkach. Z dwojga złego lepiej, jeśli stanie się to już w fermentorze.

Link to post
Share on other sites
Bezsensu jest przetrzymywać piwo z brewkitu w fermentorze dłużej niż 9 - 10 dni, a często i 7 wystarczy. Robiąc piwa z brewkitu trzymałem się tylko jednej zasady: 10 dni fermentacji i do butelek. Wszystkie warki udane czyt. bez żadnych niespodzianek typu granty czy jakiś niefajny smak. 
Dłuższe trzymanie takiego piwa w fermentorze to niepotrzebne proszenie się o infekcje.
Uśmiałem się

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Sugerujecie, że taki Coopers pisząc instrukcje warzenia swojego piwa chce doprowadzić do tego, aby ludziom w butelkach zrobiły się granaty? Bez żartów. Przeciętny brewkit o BLG <= 12  w tem. 18 C fermentuje  3 dni. Dlatego instrukcja stanowi, że pierwszy pomiar BLG dokonujemy po 6 dniach, następny po 2 i gdy BLG nie spada piwo butelkujemy. Dla pewności butelkowałem po 10 dniach i nigdy nie miałem żadnych niespodzianek, a piw z brewkitów zrobiłem przynajmniej 15.

 Tak,  też oglądałem filmiki Kopyra, który nawet chciał wylewać dobre drożdże, bo nie pojawiła się "czapa", a drożdże w brewkitch już tak mają. Zresztą ich w ogóle nie trzeba uwadniać, tylko sypie się po powierzchni zgodnie z zaleceniami producenta.

Jeżeli chodzi o zacieranie piw ze słodów oraz zacieranie brewkitów (BLG =12),  to  różnica jakaś tam jest. Brewkity zawsze schodzą poniżej 3 BLG, a piwa zacierane w domu nie zawsze.

 

 

Edited by Kazimierz Badura
Link to post
Share on other sites

Przeczytaj, co pisałem wcześniej. Przejedzenie cukrów to jedno, zakończenie fermentacji to druga rzecz. Cieszę się, że nie miałeś niespodzianek, ale to nie oznacza, że w każdym przypadku tak będzie.

Instrukcje często pisane są tak, żeby podobały się ludziom. Dlatego też pojawiają się takie kwiatki jak fermentacja w "temperaturze pokojowej" czy brak uwadniania drożdży. Których często jest 5g, a całość nie jest przechowywana w warunkach chłodniczych.

Podsumowując - tak, twoim torem myślenia też zrobi się piwo, możliwe że bez granatów, ale jeśli komuś doradzamy, to jednak warto byłoby trzymać się dobrych praktyk.

Edited by punix
Link to post
Share on other sites
Sugerujecie, że taki Coopers pisząc instrukcje warzenia swojego piwa chce doprowadzić do tego, aby ludziom w butelkach zrobiły się granaty? Bez żartów. Przeciętny brewkit o BLG  Tak,  też oglądałem filmiki Kopyra, który nawet chciał wylewać dobre drożdże, bo nie pojawiła się "czapa", a drożdże w brewkitch już tak mają. Zresztą ich w ogóle nie trzeba uwadniać, tylko sypie się po powierzchni zgodnie z zaleceniami producenta.
Jeżeli chodzi o zacieranie piw ze słodów oraz zacieranie brewkitów (BLG =12),  to  różnica jakaś tam jest. Brewkity zawsze schodzą poniżej 3 BLG, a piwa zacierane w domu nie zawsze.
 
 
Znowu się uśmiałem

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Kazimierz Badura napisał:

Bezsensu jest przetrzymywać piwo z brewkitu w fermentorze dłużej niż 9 - 10 dni, a często i 7 wystarczy. Robiąc piwa z brewkitu trzymałem się tylko jednej zasady: 10 dni fermentacji i do butelek. Wszystkie warki udane czyt. bez żadnych niespodzianek typu granty czy jakiś niefajny smak. 

Dłuższe trzymanie takiego piwa w fermentorze to niepotrzebne proszenie się o infekcje.

 

No cóż, to trochę tak, jakby upierać się, że bez sensu jest robić pizzę neapolitańską, dojrzewać ciasto, nagrzewać piec itd, skoro można kupić mrożoną w lidlu, którą przecież nikt się nie zatruje.

 

Link to post
Share on other sites

Jak już dyskutujemy to zapytam od razu. Może być różnica w blg z dna fermentora i z góry ? Do pomiarów spuszczam ciecz kranikiem, nie chce otwierać góry żeby nic  nie zakazić. Dam znać Panowie we wtorek jaki pomiar blg, tak jak pisałem jeśli w czwartek będzie taki sam to już zabutelkuje minie wtedy 16 dni chyba wystarczająco...

Link to post
Share on other sites
16 godzin temu, x1d napisał:

No cóż, to trochę tak, jakby upierać się, że bez sensu jest robić pizzę neapolitańską, dojrzewać ciasto, nagrzewać piec itd, skoro można kupić mrożoną w lidlu, którą przecież nikt się nie zatruje.

 

Nie, z brewkitewm to jest tak samo jakby upierać się, że dłuższe gotowanie zupki vivon sprawi, że powstanie z tego domowy rosół. 

Link to post
Share on other sites
31 minut temu, Kazimierz Badura napisał:

, z brewkitewm to jest tak samo jakby upierać się, że dłuższe gotowanie zupki vivon sprawi, że powstanie z tego domowy rosół. 

21 godzin temu, Kazimierz Badura napisał:

Bezsensu jest przetrzymywać piwo z brewkitu w fermentorze dłużej niż 9 - 10 dni, a często i 7 wystarczy. Robiąc piwa z brewkitu trzymałem się tylko jednej zasady: 10 dni fermentacji i do butelek. Wszystkie warki udane czyt. bez żadnych niespodzianek typu granty czy jakiś niefajny smak. 

Dłuższe trzymanie takiego piwa w fermentorze to niepotrzebne proszenie się o infekcje.

Niestety nie mogę się z tym zgodzić... Skąd takie rewelacje? Czy brzeczka jest z zacierania czy też z brewkitu (ekstrakt też powstaje z zacierania słodu) musi prawidłowo przefermentować. To są podstawy. Oczywiście możesz robić jak chcesz, nikt Ci nie zabroni ale nie udzielaj takich rad na forum. 

Link to post
Share on other sites
49 minut temu, Kazimierz Badura napisał:

Nie, z brewkitewm to jest tak samo jakby upierać się, że dłuższe gotowanie zupki vivon sprawi, że powstanie z tego domowy rosół. 

Nie, ponieważ producent brewkitu/ekstraktu używa tych samych składników, których użyłbyś przy zacieraniu, robi to po prostu za ciebie. Z ekstraktu z zestawu można zrobić równie dobre piwo jak każde inne, pewnie nawet i konkurs wygrać. Clou procesu to fermentacja.

Link to post
Share on other sites
22 godziny temu, Kazimierz Badura napisał:

Bezsensu jest przetrzymywać piwo z brewkitu w fermentorze dłużej niż 9 - 10 dni, a często i 7 wystarczy. Robiąc piwa z brewkitu trzymałem się tylko jednej zasady: 10 dni fermentacji i do butelek. Wszystkie warki udane czyt. bez żadnych niespodzianek typu granty czy jakiś niefajny smak. 

Dłuższe trzymanie takiego piwa w fermentorze to niepotrzebne proszenie się o infekcje.

Nie zgodzę się z przedstawiona tu teza. Sam zrobilem 1 warke z brewkitu początkowe blg 8,5 i az do 12 dnia trwała fermentacja burzliwa (bulgotanie). Chyba ze zakładamy fermentowananie w górnych temperaturach fermentacji wtedy grzybki sie wyrobia. Inaczej jest duże ryzyko granatow.

Link to post
Share on other sites

E tam, operujecie przestarzałą wiedzą, aby ją zweryfikować kupcie sobie  2 - 3 puszki i zróbcie je zgodnie z instrukcją bez żadnych udziwnień typu: wymiana drożdży, uwadnianie drożdży oraz przetrzymywanie gotowego piwa więcej niż zaleca producent itp. Przekonacie się sami jak bardzo zmieniła się jakość brewkitów od czasów, gdy je  jeszcze warzyliście. 

Jeżeli chodzi o brzeczkę, to jednak jakaś różnica między zacieraniem w domu, a zacieraniem przemysłowym musi być. Chociażby dokładność pomiaru temperatury., gdzie przykładowo termometr piwowarski (ten taki żółty) potrafi mylić się +- 2 - 3 stopnie w stosunku do termometru  testo 905

 

8 minut temu, Adamiko napisał:

Nie zgodzę się z przedstawiona tu teza. Sam zrobilem 1 warke z brewkitu początkowe blg 8,5 i az do 12 dnia trwała fermentacja burzliwa (bulgotanie). Chyba ze zakładamy fermentowananie w górnych temperaturach fermentacji wtedy grzybki sie wyrobia. Inaczej jest duże ryzyko granatow.

Jeżeli korzystasz z drożdży, które dodane są do piwa to fermentacje zawsze przeprowadzasz w tem. 18 -20.  Lagera możesz fermentować w tem. 15 + stopni, ale wtedy faktycznie trzeba dłużej poczekać, ale max. 2 - 3 dni.

 

Link to post
Share on other sites
44 minuty temu, Adamiko napisał:

Nie zgodzę się z przedstawiona tu teza. Sam zrobilem 1 warke z brewkitu początkowe blg 8,5 i az do 12 dnia trwała fermentacja burzliwa (bulgotanie). Chyba ze zakładamy fermentowananie w górnych temperaturach fermentacji wtedy grzybki sie wyrobia. Inaczej jest duże ryzyko granatow.

w 12 dni to drożdze przerobią Portera Bałtyckiego

4 minuty temu, Kazimierz Badura napisał:

E tam, operujecie przestarzałą wiedzą, aby ją zweryfikować kupcie sobie  2 - 3 puszki i zróbcie je zgodnie z instrukcją bez żadnych udziwnień typu: wymiana drożdży, uwadnianie drożdży oraz przetrzymywanie gotowego piwa więcej niż zaleca producent itp. Przekonacie się sami jak bardzo zmieniła się jakość brewkitów od czasów, gdy je  jeszcze warzyliście. 

Jeżeli chodzi o brzeczkę, to jednak jakaś różnica między zacieraniem w domu, a zacieraniem przemysłowym musi być. Chociażby dokładność pomiaru temperatury., gdzie przykładowo termometr piwowarski (ten taki żółty) potrafi mylić się +- 2 - 3 stopnie w stosunku do termometru  testo 905

 

Jeżeli korzystasz z drożdży, które dodane są do piwa to fermentacje zawsze przeprowadzasz w tem. 18 -20.  Lagera możesz fermentować w tem. 15 + stopni, ale wtedy faktycznie trzeba dłużej poczekać, ale max. 2 - 3 dni.

 

Gdzie można nabyć tę nowożytną wiedzę?

Link to post
Share on other sites

Jak lagera w 15+°C? Poza tym stek bzdur piszesz. No nie każdy używa żółtego termometru... Np ja mam PT100... Przestarzała wiedzę właśnie Ty przedstawiasz, poza tym niebezpieczne praktyki promujesz. Co najmniej 4 osoby piszą Ci że wprowadzasz kogoś w błąd... Bez refleksji?

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Kazimierz Badura napisał:

Nie, z brewkitewm to jest tak samo jakby upierać się, że dłuższe gotowanie zupki vivon sprawi, że powstanie z tego domowy rosół. 

Jesteś pewien, że po 7-8 dni w piwie z brewkitu nie dzieje się już kompletnie nic - i piwo pójdzie do butelek dokładnie na takim samym etapie, jak po 14 dniach ?

Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Robert87 napisał:

Jak lagera w 15+°C?

Rozmawiamy o piwie z brewkitu/z puszki/instant. Lagera z brewkitu fermentuje się w temperaturze 18 - 20, a jak ktoś ma warunki to w temperaturze 15+.  Dzieje się tak, bo do brewkitów dodawane są drożdże górnej fermentacji- czasami nazywane sa hybrydami.

1 godzinę temu, fotohobby napisał:

Jesteś pewien, że po 7-8 dni w piwie z brewkitu nie dzieje się już kompletnie nic - i piwo pójdzie do butelek dokładnie na takim samym etapie, jak po 14 dniach ?

Po 3 - 4 dniach już nic się nie dzieje, a nawet jeżeli, to niewiele. 10 dni i piwo gotowe jest do butelek.  Oczywiście pod warunkiem, że instrukcja nie stanowi inaczej, bo przecież inny czas fermentacji jest dla BLG = 16, a inny dla 12.  Przykładem niech będzie Coopers Preacher's Hefe Wheat 1,7kg. Robiłem to piwo 5 razy i za każdym razem fermentacja kończyła się na 3 dzień (temperatura otoczenia 18 - 20 C). Po kolejnych 3 dniach BLG spada jeszcze o 0.5 i na tym koniec.

2 godziny temu, anteks napisał:

Gdzie można nabyć tę nowożytną wiedzę?

Wydaje mi się, że najprostszym sposobem weryfikacji jest praktyka.

 

Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Kazimierz Badura napisał:

Rozmawiamy o piwie z brewkitu/z puszki/instant. Lagera z brewkitu fermentuje się w temperaturze 18 - 20, a jak ktoś ma warunki to w temperaturze 15+.  Dzieje się tak, bo do brewkitów dodawane są drożdże górnej fermentacji- czasami nazywane sa hybrydami.

Po 3 - 4 dniach już nic się nie dzieje, a nawet jeżeli, to niewiele. 10 dni i piwo gotowe jest do butelek.  Oczywiście pod warunkiem, że instrukcja nie stanowi inaczej, bo przecież inny czas fermentacji jest dla BLG = 16, a inny dla 12.  Przykładem niech będzie Coopers Preacher's Hefe Wheat 1,7kg. Robiłem to piwo 5 razy i za każdym razem fermentacja kończyła się na 3 dzień (temperatura otoczenia 18 - 20 C). Po kolejnych 3 dniach BLG spada jeszcze o 0.5 i na tym koniec.

Wydaje mi się, że najprostszym sposobem weryfikacji jest praktyka.

 

Z wypiekami na twarzy czekam na kolejna porcję wiedzy

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.