Jump to content

Recommended Posts

Zacznij od zacierania i niebój się zacierać od razu - garnek conajmniej 23-24 litry i kuchenka gazowa. Filtr z oplotu zrobisz sam ze sracz wężyka są filmy na internecie jak to się robi, trzeba kupić 2 wiadra 30 litrowe plus dwa kraniki na 3/4 , balingomierz (aerometr) i termometr do wody. 

proponuję taką o to recepturę na 20 litrów piwa 13stki

4,5 słodu pale ale, chmiel tradition 100 gramów, drożdże US05 lub Danstar nottingam

Do słodu dolać 18 litrów wody żeby było 67 st C, trzymac przez godzinę w tej temp.,  potem podgrzać gar do 77 st C i wysładzać.

Chmielenie - 30 gramów tradition na początku gotowania, 30 gramów tradition po wyłączeniu gotowania,

fermentować 4 tygodnie (starać się trzymać wiadro w temp. poniżej 18 st C lub niższej)  - 4-5 dni przed butelkowaniem dodać pozostałe 40 gramów chmielu do wiadra. 

Chmiel przed butelkowaniem odsączyć sitkiem do herbaty które można wyłożyć gazą. 

Butelkować dodając 2,3 grama cukru na butelkę.

Będzie Pan zadowolony

Link to post
Share on other sites

Dzięki za rady :) staram się dużo czytać i oglądać na YouTube filmików :) obecnie czekam na stouta z coopera który już 10 dzień fermentuje ;) to może od razu zapytam przy okazji. W poniedziałek mierzyłem blg ale okazało się że pękł mi aerometr wxzoeaj doszedł nowy i zmierzyłem wyszło w przeliczeniue z cukru g/l na blg około 2.6blg, przed drożdżami było coś ok. 8. Pytanko czy jeśli jutro po jutrze dalej tyle samo blg to butelkować czy uzbroić sie w cierpliwość i dopiero we wtorek/środe butelkować jeśli nie zmieni blg ? 

Link to post
Share on other sites

Pieniny -Szczawnica 50 km od Ciebie.

Mam kilka gratów do sprzedania do zacierania,ze względu na to ,że rozbudowałem browar,więc gdybyś czegoś potrzebował to pytaj.

I zacieraj bo wtedy dopiero zaczyna się fajna zabawa.

Pozdrawiam

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.