Skocz do zawartości

Brak piany podczas gotowania


Szagi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Oglądając kilka filmików jak różni ludzie warzą swoje piwa w domu zauważyłem że większość z nich miała pianę dość obfitą podczas gotowania brzeczki - którą trzeba było wręcz pilnować by nie wykipiała. Mam za sobą 7 piw z ekstraktów i 3 piwa z zacieraniem i w żadnym z tych przypadków nie miałem piany podczas gotowania.

 

Czy to oznacza że za słabo gotuję? Używam 40L garnka na kuchence gazowej na dwóch palnikach na raz. Gdy puszczam gaz na maxa to mam lekkie bulgotanie.


Co z tą pianą i jakie są efekty ewentualnej niewystarczającej temperatury gotowania?

Piwa dobrze mi dofermentowują.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze dużo białek zostaje mi w garze po chłodzeniu bo zacieram BIAB.

Czy to można uważać za fakt że przełom był? Czy chodzi o konkretny moment wytrącania się białek podczas gotowania - bo tego nie jestem pewien.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Koora napisał:

Chcesz mocniej gotować, skrócić proces?

Zakup grzałki nurkowej rozwiąże Twoje problemy. Dwie warki na grzałce nurkowej za mną. 

Polecam

Czy taka grzałka nie powoduje większego ryzyka przypalenia / karmelizacji brzeczki?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mieszasz łyga.

A dwa palniki na dole robią to samo.

w Zacierno warzelnych kotłach są nawet mocniejsze.

 

Ja mam jeszcze regulator obrotów silnika z chin i reguluje moc.

Edytowane przez Koora
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.