Szagi Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 Witam, Oglądając kilka filmików jak różni ludzie warzą swoje piwa w domu zauważyłem że większość z nich miała pianę dość obfitą podczas gotowania brzeczki - którą trzeba było wręcz pilnować by nie wykipiała. Mam za sobą 7 piw z ekstraktów i 3 piwa z zacieraniem i w żadnym z tych przypadków nie miałem piany podczas gotowania. Czy to oznacza że za słabo gotuję? Używam 40L garnka na kuchence gazowej na dwóch palnikach na raz. Gdy puszczam gaz na maxa to mam lekkie bulgotanie. Co z tą pianą i jakie są efekty ewentualnej niewystarczającej temperatury gotowania? Piwa dobrze mi dofermentowują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 Pal licho pianę, ważne, żebyś przełom miał.Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted March 19, 2021 Author Share Posted March 19, 2021 Zawsze dużo białek zostaje mi w garze po chłodzeniu bo zacieram BIAB. Czy to można uważać za fakt że przełom był? Czy chodzi o konkretny moment wytrącania się białek podczas gotowania - bo tego nie jestem pewien. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 Chodzi o konkretny moment podczas gotowaniaWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 Chcesz mocniej gotować, skrócić proces? Zakup grzałki nurkowej rozwiąże Twoje problemy. Dwie warki na grzałce nurkowej za mną. Polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted March 19, 2021 Author Share Posted March 19, 2021 1 minutę temu, Koora napisał: Chcesz mocniej gotować, skrócić proces? Zakup grzałki nurkowej rozwiąże Twoje problemy. Dwie warki na grzałce nurkowej za mną. Polecam Czy taka grzałka nie powoduje większego ryzyka przypalenia / karmelizacji brzeczki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 (edited) Mieszasz łyga. A dwa palniki na dole robią to samo. w Zacierno warzelnych kotłach są nawet mocniejsze. Ja mam jeszcze regulator obrotów silnika z chin i reguluje moc. Edited March 19, 2021 by Koora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.