Jump to content
Sign in to follow this  
bmalkow

Jaka temperatura w pomieszczeniu

Recommended Posts

Tak się przymierzam do pierwszej warki, lecz wciąż się waham.

Temperatura w piwnicy wynosi około 22-23°C. Wiem że fermentacja, jako proces egzotermiczny, wydziela jeszcze trochę ciepła przez co temperatura fermentacji będzie wyższa niż aktualna temperatura w pomieszczeniu.

Tak więc pytanie za sto punktów: jaka powinna być wyjściowa temperatura w pomieszczeniu, w którym będzie się odbywać fermentacja z udziałem drożdży górnej fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpowiedź brzmi - to zależy. Od szczepu drożdży, od stylu. Dla Alta będzie za ciepło, dla Witbiera w sam raz, a pewnie znajdzie się i taki belg, dla którego będzie za zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No, niezupełnie 1-2 stopnie może się samo podnieść

No nie, coder wiesz,że szanuje Twoją wiedzę i doświadczenie i w wielu aspektach się zgadzam, ale nie mów mi,że w pomieszczeniu piwnicznym załóżmy o pow 2 m2 20 l czy nawet 40 l fermentującej brzeczki jest w stanie podnieść temp. o 2°C...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...