Jump to content
Sign in to follow this  
Browman

Melasa.

Recommended Posts

Jeżeli melasa, to tylko z trzciny cukrowej. Ze względów samkowych buraczanej się wystrzegaj!

Ta z trzciny jest b. ciemna (można ja nabyć np w dziale spożywczym sklepów Marks&Spencer), więc ewentualnie możnaby jej użyć do refermentacji piw ciemnych.

Wcześniej jednak musiałbyś okreslić stopień jej fermentowalności.

Reasumując - szkoda zachodu :monster:

Share this post


Link to post
Share on other sites
...Wcześniej jednak musiałbyś okreslić stopień jej fermentowalności.

Reasumując - szkoda zachodu :/

:( A toś mnie zmartwił, właśnie wpadł mi w ręce słoik melasy trzcinowej, liczyłem, ze urozmaici mi smak piwa :D a tu kiszka. O co chodzi z tym stopniem fermentowalności? znam wartość energetyczną 100g melasy, myślałem, że to mi wystarczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
O co chodzi z tym stopniem fermentowalności? znam wartość energetyczną 100g melasy, myślałem, że to mi wystarczy.

Chodzi o to, żeby dodać właściwą ilość do refermentacji. Ze względu na zawartość innych składników oprócz sacharozy uzyskuje się z niej mniejszą ilość CO2. Pytanie ile mnie? Jeżeli masz podany skład to można to oszacować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

...100g: proteines 1g, glucides 72g, lipides 0g...

mimo wszystko nabrałem wątpliwości - czy warto - pewnie pozostanę przy cukrze :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

a czy malasa trzcinowa użyta nie do refermentacji tylko jako dodatek niesłodowy ma sens, jeśli tak to do czego i co daje?

Share this post


Link to post
Share on other sites
a czy malasa trzcinowa użyta nie do refermentacji tylko jako dodatek niesłodowy ma sens, jeśli tak to do czego i co daje?

Można dodać do piw ciemniejszych i mocnych, np. mocnych belgów. Powinna dodać złożoności w smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie też o tym wczoraj czytałem. Do piw w stylu Old Ale również można ją z powodzeniem zastosować...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chcę dodać melasę do Robust Porteru....kiedy? 10 minut przed końcem gotowania??

Nie wiem jak się zachowa, czy tak jak miód, cukier kandyzowany czy drożdże wszystko wciągną i da tylko lekki aromat jeśli posiada bo nie mam doświadczenia, czy może nada piwu słodkiego smaku?

ma ktoś doświadczenie, chcę użyć tej dostępnej w M&S czyli z trzciny cukrowej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Często do porterów dodaję melasę z trzciny, Black Treacle. Chociaż daję tylko łyżkę, to różnica w smaku piwa bez melasy, a tym z nią jest znacząca. Nie jest to słodycz, to wzbogacenie portera o jeszcze jeden, idealnie komponujący się z resztą smak. Powiedziałbym nawet , że działa jak wzmacniacz wszystkiego co w piwie już jest. Dodaję ją 15 minut przed końcem gotowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie też o tym wczoraj czytałem. Do piw w stylu Old Ale również można ją z powodzeniem zastosować...

Dave Millera autor książki o piwowarstwie domowym idzie dalej i mówi, że melasa to obowiązkowy dodatek i podanej recepturze mówi, że trzeba dodać b. dużą ilość - 0,75 kg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź. Z taką właśnie sporą ilością spotkałem się w jednej z zagranicznych receptur. Blisko 0,5 kg na 23l brzeczki. Zastanawia mnie właśnie efekt tak dużej ilości. Czy drożdżyki przerobią wszystko czy jakiś cukier resztkowy pozostanie jednak w piwie?

Edited by ściana

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź. Z taką właśnie sporą ilością spotkałem się w jednej z zagranicznych receptur. Blisko 0,5 kg na 23l brzeczki. Zastanawia mnie właśnie efekt tak dużej ilości. Czy drożdżyki przerobią wszystko czy jakiś cukier resztkowy pozostanie jednak w piwie?

 

Dave Miller napisał w komentarzu do tej receptury, że nikt nie przejdzie obojętny wobec tego piwa - albo się zakochają albo znienawidzą. Jeśli chcesz to wrzucę Ci całość receptury, ale wieczorem - jak wrócę do domu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...