Skocz do zawartości

Ciemny kolor zacieru


tmk1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was,

 

Podpowiedźcie prosze jakie mogą być przyczyny, że piwo wychodzi ciemniejsze aniżeli założone - weźmy tutaj przykład ostatniego piwa jakie robiłem o następującym składzie:

 

Ziarno Weyermann - Pale Ale Malt 6 kg 87% 85 % 7
Ziarno Weyermann - Carapils 0.35 kg 5.1% 78 % 4
Ziarno Carahell 0.35 kg 5.1% 77 % 26
Ziarno Weyermann - Acidulated Malt 0.2 kg 2.9% 80 %

6

 

 

 

Zacieranie w 24.1 litrach wody, BLG18, wysładzanie 10.1 litrów wody, po procesie zacierania, mashout'u oraz wysładzania piwo było takiego koloru jak na zdjęciu w załączeniu. Wg kalkulatora powinno wyjść SRM 6.6, a wyszło o wiele wiele ciemniejsze, pH pomierzone wg pasków lakmusowych po 5 minutach od wsypaniu słodu pokazało 5.4 czyli tak jak założyłem wg kalkulatora. Woda oczywiście lekko wyprofilowana, dodałem szczątkową ilość NaCl oraz gipsu piwowarskiego. Dodam jeszcze, że to moje drugie piwo, a pierwsze z zestawu surowców też wyszło nieco ciemniejsze niż zakładane. Jedyne co mi przychodzi to może zbyt mocne grzanie? Czekam na Wasze pomysły czym to może być spowodowane.

 

Pozdrawiam,

tmk1

mash.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze mogą być odchylenia od założeń. Zbyt mocne lub długie gotowanie to najpewniejszy typ.

 

Tylko ważna kwestia - oceniasz kolor brzeczki, czy gotowego piwa? Po fermentacji często się rozjaśnia. Inaczej wygląda też 30 l (ciemniejsze), a inaczej 0,5 l w szklance/pokalu/słoiku/czaszce mitycznej bestii.

Edytowane przez Łachim
Redakcyjny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, Łachim napisał:

Zawsze mogą być odchylenia od założeń. Zbyt mocne lub długie gotowanie to najpewniejszy typ.

 

Tylko ważna kwestia - oceniasz kolor brzeczki, czy gotowego piwa? Po fermentacji często się rozjaśnia. Inaczej wygląda też 30 l (ciemniejsze), a inaczej 0,5 l w szklance/pokalu/słoiku/czaszce mitycznej bestii.

 

Tak jak wspomniałem, kolor zacieru już znacznie odbiegał znacznie :D 

 

Tutaj zdjęcie po schłodzeniu brzeczki:

 

cooling.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, wizi napisał:

Słody były koloru słomkowego, czy może bursztynowe? Może dostałeś monacha zamiast pilsa, caracoś zamiast carapils itd?

 

No słody były jakie były, nowicjusz jestem, ale nic burszytynowego nie dostałem.

 

 

IMG-9402.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.