Jump to content

Recommended Posts

Witam Was,

 

Podpowiedźcie prosze jakie mogą być przyczyny, że piwo wychodzi ciemniejsze aniżeli założone - weźmy tutaj przykład ostatniego piwa jakie robiłem o następującym składzie:

 

Ziarno Weyermann - Pale Ale Malt 6 kg 87% 85 % 7
Ziarno Weyermann - Carapils 0.35 kg 5.1% 78 % 4
Ziarno Carahell 0.35 kg 5.1% 77 % 26
Ziarno Weyermann - Acidulated Malt 0.2 kg 2.9% 80 %

6

 

 

 

Zacieranie w 24.1 litrach wody, BLG18, wysładzanie 10.1 litrów wody, po procesie zacierania, mashout'u oraz wysładzania piwo było takiego koloru jak na zdjęciu w załączeniu. Wg kalkulatora powinno wyjść SRM 6.6, a wyszło o wiele wiele ciemniejsze, pH pomierzone wg pasków lakmusowych po 5 minutach od wsypaniu słodu pokazało 5.4 czyli tak jak założyłem wg kalkulatora. Woda oczywiście lekko wyprofilowana, dodałem szczątkową ilość NaCl oraz gipsu piwowarskiego. Dodam jeszcze, że to moje drugie piwo, a pierwsze z zestawu surowców też wyszło nieco ciemniejsze niż zakładane. Jedyne co mi przychodzi to może zbyt mocne grzanie? Czekam na Wasze pomysły czym to może być spowodowane.

 

Pozdrawiam,

tmk1

mash.jpg

Link to post
Share on other sites

Zawsze mogą być odchylenia od założeń. Zbyt mocne lub długie gotowanie to najpewniejszy typ.

 

Tylko ważna kwestia - oceniasz kolor brzeczki, czy gotowego piwa? Po fermentacji często się rozjaśnia. Inaczej wygląda też 30 l (ciemniejsze), a inaczej 0,5 l w szklance/pokalu/słoiku/czaszce mitycznej bestii.

Edited by Łachim
Redakcyjny
Link to post
Share on other sites
14 minut temu, Łachim napisał:

Zawsze mogą być odchylenia od założeń. Zbyt mocne lub długie gotowanie to najpewniejszy typ.

 

Tylko ważna kwestia - oceniasz kolor brzeczki, czy gotowego piwa? Po fermentacji często się rozjaśnia. Inaczej wygląda też 30 l (ciemniejsze), a inaczej 0,5 l w szklance/pokalu/słoiku/czaszce mitycznej bestii.

 

Tak jak wspomniałem, kolor zacieru już znacznie odbiegał znacznie :D 

 

Tutaj zdjęcie po schłodzeniu brzeczki:

 

cooling.jpg

Link to post
Share on other sites

Słody były koloru słomkowego, czy może bursztynowe? Może dostałeś monacha zamiast pilsa, caracoś zamiast carapils itd?

Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, wizi napisał:

Słody były koloru słomkowego, czy może bursztynowe? Może dostałeś monacha zamiast pilsa, caracoś zamiast carapils itd?

 

No słody były jakie były, nowicjusz jestem, ale nic burszytynowego nie dostałem.

 

 

IMG-9402.jpg

Link to post
Share on other sites

Ja tylko dodam, że jak piwo ma 18blg to łatwiej o jego przyciemnienie. Im więcej cukrów w brzeczce tym jest gęstsza i łatwiej o lekką karmelizację cukrów. 

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.