Jump to content

Recommended Posts

Zastanawiam się jaki wpływ na efekt końcowy mają użyte drożdże w procesie fermentacji. Pierwszym piwem jakie robiłem był właśnie stout, a użyte drożdże były U-04. Zapewne popełniłem wiele błędów w procesie produkcji pierwszej warki, ponieważ wychowałem posmak drożdży ( może efekt małego odfermentowania- do 5blg oraz słabego napowietrzenia brzeczki). Pytanie jest czy użyć tych samych drożdży czy może mangrove jack's empire ale m15, czy może US-05?

Link to post
Share on other sites
16 minut temu, mateuszb.95@o2.pl napisał:

Zastanawiam się jaki wpływ na efekt końcowy mają użyte drożdże w procesie fermentacji. Pierwszym piwem jakie robiłem był właśnie stout, a użyte drożdże były U-04. Zapewne popełniłem wiele błędów w procesie produkcji pierwszej warki, ponieważ wychowałem posmak drożdży ( może efekt małego odfermentowania- do 5blg oraz słabego napowietrzenia brzeczki). Pytanie jest czy użyć tych samych drożdży czy może mangrove jack's empire ale m15, czy może US-05?

Nie ma drożdży U-04 :)

Generalnie drożdże to mają główny wpływ na efekt końcowy fermentacji.

Link to post
Share on other sites
9 minut temu, skazi napisał:

Nie ma drożdży U-04 :)

Generalnie drożdże to mają główny wpływ na efekt końcowy fermentacji.

Chodziło mi o te drożdże fermentis S-04 (https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/drozdze-piwowarskie/fermentis-s-04). Była to moja pierwsza warka, a w opisie drożdży czytałem że każde cechują się innym właściwościami, np. stopniem odfermentowania czy większym posmakiem owocowości, więc stąd moje pytanie. 

 

Link to post
Share on other sites

Każdy szczep drożdży daje inny efekt końcowy. Tak naprawdę to drożdże robią robotę, nie zrobisz weizena bez odpowiednich drożdży, tak samo belgijskie piwa - robota drożdży.

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Drożdże mają kluczowy wpływ na efekt końcowy. Akurat przy stoucie wachlarz szczepów jest bardzo szeroki, każde z wymienionych przez ciebie nadają się do tego stylu i na każdych możesz osiągnąć nieco inny efekt. Osobiście Do tego stylu polecam irish ale, bądź jako bardziej budżetową alternatywę - irlandzkie ciemności z FM.

Link to post
Share on other sites
16 godzin temu, mateuszb.95@o2.pl napisał:

Chodziło mi o te drożdże fermentis S-04

 

To dobre drożdże dla stouta ale musisz je trzymać w niższym zakresie temperatur (ok. 16 - 18 stopni i mówie tu o temp brzeczki, a nie otoczenia) i wtedy wychodzi dobre piwko. Przy zbyt wysokiej temperaturze potrafią nieźle zepsuć smak piwa niestety.

Link to post
Share on other sites

Wybierając drożdże zwracaj uwagę m.in. na to, czy mają tendencję do produkcji estrów (aromaty owocowe, czasem rozpuszczalnikowe) lub fenoli (aromaty przyprawowe i różne inne,  często "ostre"). Stopień produkcji tych związków jest związany z warunkami fermentacji, zwłaszcza temperaturą i ilością drożdży.

Do stoutów najlepiej wybrać drożdże o neutralnym profilu, nieprodukujące fenoli i najlepiej wcale lub odrobinę estrów - i prowadzić fermentację, jak wspomnieli przedmówcy, w umiarkowanie niskich temperaturach. Poczytaj na forum wątki o konkretnych szczepach.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.