Jump to content

Ekstrakt do piw ciemnych dodałem do Real Ale Coopers


Recommended Posts

Witam wasz wszystkich. Jestem całkowitym ciemniakiem jeżeli chodzi o piwa. Kiedyś zrobiłem piwo z brewkitu ale fermentacje wystartowałem z ciepłą brzeczką nawet nie wiem ile miała stopni. Piwo wyszło paskudne bo w dodatku zrobiłem ją z glukozą :) ale jednemu koledze tak smakowało, że wypił wszystko.

 

Teraz postarałem się bardziej kupiłem ekstrakt zadbałem o temperature, natleniłem brzeczkę itp wszystko pięknie ruszyło fermentuje ale biorę opakowanie od ekstraktu do ręki a tam patrze o kurrr. ciemny. Wiem jestem ciemniakiem nie wiedziałem, że sa ekstrakty jasne ciemne i takie tam. I teraz pytanie mam to wszystko wylać do klopa czy cokolwiek może z tego wyjść.

 

W załączeniu zdjęcie takie coś ciemnego wyszło.

 

Dziękuje 

 

Filip

Zrzut ekranu 2021-03-14 o 16.50.40.png

Edited by ozyrysyeti
Link to post
Share on other sites

Spoko, po co od razu do klopa, wyjdzie Ci coś, to najpierw warto wypić. Wylać zdążysz zawsze. Tutaj, jeżeli dodałeś ekstrakt ciemny zamiast jasnego, to po prostu będziesz miał więcej posmaków typu chleb, ciasteczka, może razowiec. I tyle, piwo nadal będzie pijalne i może być całkiem smaczne. Nie będzie to w ramach stylu Real Ale, no ale przecież I tak nie wysyłasz tego piwa na konkurs.
Zatem na spokojnie, przefermentuj, rozlej, daj mu dojrzeć i potem, ciesz się swoim piwem.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Po 9 dniowej refermenutacji otworzyłem pierwsze piwo. Nawet pijalne i całkiem mocne. Pewnie jak postoi w lodówce to za 3-4 tygodnie będzie lepsze.

Myślałem, że wszystko będę musiał do klopa wylać :)

 

Nastawiłem też drugie piwo European Lager dodałem jasny ekstrakt ale w kuble jakieś takie podejrzane ciemne 🤔. Kupiłem drożdze w płynie

i wychłodziłem do 20C i teraz 7 dzień a piwo ciągle pracuje. Poprzednie piwo które startowałem w za wysokiej temperaturze przestało po 4 dniach.

 

No może to drugie będzie lepsze 😜 w każdym razie zabawa bardzo fajna pomimo że moja znajomość o piwowarstwie = 0 😅

Zrzut ekranu 2021-03-27 o 19.14.22.png

Zrzut ekranu 2021-03-27 o 19.16.12.png

Link to post
Share on other sites

Daj temu piwu poleżakować kilka tygodni w chłodnym miejscu. Zimna piwnica jest idealna do tego. Jeżeli masz lodówkę na wyłączność, to niechaj w niej będzie 2-4 stopnie (zakładam, że najpierw potrzymałeś piwo tydzień w temperaturze pokojowej, aby drożdże przerobiły cukier dodany przy rozlewie i nagazowały piwo).

A co tego European lager to on będzie ciemniejszy niż normalny lager, ale nie przejmuj się. Zapewne nie będzie to lager, ale najważniejsze aby Ci smakował.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.