ozyrysyeti Posted March 14, 2021 Share Posted March 14, 2021 (edited) Witam wasz wszystkich. Jestem całkowitym ciemniakiem jeżeli chodzi o piwa. Kiedyś zrobiłem piwo z brewkitu ale fermentacje wystartowałem z ciepłą brzeczką nawet nie wiem ile miała stopni. Piwo wyszło paskudne bo w dodatku zrobiłem ją z glukozą ale jednemu koledze tak smakowało, że wypił wszystko. Teraz postarałem się bardziej kupiłem ekstrakt zadbałem o temperature, natleniłem brzeczkę itp wszystko pięknie ruszyło fermentuje ale biorę opakowanie od ekstraktu do ręki a tam patrze o kurrr. ciemny. Wiem jestem ciemniakiem nie wiedziałem, że sa ekstrakty jasne ciemne i takie tam. I teraz pytanie mam to wszystko wylać do klopa czy cokolwiek może z tego wyjść. W załączeniu zdjęcie takie coś ciemnego wyszło. Dziękuje Filip Edited March 14, 2021 by ozyrysyeti Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted March 14, 2021 Share Posted March 14, 2021 Będzie ciemne piwo. Po prostu. Od biedy mów o tym real dark ale Nie wylewaj, nie otwieraj, daj spokojnie fermentować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted March 14, 2021 Share Posted March 14, 2021 Spoko, po co od razu do klopa, wyjdzie Ci coś, to najpierw warto wypić. Wylać zdążysz zawsze. Tutaj, jeżeli dodałeś ekstrakt ciemny zamiast jasnego, to po prostu będziesz miał więcej posmaków typu chleb, ciasteczka, może razowiec. I tyle, piwo nadal będzie pijalne i może być całkiem smaczne. Nie będzie to w ramach stylu Real Ale, no ale przecież I tak nie wysyłasz tego piwa na konkurs.Zatem na spokojnie, przefermentuj, rozlej, daj mu dojrzeć i potem, ciesz się swoim piwem. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozyrysyeti Posted March 14, 2021 Author Share Posted March 14, 2021 Bardzo dziękuje za odpowiedź. Niech zatem fermentuje co będzie to będzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozyrysyeti Posted March 27, 2021 Author Share Posted March 27, 2021 Po 9 dniowej refermenutacji otworzyłem pierwsze piwo. Nawet pijalne i całkiem mocne. Pewnie jak postoi w lodówce to za 3-4 tygodnie będzie lepsze. Myślałem, że wszystko będę musiał do klopa wylać Nastawiłem też drugie piwo European Lager dodałem jasny ekstrakt ale w kuble jakieś takie podejrzane ciemne 🤔. Kupiłem drożdze w płynie i wychłodziłem do 20C i teraz 7 dzień a piwo ciągle pracuje. Poprzednie piwo które startowałem w za wysokiej temperaturze przestało po 4 dniach. No może to drugie będzie lepsze 😜 w każdym razie zabawa bardzo fajna pomimo że moja znajomość o piwowarstwie = 0 😅 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted March 29, 2021 Share Posted March 29, 2021 Daj temu piwu poleżakować kilka tygodni w chłodnym miejscu. Zimna piwnica jest idealna do tego. Jeżeli masz lodówkę na wyłączność, to niechaj w niej będzie 2-4 stopnie (zakładam, że najpierw potrzymałeś piwo tydzień w temperaturze pokojowej, aby drożdże przerobiły cukier dodany przy rozlewie i nagazowały piwo). A co tego European lager to on będzie ciemniejszy niż normalny lager, ale nie przejmuj się. Zapewne nie będzie to lager, ale najważniejsze aby Ci smakował. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozyrysyeti Posted March 29, 2021 Author Share Posted March 29, 2021 Tak też robie trzymam w lodówce i na balkonie bo wszystko do lodówki się nie mieści :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts