Skocz do zawartości

Jaką ilość gęstwy użyć?


Rekomendowane odpowiedzi

Chciałabym zrobić swoje pierwsze piwo z wykorzystaniem gęstwy, a nie - jak wcześniejsze - z suchymi drożdżami. Planuję użyć gęstwy po fermentacji burzliwej 20 l polish ale, która postoi w lodówce mniej więcej tydzień. Docelowo chcę zrobić 10 l piwa. I tu pojawia się moje pytanie - czy biorąc pod uwagę stopniowe obumieranie drożdży mam użyć ok. połowy gęstwy na swoje 10 l, czy jednak trochę więcej? Czytałam, że nadmiar drożdży może źle wpłynąć na smak. Nie znalazłam też żadnych działających kalkulatorów ilości gęstwy. Z góry dziękuję za pomoc!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.