Manieczka 0 Posted March 14 Share Posted March 14 Chciałabym zrobić swoje pierwsze piwo z wykorzystaniem gęstwy, a nie - jak wcześniejsze - z suchymi drożdżami. Planuję użyć gęstwy po fermentacji burzliwej 20 l polish ale, która postoi w lodówce mniej więcej tydzień. Docelowo chcę zrobić 10 l piwa. I tu pojawia się moje pytanie - czy biorąc pod uwagę stopniowe obumieranie drożdży mam użyć ok. połowy gęstwy na swoje 10 l, czy jednak trochę więcej? Czytałam, że nadmiar drożdży może źle wpłynąć na smak. Nie znalazłam też żadnych działających kalkulatorów ilości gęstwy. Z góry dziękuję za pomoc! Quote Link to post Share on other sites
PanJaqb 6 Posted March 14 Share Posted March 14 Na forum jest kalkulator w postaci excela. Pomoże Ci on w odliczeniu ilości gęstwe potrzebnej do zadania. Ja wczoraj 1 raz zdawałem gęstwe liczyłem z kalkulatora.Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Manieczka 1 Quote Link to post Share on other sites
nike21 89 Posted March 14 Share Posted March 14 Tutaj masz kalkulator: https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Manieczka 1 Quote Link to post Share on other sites
INTseed 97 Posted March 14 Share Posted March 14 Na androidzie masz kalkulator piwowarski. Quote Link to post Share on other sites
Piotr Ba 21 Posted March 18 Share Posted March 18 Jakie OG ? jeśli mniejsze niż 12 P to do 20 litrów wystarczy 100 ml dla górnej fermentacji i 200 ml dla lagera. a do 10 litrów do 12 P OG to 50 ml gęstwy i ruszy z buta. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.