Manieczka Posted March 14, 2021 Share Posted March 14, 2021 Chciałabym zrobić swoje pierwsze piwo z wykorzystaniem gęstwy, a nie - jak wcześniejsze - z suchymi drożdżami. Planuję użyć gęstwy po fermentacji burzliwej 20 l polish ale, która postoi w lodówce mniej więcej tydzień. Docelowo chcę zrobić 10 l piwa. I tu pojawia się moje pytanie - czy biorąc pod uwagę stopniowe obumieranie drożdży mam użyć ok. połowy gęstwy na swoje 10 l, czy jednak trochę więcej? Czytałam, że nadmiar drożdży może źle wpłynąć na smak. Nie znalazłam też żadnych działających kalkulatorów ilości gęstwy. Z góry dziękuję za pomoc! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanJaqb Posted March 14, 2021 Share Posted March 14, 2021 Na forum jest kalkulator w postaci excela. Pomoże Ci on w odliczeniu ilości gęstwe potrzebnej do zadania. Ja wczoraj 1 raz zdawałem gęstwe liczyłem z kalkulatora.Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Manieczka 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted March 14, 2021 Share Posted March 14, 2021 Tutaj masz kalkulator: https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Manieczka 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted March 14, 2021 Share Posted March 14, 2021 Manieczka 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted March 14, 2021 Share Posted March 14, 2021 Na androidzie masz kalkulator piwowarski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted March 18, 2021 Share Posted March 18, 2021 Jakie OG ? jeśli mniejsze niż 12 P to do 20 litrów wystarczy 100 ml dla górnej fermentacji i 200 ml dla lagera. a do 10 litrów do 12 P OG to 50 ml gęstwy i ruszy z buta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.