Jump to content

Jaką ilość gęstwy użyć?


Manieczka
 Share

Recommended Posts

Chciałabym zrobić swoje pierwsze piwo z wykorzystaniem gęstwy, a nie - jak wcześniejsze - z suchymi drożdżami. Planuję użyć gęstwy po fermentacji burzliwej 20 l polish ale, która postoi w lodówce mniej więcej tydzień. Docelowo chcę zrobić 10 l piwa. I tu pojawia się moje pytanie - czy biorąc pod uwagę stopniowe obumieranie drożdży mam użyć ok. połowy gęstwy na swoje 10 l, czy jednak trochę więcej? Czytałam, że nadmiar drożdży może źle wpłynąć na smak. Nie znalazłam też żadnych działających kalkulatorów ilości gęstwy. Z góry dziękuję za pomoc!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.