Jump to content

Chmielenie na cichą - piwo pszeniczne


Recommended Posts

Witam serdecznie,

 

Niestety nie znalazłem tematu dla piwa pszenicznego w tym zakresie.

 

Mija mi właśnie 7 dzień fermentacji piwa pszenicznego (11L). Jest to moja pierwsza warka, dlatego nie chciałem zwiększać objętości. Nie planuję przelewania na cichą, ale zastanawia mnie dodanie chmielu na cichą. 

 

Chciałbym się zapytać czy chmielenie na cichą w takim przypadku (bez zlewania) ma jakikolwiek sens? Czytałem, że nie ma on dużego sensu ale czy naprawdę jest to marnotrawstwo chmielu? Chciałbym jakkolwiek ulepszyć lub poprawić smak. 

 

Posiadam dwa chmiele: Casada oraz Hallertauer Mittelfruh.

 

Z góry dzięki za pomoc.

 

 

Link to post
Share on other sites

To zależy jakie to pszeniczne piwo i co chcesz osiągnąć, np amerykańską pszenicę spoko można pochmielić, a takiego weizena czy wita  już niekoniecznie.

Link to post
Share on other sites

Piwa pszeniczne charakteryzują się bardzo małym nachmieleniem, jeżeli chmieliłeś w czasie gotowania, to wg mnie nie ma sensu. Pszeniczniaków też nie przelewa się na cichą, bo powinny być mętne. Ja zresztą żadnego piwa nie przelewam na cichą i inne gatunki bez cichej spokojnie mi się klarują.

Link to post
Share on other sites
30 minut temu, x1d napisał:

To zależy jakie to pszeniczne piwo i co chcesz osiągnąć, np amerykańską pszenicę spoko można pochmielić, a takiego weizena czy wita  już niekoniecznie.

Chciałbym eksperymentować :) i ciekawy jestem czy przez drożdże tylko zmarnuje chmiel. 

 

Więc w ostateczności chyba wrzucę tam trochę tego chmielu :)

 

Link to post
Share on other sites
9 minut temu, Kocur napisał:

 

Uhm... Taka przykładowo Pan IPAni... ;)

Zależy czy robi Hefeweizen  czy American Wheat...

 

Zgadza się, ja jak słyszę hasło pszeniczne, to z automatu myślę o Hefeweizen - chyba za długo mieszkałem w Niemczech 😀

Link to post
Share on other sites
19 minut temu, Kocur napisał:

 

Uhm... Taka przykładowo Pan IPAni... ;)

Zależy czy robi Hefeweizen  czy American Wheat...

Tylko że PanIPani to Wheat IPA, a tak naprawdę to NEIPA, więc musi być srogo nachmielona. Nie jest to stricte piwo pszeniczne.

Edited by skazi
Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, Beqq napisał:

Chciałbym eksperymentować :) i ciekawy jestem czy przez drożdże tylko zmarnuje chmiel. 

 

Więc w ostateczności chyba wrzucę tam trochę tego chmielu :)

 

 

 

Jeżeli to Twoja pierwsza warka to zostaw eksperyment na np drugą identyczną warkę ale wtedy dodaj chmiel na zimno.

W innym wypadku jaki jest sens eksperymentu bez punku odniesienia? :)

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.