Jump to content

SIMCOE SH + Voss Kveik (?)


Recommended Posts

Witam,

 

Bardzo proszę o zweryfikowanie receptury + pomoc w decyzji czy Kveik VOSS czy US-05.

 

Zasyp:

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 5.3 kg  
Ziarno Viking Pilsner malt 3 kg 56.6% 82 % 4
Ziarno Viking Wheat Malt 0.3 kg 5.7% 83 % 5
Ziarno Viking Vienna Malt 1.6 kg 30.2% 79 % 7
Ziarno Karmelowy Jasny 30EBC 0.4 kg 7.5% 75 % 30

Zasyp wynika z tego że takie słody jeszcze mi zostały, niestety większość z tych ziaren jest u mnie już pół roku. Dokupiony jest świeży 1kg pilzneńskiego.

 

Zacieranie: jednotemperaturowe BIAB, zakładam wydajność 60% więc Brewness wylicza 18L brzeczki i 11,5BLG.

 

Chmielenie:

mam do dyspozycji 150g Simcoe i chciałbym by był to Single Hop - tutaj prośba o pomoc jak wyciągnąć z tego chmielu najwięcej.

 

Wstępny plan:

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Simcoe 10 g 60 min 13.2 %
Gotowanie Simcoe 20 g 20 min 13.2 %
Gotowanie Simcoe 20 g 10 min 13.2 %
Aromat (koniec gotowania) Simcoe 50 g 5 min 13.2 %
Na zimno Simcoe 50 g 3 dni 13.2 %

 

Bardzo proszę o opinie.

 

I teraz rzecz najważniejsza w całym zamieszaniu.

 

JAKICH DROŻDŻY UŻYĆ:

 

- Voss Kveik (lallemand) - mam jedną saszetkę i mógłbym fermentować w pokoju o temperaturze 20-22 stopnie (pytanie czy to nie za nisko dla nich?).

- US-05 standardowe drożdże których używałem już wielokrotnie, generalnie nic nowego, fermentowałbym w lodówce 15 stopni i wzwyż z biegiem dni.

 

Kveiki mnie kuszą żeby spróbować ale nie wiem czy warto i czy ta temperatura jest dla nich OK.

 

Link to post
Share on other sites

Jestem otwarty na estry do czasu jeżeli nie będzie to zielone jabłko lub farba emulsyjna ;)

 

Co do kveikow bardziej zastanawia mnie czy nadają się do takiego słabego piwa + stosunkowo niskiej dla nich temperatury.

 

 

Link to post
Share on other sites
W dniu 13.03.2021 o 10:51, Szagi napisał:

mam do dyspozycji 150g Simcoe i chciałbym by był to Single Hop - tutaj prośba o pomoc jak wyciągnąć z tego chmielu najwięcej.

Witam. 

Jeśli chcesz wyciągnąć jak najwięcej z chmielu użyj drożdży neutralnych, tj. 05 przy fermentacji w dolnej granicy zakresu temperatur. 

Taka ilość Simcoe do kotła przy niecałych 12 blg wyjdzie to dość mocna goryczka. Osobiście zrezygnowałbym z chmielenia na 10-20 minut, a dał więcej na whirpool i na zimno. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.