Szagi 12 Posted March 13 Share Posted March 13 Witam, Bardzo proszę o zweryfikowanie receptury + pomoc w decyzji czy Kveik VOSS czy US-05. Zasyp: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 5.3 kg Ziarno Viking Pilsner malt 3 kg 56.6% 82 % 4 Ziarno Viking Wheat Malt 0.3 kg 5.7% 83 % 5 Ziarno Viking Vienna Malt 1.6 kg 30.2% 79 % 7 Ziarno Karmelowy Jasny 30EBC 0.4 kg 7.5% 75 % 30 Zasyp wynika z tego że takie słody jeszcze mi zostały, niestety większość z tych ziaren jest u mnie już pół roku. Dokupiony jest świeży 1kg pilzneńskiego. Zacieranie: jednotemperaturowe BIAB, zakładam wydajność 60% więc Brewness wylicza 18L brzeczki i 11,5BLG. Chmielenie: mam do dyspozycji 150g Simcoe i chciałbym by był to Single Hop - tutaj prośba o pomoc jak wyciągnąć z tego chmielu najwięcej. Wstępny plan: Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Simcoe 10 g 60 min 13.2 % Gotowanie Simcoe 20 g 20 min 13.2 % Gotowanie Simcoe 20 g 10 min 13.2 % Aromat (koniec gotowania) Simcoe 50 g 5 min 13.2 % Na zimno Simcoe 50 g 3 dni 13.2 % Bardzo proszę o opinie. I teraz rzecz najważniejsza w całym zamieszaniu. JAKICH DROŻDŻY UŻYĆ: - Voss Kveik (lallemand) - mam jedną saszetkę i mógłbym fermentować w pokoju o temperaturze 20-22 stopnie (pytanie czy to nie za nisko dla nich?). - US-05 standardowe drożdże których używałem już wielokrotnie, generalnie nic nowego, fermentowałbym w lodówce 15 stopni i wzwyż z biegiem dni. Kveiki mnie kuszą żeby spróbować ale nie wiem czy warto i czy ta temperatura jest dla nich OK. Quote Link to post Share on other sites
lukaschels 15 Posted March 13 Share Posted March 13 kveiki dadzą dużo ciekawsze piwo smakowo, więcej estrów, jeśli lubisz czyste w smaku piwa to nie jest to dla Ciebie Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
Szagi 12 Posted March 13 Author Share Posted March 13 Jestem otwarty na estry do czasu jeżeli nie będzie to zielone jabłko lub farba emulsyjna Co do kveikow bardziej zastanawia mnie czy nadają się do takiego słabego piwa + stosunkowo niskiej dla nich temperatury. Quote Link to post Share on other sites
lukaschels 15 Posted March 13 Share Posted March 13 nadają się. zawsze może postawić przy grzejniku i okryc kocem Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Szagi 1 Quote Link to post Share on other sites
x1d 170 Posted March 13 Share Posted March 13 W ok 20 st dadzą czystszy profil, ale ta temperatura nie jest dla niech problemem. Im cieplej, tym owocowiej, teoretycznie w stronę cytrusową powinno to iść. Szagi 1 Quote Link to post Share on other sites
Nazwa użytkownika 15 Posted March 13 Share Posted March 13 Zdecydowanie kveik Quote Link to post Share on other sites
lowek83 1 Posted March 13 Share Posted March 13 Te Vossy niby mają pożywkę w paczce więc nie martw się o małe blg jak wrzucasz z paczki (tak wyczytałem przed ich użyciem). Do następnego piwa na gęstwie dodałem już pożywki.Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Szagi 1 Quote Link to post Share on other sites
Pindin 120 Posted March 14 Share Posted March 14 W dniu 13.03.2021 o 10:51, Szagi napisał: mam do dyspozycji 150g Simcoe i chciałbym by był to Single Hop - tutaj prośba o pomoc jak wyciągnąć z tego chmielu najwięcej. Witam. Jeśli chcesz wyciągnąć jak najwięcej z chmielu użyj drożdży neutralnych, tj. 05 przy fermentacji w dolnej granicy zakresu temperatur. Taka ilość Simcoe do kotła przy niecałych 12 blg wyjdzie to dość mocna goryczka. Osobiście zrezygnowałbym z chmielenia na 10-20 minut, a dał więcej na whirpool i na zimno. Szagi 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.